Το «κομβικό» 2020, η φούσκα του 1999 και οι ολλανδικές τουλίπες του 16ου αιώνα 

Το «κομβικό» 2020, η φούσκα του 1999 και οι ολλανδικές τουλίπες του 16ου αιώνα 

Το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων επενδυτών γνώρισε το χρηματιστήριο το 1999. Τότε που ο μανάβης άκουγε από τον πελάτη του ότι κέρδιζε και άφηνε στον πάγκο τα μαρούλια για να να ανοίξει κωδικό. Τότε που τα «παπαγαλάκια» είχαν την τιμητική τους, τότε που ακόμη κι ένας αδαής μπορούσε να κερδίσει εκατομμύρια δραχμές σε λίγες συνεδριάσεις από τα απανωτά limit up, τότε που οι χρηματιστές και οι αναλυτές έμοιαζαν να ξέρουν λιγότερα από τους πελάτες τους. ΄Ήταν η ένδοξη εποχή που οι περισσότεροι πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν πλούσιοι και πολλοί εγκατέλειπαν ακόμα και τις δουλειές τους ή πουλούσαν τα σπίτα και τα χωράφια τους για να αγοράσουν μετοχές και να πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους. 

Έκτοτε έχουν περάσει 20 χρόνια με τον κύκλο εκείνης της περιόδου να έχει κλείσει, και μία νέα γενιά που έχει έρθει στα πράγματα να μην γνωρίζει και  να μην καταλαβαίνει τι εστί 1999. Επενδυτές που δεν έχουν μνήμη και εμπειρίες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν έναν νέο ανοδικό κύκλο, βλέποντας αντίστοιχα ένα Bitcoin ή μία Τesla που μπορούν να σε κάνουν πλούσιο σε μικρό χρονικό διάστημα θυμίζοντας λίγο τις τουλίπες του 16ου αιώνα.

Παρατηρώντας προσεκτικά την τελευταία 8ετία η αγορά τρεις φορές κατέγραψε τιμές πέριξ των 500 μονάδων και τις δύο φορές εκτινάχθηκε ανοδικά. Στην τελευταία από αυτές τις περιόδους, η αγορά κέρδισε μόνο κάποιους «παλιούς» που και πάλι βλέπουν την αγορά με άλλο μάτι. 

Η ζώνη τιμών  των 950-1000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είναι το επίπεδο εκείνο που σε περίπτωση που διασπαστεί θα προσελκύσει ακόμα περισσότερες συμμετέχοντες με μία αγορά που δείχνει ότι μετά από πολλά χρόνια ότι μπορεί να κάνει την διαφορά. 

Αν κάτι της λείπει ακόμη είναι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του τραπεζικού κλάδου το 2021, μια εξέλιξη που αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα κάνει την μεγάλη διαφορά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πληθώρα μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε πολυετή υψηλά αλλά οι τράπεζες κρατούν τον Γενικό Δείκτη χαμηλά. 

Η κεντρική τράπεζα πλέον έχει μηδενίσει τις αποδόσεις του χρήματος, με τον πληθωρισμό και τα τραπεζικά κόστη απλά να τρώνε σαν σαράκι τις καταθέσεις και τις παντός είδους  επενδύσεις και το χρηματιστήριο να είναι η μόνη διέξοδος για καταθέτες.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα και την περίοδο του 1999 υπήρχαν διορθώσεις και ευκαιρίες για είσοδο με την διαφορά ότι ο χρόνος διαμονής ήταν υποπολλαπλάσιος του χρόνου ανόδου. Το αντίθετο δηλαδή της bear market. Επίσης οφείλουμε να καταρρίψουμε τον μύθο του January effect μιας και στα 34 τελευταία χρόνια, ο μήνας Ιανουάριος έκλεισε 18 φορές θετικά και 16 φορές αρνητικά. Το ποσοστό δεν αξίζει ούτε για στοίχημα..

Το 2020 σε μερικές μέρες μας αφήνει. Ξεκίνησε με απογοήτευση αλλά το τέλος του κομίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ενώ ουσιαστικά η χρονιά κλείνει σε αρνητικό έδαφος, στα μάτια των περισσότερων που δεν παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα, φαίνεται ότι βιώσαμε μια μεγάλη άνοδο το 2020.  

Μάλιστα όλο αυτό το σκηνικό εξελίσσεται με μία κρίση που όμοια δεν έχουμε ξαναζήσει και που παγκοσμίως μείωσε πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. 

Παρόλα αυτά οι αγορές έχουν τους δικούς τους κανόνες και πάντα εκπλήσσουν θετικά ή αρνητικά τους συμμετέχοντες και όχι μόνο. Να θυμόμαστε παρόλα αυτά και με όλες τις υπερβολές πάντα υπάρχει λογική ή και αν δεν υπάρχει, στην πορεία έρχεται μια διόρθωση που συμβάλλει ώστε να βρεθούν εκ νέου οι ισορροπίες. 

Το 2020 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα κατάφερε να μπει στο περιβόητο QE, έστω και καθυστερημένα, γεγονός που βοήθησε τη χώρα να μειώσει το κόστος δανεισμού, να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση σε φτηνά κεφάλαια να να συμπαρασύρει μαζί και το κόστος δανεισμού των εταιρειών.

 Ήταν η χρονιά που μετά από χρόνια έχουμε μείωση των φόρων μετά από μία 10ετία διαρκών αυξήσεων. 

Ήταν επίσης  η χρονιά που είδαμε νέες δημόσιες εγγραφές (εξαίρεση οι ΑΕΑΠ) μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ήταν μία χρονιά που μετρήσαμε αρκετά deals, μικρά ή μεγάλα, μετά από πολύ καιρό. 

Ήταν η χρονιά με τις περισσότερες δημόσιες προτάσεις, με παράλληλη εξυγίανση των εταιρειών στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Ήταν μία χρονιά που αυξήθηκαν οι ενεργοί κωδικοί και είδαμε παράλληλα στο τελείωμα της είσοδο νέων κεφαλαίων. 

Ήταν η χρονιά που ελήφθη η απόφαση για σημαντική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων στην χώρα. 

Γενικά ήταν η χρονιά που μπορεί να αποδειχθεί κομβική για την συνέχεια και να σηματοδοτήσει την εκκίνηση για μία νέα μακροπρόθεσμη ανοδική περίοδο, τόσο για την οικονομία μας όσο και για το χρηματιστήριο. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα την ξεχάσουμε..

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.