Του Απόστολου Σκουμπούρη
Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 620 μονάδων για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με την αγορά να φλερτάρει πλέον έντονα να βυθιστεί σε νέα χαμηλά και να χάσει και το όριο των 600 μονάδων.
Σε ένα σταθεροποιητικό διεθνές κλίμα με μεικτά πρόσημα, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να βγει δυνάμεις αντίδρασης για ακόμη μια συνεδρίαση, προβληματίζοντας τα μέγιστα. Μετά το ξεπούλημα της περασμένης Πέμπτης όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,15% πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 μηνών, η αγορά δείχνει ανήμπορη αντίδραση έστω και τεχνικής φύσης.
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στο οριακό +0,01% και κάτω από τις 620 μονάδες, ενώ σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ακόμη χαμηλότερα στις 618,84 μονάδες με οριακή πτώση 0,09%, εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε και τις δημοπρασίες, καθώς πρωτύτερα οι απώλειες ξεπερνούσαν το 1,50%, με το Γ.Δ. να έχει χαμηλό ημέρας στις 610,42 μονάδες.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Γ.Δ. «χτυπάει» στο χαμηλό των 610 μονάδων και μένει να δούμε αν αυτή η περιοχή μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρή βάση στήριξης και να ωθήσει σε αντίδραση. Πάντως, το γεγονός ότι σήμερα το κλείσιμο ήταν αρκετά πιο πάνω από το χαμηλό ημέρας, ίσως δείχνει διαθέσεις να αποφευχθεί – σ'' αυτή τη φάση – βύθισμα κάτω από τις 610-600 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,64 εκατ. ευρώ με τα 30,9 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον FTSE 25, που σημαίνει ότι σ'' όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκε τζίρος μόλις 1,74 εκατ. ευρώ! Δηλαδή σε όλο τον Mid Cap σε όλο τον Small Cap Fundamentals αλλά και στην περιφέρεια, διακινήθηκε τζίρος μόλις 1,74 εκατ. ευρώ! Και μόνο αυτό το στοιχείο, μαρτυρά την εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει στην αγορά.
Ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 20,5 εκατ. τεμάχια με τα 17,7 εκατ. τεμάχια στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 15,7 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες. Δηλαδή στα 21 μη τραπεζικά blue chips του Large Cap διακινήθηκε συνολικός όγκος 2 εκατ. τεμαχίων!
Μάλιστα, τέσσερις μετοχές του FTSE 25 διακίνησαν κάτω από 10 χιλ. τεμάχια και αυτό λέει πολλά. Η leader Coca Cola HBC διακίνησε μόλις 7.120 τεμάχια, η ΕΥΔΑΠ 6.615 τεμάχια, η Σαράντης 5.185 μετοχές και ο ΟΛΠ μόλις 1.558 τεμάχια!
Στις τράπεζες το trading ήταν ξανά αυξημένο, με κάποιες εκ των μετοχών να φτάνουν να υποχωρούν άνω του 10%, όμως στο φινάλε η εικόνα βελτιώθηκε. Το μπαράζ των εκτιμήσεων – προβλέψεων ξένων αναλυτών για το ενδεχόμενο αφαίρεσης κάποιων εκ των τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες MSCI, οδηγεί σε νέες πιέσεις τον κλάδο.
Η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 3,83% παρ'' ότι έφτασε να χάνει άνω του 10%, έχοντας συνολική διακύμανση 15,49%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 1,52% (έχοντας συνολική διακύμανση 7,36%), η Alpha Bank -0,80%, ενώ η Eurobank διαφοροποιήθηκε στο φινάλε κλείνοντας με άνοδο 1,80%.
Στηρίγματα στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως Jumbo +4,41%, Grivalia Properties +1,35%, Fourlis +1,08% και ΓΕΚ Τέρνα +1,85%, ενώ ηπιότερα ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Στον αντίποδα, πιέστηκαν άνω του 1% τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Σαράντης.
Στον Mid Cap με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ΕΥΑΘ, Νηρέας, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings και Πλαίσιο, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Intracom Holdings, Κλουκίνας Λάππας, MIG, J&P Άβαξ, Ικτινος, Intracom Κατασκευές και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως Forthnet, Μαθιός, Επίλεκτος, Κρέτα Φάρμ, Trastor, Centric, Σελόντα, Έλαστρον, Εικόνα Ήχος, ΙΑΣΩ, Quality & Reliability και Γενική Εμπορίου, ενώ υποχώρησαν οι Lavipharm, Frigoglass, Ίλυδα, Μινέρβα, Μοτοδυναμική, Intercontinental, Ελγέκα, Κέκροπας, Autohellas, Μινωικές και Πλαστικά Κρήτης. Στο σύνολο, 35 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που υποχώρησαν.
