Κράτησε τις 640 μονάδες ο Γ.Δ. με μεγάλο trading στις τράπεζες

Κράτησε τις 640 μονάδες ο Γ.Δ. με μεγάλο trading στις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Άμυνες και αναχώματα στη στήριξη των 640 μονάδων βρήκε σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μια συνεδρίαση όπου υπάρχει ανακοπή της γενικευμένης πτώσης των τραπεζικών μετοχών, που έβγαλαν και αντίδραση!

Ο Γενικός Δείκτης καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε οριακά πάνω από τις 640 μονάδες, εν μέσω εναλλαγών στα πρόσημα. Πλέον διαπραγματεύεται στις 647 μονάδες με άνοδο 0,70%.

Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 47 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ξεπέρασε τα 448 εκατ. τεμάχια, με τα 327 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες!

Στον τραπεζικό κλάδο σήμερα... ξεμπλόκαραν οι όγκοι, δεδομένου ότι Εθνική και Πειραιώς τελούσαν για δύο σερί συνεδριάσεις υπό καθεστώς «κλειδώματος» στο limit down.

Στα θετικά βεβαίως είναι ότι διατηρούνται τελικά στους δείκτες MSCI Global Standard οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετοχών Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Υπήρχε δηλαδή σοβαρή πιθανότητα να αφαιρεθούν οι Πειραιώς και Eurobank από το δείκτη λόγω της μεγάλης υποχώρησης της κεφαλαιοποίησής τους. Όμως, αυτή η... παρατυπία αναμένεται να διορθωθεί προσεχώς, καθώς η επιτυχημένη ΑΜΚ, το reverse split και η εισαγωγή των νέων μετοχών θα ανεβάσει τις αποτιμήσεις ξανά πάνω από το 1 δισ. ευρώ, που είναι το... πλαφόν!

Παράλληλα, στο δείκτη MSCI Standard Index εισάγεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ξεχωρίζει στον FTSE 25 σήμερα με άνοδο που έφτασε έως το 4,66%.

Σήμερα «λύθηκαν» μερικώς οι όγκοι και και... ξεστόκαραν κάποιες κινήσεις, σε μια συνεδρίαση διακυμάνσεων και μεταβολών στις τράπεζες.

Παρ'' ότι οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν «ακουμπήσει» ακόμη τις τιμές που γίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ επίκεινται τα reverse split και οι αναπροσαρμογές στο ταμπλό, εντούτοις σήμερα βαίνουν κάποιες αγορές και ενδιαφέροντα πονταρίσματα, με την εικόνα στον κλάδο διττή. 

Η ανθεκτικότητα της όποιας αντίδρασης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το... στοκ των πωλητών χθες όχι μόνο δεν είχε τελειώσει, αλλά στις Εθνική και Πειραιώς είχαν μείνει πολλά εκατομμύρια μετοχές ανεκτέλεστο! Ίσως λοιπόν να είναι τεχνικής μορφής αποφόρτιση και καθαρά κερδοσκοπική «ανάσα», ίσως να είναι «σκαλί» για να αναπνεύσει μερικώς το σύστημα και να συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις.

Η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αυξημένη, παρ'' ότι βεβαίως, μετά την ισοπέδωση τιμών, μετά τις βιαιότητες και τα ακραία πτωτικά φαινόμενα, οι «νέες»... καθαρισμένες μετοχές των τραπεζών θα είναι σαφώς σε άλλη βάση και μάλλον ελκυστικές.

Όμως, μέσα σ'' ένα διαταραγμένο περιβάλλον, αρκετά δαιδαλώδες ως προς την «ανάγνωσή» του, το trading και οι τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις ορισμένων θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής.

Το trading πάντως από την αρχή είναι αυξημένο, καθώς η μετοχή της Eurobank από το +7,14% αρχικά βρέθηκε στο +21,43% και πλέον κερδίζει 7,14% με όγκο 72 εκατ. τεμάχια. Η Εθνική αρχικά έφτασε να υποχωρεί 19,11% κατόπιν γύρισε στο +5,10%, ενώ τώρα υποχωρεί εκ νέου έως 7,64%.

Η Πειραιώς από πτώση 9,09% αρχικά έφτασε στο +9,09%, γυρνώντας εκ νέου στο -9,09% έχοντας διακινήσει όγκο που ξεπερνά τα 103 εκατ. τεμάχια! Η Attica Bank που χθες έκλεισε κλειδωμένη στο limit up και στο +30%, σήμερα εν μέσω διακυμάνσεων κερδίζει εκ νέου 23,09% με όγκο που ξεπερνά τα 3 εκατ. τεμάχια.

Κατά τα λοιπά υποτονική είναι η εικόνα στον Large Cap με κύριο χαρακτηριστικό τους μειωμένους όγκους, χωρίς κάτι ιδιαίτερο, πλήν της ΔΕΗ που ξεχωρίζει.

Η αγορά τεστάρει τις για άλλη μία φορά τις 190 μονάδες για τον FTSE 25 και τις 640 για το Γενικό Δείκτη που ουσιαστικά είναι και η τελευταία σοβαρή στήριξη, πριν η αγορά κυλήσει εκ νέου προς τα προηγούμενα χαμηλά του Αυγούστου.