Ισχυρό πλήγμα από MSCI – Πτώση έως 22% το 3ήμερο στις τράπεζες

Ισχυρό πλήγμα από MSCI – Πτώση έως 22% το 3ήμερο στις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κλείνοντας πτωτικά στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας, το ελληνικό χρηματιστήριο πλήρωσε ακριβά το... μάρμαρο της διαγραφής τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από το δείκτη MSCI Standard Greece. Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες να βγουν ορισμένα αναχώματα από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, εντούτοις η αρνητική ψυχολογία μεταγγίστηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, με αποτέλεσμα να «κρεμάσει» χαμηλότερα.

Οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη το τελευταίο τριήμερο (οι διαγραφές ανακοινώθηκαν την Τρίτη το βράδυ), ξεπέρασαν το 13%, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει σε νέα χαμηλά 33 μηνών και όχι μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,76%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 12,30%!

Μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, τα τεκταινόμενα με το πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, την πρόσφατη αδυναμία του ελληνικού δημοσίου και μεγάλων επιχειρήσεων να βγουν για δανεισμό από τις αγορές, ήρθε και η διαγραφή τριών – εκ των τεσσάρων μεγάλων – ελληνικών τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Greece για να συμπληρωθεί το αρνητικό παζλ που οδηγεί σε βαθύτερη απομόνωση την ελληνική αγορά.

Η διαγραφή των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από τον κυρίαρχο δείκτη – οδηγό διεθνώς για τα διεθνή κεφάλαια, συνιστά μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρύτερο κλίμα για τα ελληνικά assets είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε δύο συνεδριάσεις, Τετάρτης και Πέμπτης χάθηκαν 637 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετοχών, με τις Εθνική και Eurobank να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, χάνοντας έως και 22% το τελευταίο τριήμερο.

Και όλα αυτά, ενώ απομένουν δέκα συνεδριάσεις έως το τέλος του Νοέμβρη για να ολοκληρώσουν τα παθητικά κεφάλαια την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους. Η διαδικασία αποχώρησης από τα παθητικά funds που ακολουθούν τον δείκτη MSCI Greece εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις άνω των 100-120 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκροές ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερες λόγω της συνολικής μείωσης στη στάθμιση της ελληνικής αγοράς.

Πάντως, σύμφωνα με χρηματιστές, θα υπάρξουν και κάποιες τοποθετήσεις από επενδυτικά σχήματα που ποντάρουν στο δείκτη MSCI Small Cap στον οποίο εισήλθαν οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, όμως θα είναι πολύ μικρότερες, συγκριτικά με τις ρευστοποιήσεις.

Αυτά εξελίχθηκαν σε μια εβδομάδα όπου διέρρευσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με στόχο τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% των κόκκινων δανείων. Σχέδιο που προβλήθηκε ως φιλόδοξο, όμως μένει να αποδειχτεί στην πράξη η όποια πρακτική αποτελεσματικότητά του.

Κοντά στα χαμηλά το σημερινό κλείσιμο

Σήμερα Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης αν και έκανε αρχικά προσπάθεια αντίδρασης, εντούτοις έκλεισε στις 625,69 μονάδες με πτώση 0,78% και κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 622,34 μονάδες, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 636,61 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,84 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.635,82 μονάδες με πτώση 1,39%, ο Mid Cap έκλεισε στις 996,16 μονάδες με πτώση 1%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 454,67 μονάδες (-0,72%), επίπεδα που είναι νέα χαμηλά 33 μηνών!

Η Eurobaqnk έκλεισε με πτώση 4,45% και ισχυρό όγκο 12,8 εκατ. τεμάχια, ενώ η Εθνική έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στα 1,11 ευρώ με πτώση 2,55% και όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια. Αντιθέτως, κέρδη 1,85% είχε η Alpha Bank και 0,39% η Πειραιώς.

Στο χώρο των blue chips, η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 4,73%, ο ΟΠΑΠ και Coca Cola HBC έχασαν άνω του 3%, άνω του 2% έχασαν ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, Fourlis και Σαράντης. Στήριγμα με θετικό πρόσημο έδωσαν οι Τιτάν, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Grivalia Properties.

Σχεδόν καθολική πτώση και στο χώρο του Mid Cap όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Cenergy Holdings και MLS. Απώλειες άνω του 4% είχε η Attica Bank, άνω του 3% υποχώρησαν οι Ικτίνος, Intracom Holdings και Intralot, ενώ πτώση είχαν και οι MIG, J&P Άβαξ, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, θετικά έκλεισαν οι ΙΑΣΩ, Frigoglass, Quality & Reliability, Ιντερτέκ, Παΐρης, Profile και Πλαστικά Θράκης. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Εβροφάρμα, Φιερατέξ, Newsphone και Κέκροπας. Στο σύνολο της αγοράς 30 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 61 που υποχώρησαν.