Του Απόστολου Σκουμπούρη
Κλείνοντας για 6η φορά πτωτικά στις εφτά τελευταίες, σε μια ημέρα μάλιστα γενικευμένης αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών στην Ευρώπη και μολονότι έτσι κι αλλιώς βρίσκονταν σε υπερπουλημένα επίπεδα, το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποίησε ότι έχει αρχίσει να... νοσεί από την αρρώστια και την τοξίνη της πολιτικής σκανδαλολογίας.
Σε μια συγκυρία που υπήρχε κάποια βελτίωση σε πολλούς τομείς, μετά το αναίμακτο κλείσιμο της αξιολόγησης και της μερικής ομαλοποίησης του τραπεζικού κλάδου, φαίνεται πως η εγχώρια σκανδαλολογία στην πολιτική δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα που πλήττει τα πάντα.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπήρξε νέα επιδείνωση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων στοιχείο που δείχνει πως βλέπουν οι ξένοι επενδυτές το προφίλ ρίσκου της χώρας.
Μέσα σ' ένα τόσο τοξικό περιβάλλον και ένα δημόσιο βίο αλληλοκατηγοριών και σχεδόν… τυχοδιωκτικών παρασκηνιακών διώξεων, σοβαρή επενδυτική εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί.
Καμιά αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα μέσα σε συνθήκες τυχοδιωκτισμού, «τυφλών» απειλών και κατηγοριών που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αναξιοπιστίας, ανασφάλειας και αστάθειας. Από την εξέλιξη αυτής της ιστορίας λοιπόν, πολλά θα εξαρτηθούν για το νέο status quo στην εγχώρια πολιτικοοικονομική σκηνή. Πάντως, τίποτα δεν μπορεί να ανθίσει, μέσα σε τέτοιο περιβάλλον.
Εξ αρχής η σημερινή αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έπειθε για την ποιότητα και την ανθεκτικότητά της, καθώς ελάμβανε χώρα πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών, παρά λόγω ισχυρών αγοραστικών παρεμβάσεων.
Αυτό άλλωστε μαρτυρούσε ο εξαιρετικά περιορισμένος τζίρος που πιστοποιεί ότι η αγορά είναι αδύναμη, δεν υπάρχει momentum ισχυρής αντίδρασης, κάτι που πιστοποιήθηκε με τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σήμερα.
Παρ'' ότι αρχικά καταγράφηκε έντονα ανοδική διάθεση οδηγώντας το Γενικό Δείκτη έως το υψηλό των 844,58 μονάδες όταν κέρδιζε άνω του 1,90%, εντούτοις σταδιακά τα κέρδη όχι μόνο εξαϋλώθηκαν, αλλά ο Γ.Δ. γύρισε σε πτώση, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλό ημέρας!
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 823,46 μονάδες με πτώση 0,64% που ήταν το χαμηλό ημέρας, ενώ η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 50,22 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένη από τα 82,4 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας.
Οι τράπεζες που έφτασαν να καταγράφουν σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη τελικώς έκλεισαν με πτώση, με την Εθνική στο -1,95%, τη Eurobank -1,31% και την Πειραιώς -0,67%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.
Στο χώρο των blue chips ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΔΕΗ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν και Lamda Development, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Aegean Airlines -3,09%, ΟΛΠ -2,40%, Viohalco -2,28%, Folli Follie -2,21%, Coca Cola HBC -2,19%, ΓΕΚ Τέρνα -1,73%, ΕΛΠΕ -1,52% κ.λπ.
Μεικτή ήταν η τελική εικόνα στο χώρο του Mid Cap, παρά τα αρχικά κέρδη της πλειονότητας των τίτλων. Πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Fourlis, Νηρέας, MIG, MLS, Attica Bank και Ελλάκτωρ, ενώ ενισχύθηκαν οι Υγεία, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος, ΕΥΑΘ, Intracom, ΟΛΘ, Πλαίσιο Computers και Πλαστικά Θράκης.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη καταγράφηκαν σε τίτλους όπως Περσέυς, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Βιοτέρ, Forthnet, Φιερατέξ, ΝΕΛ, Yalco, Quest Συμμετοχών και Flexopack. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Γ.Ε. Δημητρίου, Space Hellas, Κορδέλλου, ΕΚΤΕΡ, Μαθιός, Ιντερτέκ, ΕλβαλΧαλκόρ, Πλαστικά Κρήτης, Σελόντα και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 57 μετοχές σε άνοδο και 58 σε πτώση.