Η Παγκόσμια Τράπεζα εγκρίνει ξανά δανεισμό στη Συρία - Εκκαθαρίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Shutterstock
Shutterstock
Investing

Η Παγκόσμια Τράπεζα εγκρίνει ξανά δανεισμό στη Συρία - Εκκαθαρίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εκκαθάρισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Συρίας, ύψους 13,91 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από πληρωμές που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, γεγονός που καθιστά πλέον τη χώρα επιλέξιμη για εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για ανασυγκρότηση και δημοσιονομική υποστήριξη.

Οι δύο χώρες του Κόλπου είχαν δηλώσει από τον Απρίλιο ότι θα καλύψουν τις οφειλές της Συρίας προς τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας σε νέα προγράμματα επιχορηγήσεων, υπό τον όρο ότι πληρούνται τα λειτουργικά κριτήρια της Τράπεζας.

Η απόφαση ακολουθεί την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι σκοπεύει να άρει όλες τις κυρώσεις κατά της Συρίας, η οποία προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακή άρση των κυρώσεων τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Investing.

Όπως ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, από τις 12 Μαΐου, η Συρία δεν έχει καμία εκκρεμή οφειλή προς τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης (IDA), το ταμείο της Τράπεζας για τις φτωχότερες χώρες.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η εκκαθάριση των οφειλών της Συρίας επιτρέπει στην Παγκόσμια Τράπεζα να επανασυνδεθεί με τη χώρα και να αντιμετωπίσει τις αναπτυξιακές της ανάγκες», ανέφερε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Έπειτα από χρόνια συγκρούσεων, η Συρία εισέρχεται σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Η Τράπεζα σημείωσε πως θα συνεργαστεί με άλλα κράτη για να κινητοποιήσει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση υπέρ των πολιτών της Συρίας, ώστε να διασφαλιστεί σταθερότητα τόσο στη χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρώτο αναπτυξιακό έργο που σχεδιάζεται αφορά την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη και να βελτιωθεί η παροχή βασικών υπηρεσιών, από την υγεία και την εκπαίδευση έως την ύδρευση και την απασχόληση. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί.

Το έργο αυτό θεωρείται η πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδίου στήριξης που προωθεί η Παγκόσμια Τράπεζα για την κάλυψη των επειγόντων αναγκών και την επένδυση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Συρίας.

Χρηματοπιστωτική υποδομή και διεθνής επανένταξη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να χορηγήσει εξαιρέσεις βάσει του Νόμου Caesar για την Προστασία των Σύρων Πολιτών, ενός νομοθετικού πλαισίου που χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση Άσαντ και σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή χώρες.

Η άρση αυτών των κυρώσεων, ορισμένες από τις οποίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες, σε συνδυασμό με την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων προς την Παγκόσμια Τράπεζα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή επανένταξη της Συρίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Σαουδική Αραβία διοργάνωσαν υψηλόβαθμη συνάντηση με Σύριους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, καταλήγοντας σε κοινή δήλωση με την οποία αναγνωρίζονται οι επείγουσες προκλήσεις για τη συριακή οικονομία και εκφράζεται η στήριξη προς τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διόρισε επίσης για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια επικεφαλής αποστολής στη Συρία, τον Ρον βαν Ρούντεν, έμπειρο στέλεχος που είχε επιβλέψει προηγουμένως τις εργασίες του Ταμείου στην Ουκρανία.

Η τελευταία αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ για τη συριακή οικονομία είχε δημοσιευθεί το 2009.

Προτεραιότητα η αναδόμηση κρατικών μηχανισμών και θεσμών

Ο Μάρτιν Μούλεϊζεν, πρώην επικεφαλής στρατηγικής του ΔΝΤ και νυν ερευνητής στο Atlantic Council, δήλωσε ότι ο βασικός στόχος του Ταμείου θα είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας στις συριακές αρχές, ώστε να ανασυγκροτήσουν τη δημοσιονομική υποδομή, τους θεσμούς χάραξης πολιτικής και τους μηχανισμούς συλλογής δεδομένων.

Όπως ανέφερε, οι πρώτες αυτές ενέργειες μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω χορηγιών και προσφορών σε είδος, και να ξεκινήσουν σε διάστημα λίγων μηνών. Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον ευρύτερο ρόλο για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και της διοικητικής λειτουργίας.

Ο Τζόναθαν Σάντζερ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής του Foundation for Defense of Democracies, ανέφερε ότι Σύριοι αξιωματούχοι του μετέφεραν την ακραία τεχνολογική απομόνωση της χώρας: «Δεν μπορούσαν καν να εγκαταστήσουν το Microsoft Office στους φορητούς υπολογιστές τους. Δεν είχαν τις άδειες, δεν είχαν τα μέσα».

Ρεπουμπλικανικές πηγές τόνισαν πως η αποκατάσταση της πρόσβασης της Συρίας σε βασική τεχνολογία αποτελεί προϋπόθεση για την επανασύνδεση με το διεθνές τραπεζικό δίκτυο SWIFT, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.