Κέρδη για τη Wall στον απόηχο των γεωπολιτικών εξελίξεων

Κέρδη για τη Wall στον απόηχο των γεωπολιτικών εξελίξεων

Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street, σε μια ημέρα που οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την είδηση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τούρκικες δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Συρίας. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να ακολουθήσουν το περιστατικό αυτό απασχόλησε έντονα τους επενδυτές, καθώς οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πολύ λεπτές ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες που στη συνέχεια συρρικνώθηκαν και στο τέλος οι δείκτες ολοκλήρωσαν σε θετικό έδαφος.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 19 μονάδες ( 0,11%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.812 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1 μονάδας ( 0,01%) τερματίζοντας στις 5.103 μονάδες και ο S&P 500 κέρδισε 2 μονάδες κλείνοντας στις 2.089 μονάδες.

Oι εταιρείες που συνείσφεραν περισσότερο στα κέρδη του βιομηχανικού Dow Jones ήταν η Exxon Mobil ( 1,99%) και η Chevron Corp (1,49%). Ο δείκτης παρέμεινε σε θετικό έδαφος για το 2015. Ο Nasdaq και ο S&P 500 έκλεισαν 1,5% και 7,7% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Ο κλάδος της Υγείας που κέρδισε 2,2% , ξεχώρισε στον S&P.

Νωρίτερα, τους επενδυτές απασχόλησαν τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και έδωσαν ανάμεικτα σημάδια ως προς την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας. Αρχικά, όπως αναμενόταν, αναθεωρήθηκε προς τα επάνω το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου στο 2,1% από το 1,5% της πρώτης εκτίμησης, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εταιρικών μετοχών που το τελευταίο διάστημα διανύουν περίοδο ανάκαμψης.

Ωστόσο η καταναλωτική δαπάνη, που είναι η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, αυξήθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών ενώ ο πληθωρισμός όπως μετράται με τον δείκτη της προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε σε επίπεδο 1,3%, πολύ κάτω από το στόχο του 2% που είχε θέσει η Fed. Εν τω μεταξύ, το επίπεδο καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2014.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Signet Jewelers Limited έχασε 4,10% καθώς δημοσίευσε αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο χαμηλότερα των προσδοκιών, ενώ η μετοχή της Tiffany & Co. κέρδισε 3,62 % παρόλο που τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας έδειξαν πτώση σε επίπεδο πωλήσεων και κερδών λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου.