Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ήπια πτωτικά κινείται στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη όμως να μη χάνει την επαφή του με την κρίσιμη ζώνη των 820 μονάδων.
Η αγορά για 4η συνεχή συνεδρίαση παρουσιάζει μουδιασμένη εικόνα συσσώρευσης και σταθεροποίησης, σε μια προσπάθεια να «ζυγιστεί» η κατάσταση από εδώ και πέρα, να μετρηθούν δυνάμεις μετά τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα.
Θυμίζουμε ότι παρά τους σοβαρούς κλυδωνισμούς το Χ.Α. κατάφερε και έκλεισε χωρίς ουσιαστικές απώλειες την περασμένη εβδομάδα, τακτοποιώντας αμέσως το «ρήγμα» από την υπόθεση της Folli Follie, ένα θετικό στοιχείο ασφαλώς. Ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει στα επίπεδα που είχε προ της κρίσης των Folli Follie και αυτό είναι μια καλή εξέλιξη, καθώς βγήκαν αντανακλαστικά.
Βεβαίως, όπως και σήμερα μαρτυρά η εικόνα της αγοράς, παρ' ότι τεχνικά υπήρξε τακτοποίηση και ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στην περιοχή των 820 μονάδων, η αγορά παραμένει μουδιασμένη, ανασφαλής και ευάλωτη σε κάθε μικρή ή μεγάλη αρνητική είδηση…
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 819 μονάδες με πτώση 0,36%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται πτωτικά, ενώ ανοδικά διασώζονται μόνο οι Coca Cola HBC, Εθνική, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Lamda Development και Σαράντης.
Στον αντίποδα, νέες ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 4,22% δέχεται ο τίτλος της Folli Follie, ενώ απώλειες 5,53% καταγράφει η ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% έχουν μετοχές όπως Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ.
Στο χώρο του Mid Cap η τάση είναι μεικτή. Πτωτικά κινούνται μετοχές όπως Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Intracom Holdings, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης, ενώ ανοδικά κινούνται οι MIG, Υγεία, Intracom Κατασκευές, Intralot, ΚΛΜ, Νηρέας, Ικτίνος και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Στο σύνολο της αγοράς, 35 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν.
Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα
Πάντως, η τεχνική εικόνα έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα προ 10ημέρου επίπεδα, όπου υπήρχε ξεκάθαρος ο ορίζοντας για κίνηση προς τις 880 μονάδες, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως «η απότομη πτώση της Αγοράς - ανεξάρτητα από τους λόγους που την προκάλεσαν - έχει μεταβάλει την βραχυπρόθεσμη προοπτική θέτοντας εκ νέου προϋποθέσεις για να αποκατασταθούν πλήρως τα αγοραστικά σήματα:
Η υπέρβαση των 825 μονάδων μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την θετική εικόνα επαναφέροντας τον MACD σε αγοραστική θέση (πτωτικό σήμα την περασμένη Δευτέρα) και να δώσει μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τους δύο βασικούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών».
Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως «η πτώση των τζίρων στο ανέβασμα της αντίδρασης από τα τοπικά χαμηλά δεν είναι καλή ένδειξη, όσο όμως η αγορά κινείται πάνω από τις 820 μονάδες οι αγοραστές διατηρούν τις ελπίδες τους για σταδιακή αποκατάσταση της ανοδικής τάσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα αναμετρηθεί εκ νέου με την γνώριμη στήριξη των 800 μονάδων από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών».
Θυμίζουμε ότι σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Coral, ενώ το βράδυ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών των δεικτών της Morgan Stanley.
Αύριο Τρίτη 15 Μάιου παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής (4 νέες για 1 παλιά + 0,3 ευρώ ανά μετοχή), ενώ η διαδικασία της συμμετοχής των μετόχων στην ΑΜΚ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Μαΐου.