Καθολική πτώση στο Χ.Α., πιέσεις έως 3% σε τράπεζες - FTSE

Καθολική πτώση στο Χ.Α., πιέσεις έως 3% σε τράπεζες - FTSE

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε συνεδρίαση καθολικής πτώσης εξελίσσεται η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να «κρεμά» εύκολα χαμηλότερα, καθώς έχουν αποσυρθεί εντελώς οι αγοραστές, οπότε οι πωλητές οριοθετούν σχετικά εύκολα το κλίμα. Αν και στο ξεκίνημα έγινε προσπάθεια διακράτησης της ζώνης των 830 μονάδων, εντούτοις σταδιακά οι πιέσεις κλιμακώθηκαν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν βρίσκεται σε θετικό έδαφος.

Παρόμοιο κλίμα υπάρχει και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βεβαίως πήραν πτωτικό «σήμα» από το χθεσινό έντονα πτωτικό κλείσιμο της Wall Street όπου ο Dow Jones απώλεσε περίπου 420 μονάδες (-1,74%).

Το Χ.Α. έτσι κι αλλιώς είχε παρουσιάσει κάποια σημάδια κόπωσης, καθώς και στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της σημερινής έκλεισε πτωτικά αν και με ανεπαίσθητες – ουσιαστικά – απώλειες.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 825 μονάδες με απώλειες 1,46%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 35 εκατ. ευρώ, κινούμενη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση αρκετά κάτω από τα στάνταρ της περασμένης εβδομάδας.

Η πτώση της αξίας συναλλαγών μαρτυρά ότι τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αγορά με αιχμή τις τράπεζες, παραμένουν μέσα στο σύστημα, δεν έχουν «σηκωθεί».

Η μείωση των όγκων και των τζίρων, σε πτωτικό «φεγγάρι» για μια αγορά, είναι θετικό στοιχείο καθώς δείχνει ότι διαθέσεις ισχυρών πωλήσεων και άτακτων υποχωρήσεων δεν υπάρχουν. Παράλληλα, σε μια τόσο ρηχή συνεδρίαση, εξυπακούεται ότι εύκολα μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση, αν υπάρξουν κάποιοι καταλύτες.

Σ'' ό,τι αφορά τις τράπεζες, τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας άνω του 7,40% δέχεται η Attica Bank ενώ από τις συστημικές, πιέσεις άνω του 3% δέχεται η Εθνική, 2,20% χάνει η Alpha Bank, 2,05% η Πειραιώς και -1,88% η Eurobank.

Στο χώρο των blue chips τη σημαντικότερη πίεση δέχεται η Σαράντης που χάνει άνω του 3%, άνω του 2% υποχωρούν μετοχές όπως ΕΛΠΕ και Jumbo, ενώ απώλειες άνω του 1% καταγράφουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Grivalia Properties, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Viohalco και Aegean Airlines.

Στο χώρο του Mid Cap πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Holdings, Intralot, ΚΛΜ, ΟΛΘ, Πλαίσιο Computers και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά ξεχωρίζει με ράλι +19,39% η μετοχή της Frigoglass λόγω καλών αποτελεσμάτων, ενώ κέρδη σημειώνουν επίσης οι Αιολική ΑΕΕΧ, Μπήτρος, Κλωσ. Ναυπάκτου, ΒΙΣ, ΑΝΕΚ και Βιοτέρ.

Στον αντίποδα, πιέζονται μετοχές όπως CPI, Εβροφάρμα, Quality & Reliability, Lavipharm, Ευρωσύμβουλοι, Κέκροψ, Έλαστρον, Unibios και Ελτράκ. Στο σύνολο της αγοράς, η κυριαρχία των πωλητών είναι ισχυρή, καθώς μόλις 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 96 που υποχωρούν.