Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση που θα μείνει για χρόνια στις μνήμες των επενδυτών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά βρέθηκε στο ναδίρ – με πολλές μετοχές σε διψήφιο ποσοστό απωλειών έως και limit down – όμως το φινάλε ήταν εντελώς διαφορετικό.
Ήταν μια συνεδρίαση που θα μείνει στην ιστορία για τη «βιαιότητα» της αρχικής πτώσης σε πλείστες μετοχές, εν μέσω γενικευμένου πανικού και αγελαίων συμπεριφορών, αλλά και για την αλλαγή του σκηνικού, όταν ο μεγάλος πανικός απομακρύνθηκε και επικράτησε – ξανά – το έλασσον της επενδυτικής λογικής.
Ήταν μια συνεδρίαση όχι μόνο για γερά νεύρα, αλλά μια συνεδρίαση που δοκίμασε τις αντοχές όλων, χρηματιστών, επενδυτών, εποπτικών αρχών, επιχειρηματικών αλλά και «διακινητών» φημών και... πληροφοριών.
Αρχικώς η αγορά παραδόθηκε σχεδόν ολοσχερώς στις φήμες και στα σενάρια καταστροφής, που οδήγησαν πλήθος μετοχών και του FTSE 25 σε διψήφιο ποσοστό απωλειών, ενώ κάποιοι όμιλοι – όπως ο όμιλος Intracom – βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυκλώνα, βλέποντας τις μετοχές τους να κλειδώνουν στο -30%!
Η αγορά έγινε «άντρο» φημών και διακινητών σεναρίων, ενώ μετά από την καταστροφή που έγινε με την περίπτωση της Folli Follie, αρκετοί έκαναν εύκολους και υπεραπλουστευμένους συνειρμούς, διαλύοντας κάθε έννοια τεχνοκρατικής προσέγγισης.
Οι φήμες για νέο ή νέα «χτυπήματα» τύπου Folli Follie από το fund QCM αρχικά έστειλε στο καναβάτσο δεκάδες μετοχές που δέχτηκαν καταιγισμό πιέσεων μέσα σ'' ένα απολύτως πανικόβλητο περιβάλλον, μακριά από κάθε επενδυτική λογική. Αρχικώς επικράτησε ένα σκηνικό που έχουμε να δούμε χρόνια.
Οι μετοχές του ομίλου Intracom βρέθηκαν στην αιχμή των φημών και των πιέσεων, με την Intralot και τη μητρική να «κλειδώνουν» στο -30%, ενώ η Intracom Κατασκευές έφτασε να υποχωρεί σε ποσοστό 27,42%!
Παράλληλα, μετοχές ομίλων όπως ΔΕΗ, MIG, Υγεία, J&P Άβαξ, ΕλβαλΧαλκόρ και αρκετές άλλες γκρεμίζονταν με διψήφιο ποσοστό απωλειών, μέσα σ'' έναν πλειστηριασμό καταστροφολογίας και άρρωστων φημών.
Η αλλαγή του σκηνικού
Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει μετά το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης όπου η βιαιότητα των αρχικών απωλειών έφερε επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ οι στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις ήταν εξόφθαλμες, κάτι που οδήγησε τους ψυχραιμότερους σε αγοραστικές παρεμβάσεις.
Σημείο «κλειδί» για την ευρύτερη αλλαγή του σκηνικού ήταν η πληροφορία που διέρρευσε μετά το μεσημέρι, όταν ο επικεφαλής του αμερικανικού επενδυτικού fund QCM δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει άλλη παρόμοια «ελληνική» περίπτωση.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η αγορά όχι μόνο περιόρισε τις καταιγιστικές αρχικές απώλειες, αλλά γύρισε και σε θετικό έδαφος, καθώς ο πανικός οδήγησε πολλούς τίτλους σε ξεπούλημα, δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες που έως χθες δεν υπήρχαν.
Βεβαίως, η ανασφάλεια ήταν – και παραμένει - ήταν κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς πλέον και αυτό μαρτυράται από το γεγονός ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρευστοποιήσουν άκριτα τις θέσεις τους, σε κάθε – υπαρκτή ή ανύπαρκτη – είδηση, έκθεση, εξέλιξη κ.λπ.
Οι αγορές άλλωστε κατά 80% είναι πρωτίστως ψυχολογία, ενώ η εκάστοτε «αλήθεια» ή ελκυστικότητα των μετοχών, μεταβάλλεται από τους ευρύτερους παράγοντες που διαμορφώνουν τη μαζική ψυχολογία των επενδυτών.
Σήμερα, αυτή η… μαζική ψυχολογία των επενδυτών και το άκριτο ξεπούλημα οδήγησε το Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό των 786,81 μονάδων, όταν έγραφε απώλειες 2,95%! Όμως, εν μέσω πολύ μεγάλου volatility ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο μάζεψε όλες τις απώλειές του, αλλά έκλεισε στις 817,92 μονάδες με άνοδο 0,89% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας!
Μια θεαματική «επιστροφή» για την ελληνική αγορά, μια επιστροφή που δείχνει ότι υπάρχουν ενεργά αντανακλαστικά, ενώ ήταν και μια... άτυπη ρεβάνς προς όλους τους καταστροφολόγους που έστειλαν στο καναβάτσο όλο το σύστημα στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 101,67 εκατ. ευρώ, με τα 19,45 εκατ. ευρώ στη Folli Follie, 15,21 εκατ. στην Alpha Bank και 11,81 εκατ. ευρώ στην Εθνική.
Ανοδικά και η Folli Follie
Η είδηση της ημέρας ασφαλώς είναι η ανασύνταξη του ομίλου Folli Follie μετά από ένα διήμερο απωλειών 52%. Η μετοχή έφτασε σήμερα να υποχωρεί περί το 14,50%, όμως σταδιακά ανέκτησε δυνάμεις, γύρισε μετά το μεσημέρι σε θετική τροχιά, ενώ έβγαλε τη συνεδρίαση στο +13,70% και στα 8,55 ευρώ, με όγκο 2,58 εκατ. τεμάχια! Παράλληλα, η διοίκηση ενεργοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
Παράλληλα, οι μετοχές του ομίλου Intracom που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα τους, επανακτώντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αρχικών απωλειών. Η Intraot τελικά έκλεισε με πτώση 10,20% διακινώντας όγκο 3,21 εκατ. τεμάχια, η Intracom Holdings πτώση 3,95% με όγκο 2,55 εκατ. τεμάχια και η Intracom Κατασκευές -3,23% με όγκο 126.651 τεμάχια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διοίκηση της Intralot έβαλε ανακοίνωση το απόγευμα της Τρίτης με την οποία γνωστοποιεί ότι προχωρά σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στηλιτεύει τις κακόπιστες φήμες που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ενημερώνει ότι θα πράξει τα δέοντα για την προάσπιση των συμφερόντων της.
Στο χώρο του FTSE 25, πλην της «επιστροφής» της Folli Follie, σημαντική κίνηση έκαναν μετοχές όπως Alpha Bank +6,45%, Eurobank +4,21%, Aegean Airlines +3,37%, Σαράντης +3,37%, ΟΛΠ +2,42%, Motor Oil +1,57%, Coca Cola HBC +1,53%, Jumbo +1,35%, Μυτιληναίος +1,32% και Εθνική +1%.
Στο χώρο του Mid Cap πλην του ομίλου Intracom, πτωτικά έκλεισαν οι Fourlis -2,82%, Νηρέας -3,70%, Ικτίνος -4,26% και J&P Άβαξ -1,66%. Στον αντίποδα, κέρδη είχαν τίτλοι όπως Υγεία +3,10% (παρ'' ότι έχανε περίπου 14%!), MIG +1,59%, Attica Bank +3,33%, Cenergy Holdings +1,36% κ.ο.κ.
Στο σύνολο της αγοράς 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 54 που υποχώρησαν, ενώ στο πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης, η εικόνα ήταν συντριπτικά υπέρ των πωλητών!
Διακυμάνσεις έως 32,04%
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε «τρελές» διακυμάνσεις με τον όμιλο Intracom να είναι στην κορυφή. Η Intralot είχε συνολική διακύμανση 32,04%, η Intracom Holdings 31,32%, η Μοτοδυναμική 30,69%, η Intracom Κατασκευές 30,65%, η Folli Follie 19,12%, η Κέκροπας 28,68% και η MIG 22,46%!
Μεγάλη η ζημιά στην αγορά
Ασχέτως με τη σημερινή «επιστροφή» του Χ.Α. που ασφαλώς δείχνει πολλά, μαρτυρά δυνάμεις, η ζημιά έχει γίνει, η υπόθεση της Folli Follie αφήνει πολύ βαριά σκιά πάνω από την αγορά, απειλώντας, – ανάλογα με την έκβασή της – να επιφέρει βαρύτερο πλήγμα σ' όλο το σύστημα, το Χ.Α., τις τράπεζες και το λιανικό εμπόριο.
Γιατί, το να βλέπεις κλειδωμένες μετοχές στο -30% δεν είναι κάτι που «τιμά» το Χ.Α., καθώς δείχνει μια αγορά που δίνει η ίδια… δικαιώματα, είναι ευάλωτη, τρωτή και πολύ ρηχή...