Η κίνηση στην OpenSea αποκαλύπτει τριγμούς στα NFTs

Η κίνηση στην OpenSea αποκαλύπτει τριγμούς στα NFTs

Μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες NFT, βλέπει μείωση στον όγκο συναλλαγών περισσότερο από 90% από τον Ιανουάριο. Εκπρόσωπος της OpenSea διαψεύδει την ακρίβεια της μέτρησης, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι πωλήσεις εμφανίζονται πτωτικές, χωρίς σημάδια ανάκαμψης.Όσοι ασχολούνται με τα NFTs, αλλά και το κοινό που στέκεται με επιφύλαξη απέναντί τους, αναγνωρίζουν την πλατφόρμα OpenSea ως το κορυφαίο εργαλείο για τη διάθεση και την εμπορική τους εκμετάλλευση. 

Στο έγκυρο site του artnet διαβάζουμε το αποτέλεσμα έκθεσης που πραγματοποίησε το εξειδικευμένο DappRadar. Εκεί, λοιπόν, γίνεται φανερό ότι ο ημερήσιος όγκος επισκεψιμότητας και πωλήσεων στην OpenSea έχει πέσει κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου 2022, η πλατφόρμα φιλοξένησε σχεδόν 55.000 χρήστες που πραγματοποίησαν περισσότερες από 110.000 συναλλαγές συνολικού ύψους 207 εκατομμυρίων δολαρίων. Εννιά μήνες μετά, στις 29 Αυγούστου, λιγότεροι από τους μισούς (25.000 χρήστες) πραγματοποίησαν 56.400 συναλλαγές, τζιράροντας μόλις 12 εκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε για μείωση του όγκου συναλλαγών στο αποκαρδιωτικό 94%.

Η μειωμένη κίνηση βέβαια απηχεί τη γενικότερη πτωτική τάση των κρυπτονομισμάτων, όσο κι αν θέλουν οι υποστηρικτές των NFT’s να μην συνδέονται με αυτά. Το Bitcoin, θυμίζουμε, έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 57% από την αρχή της χρονιάς και το δημοφιλές στον κόσμο της τέχνης Ethereum έχει πέσει, κατά το ίδιο διάστημα, 59%.

Δεν το λες λίγο. Ακόμη και το Fortune που σιγοντάρει την αγορά των NFT’s, υποχρεώθηκε να επισημάνει την τιμή του Bored Ape Yacht Club, ως ισχυρή ένδειξη του γενικότερου – κακού – κλίματος στην OpenSea. Ανά CoinGecko, η κατώτατη τιμή για το BAYC σήμερα είναι 72 ETH, όταν τον Απρίλιο μεσουρανούσε στα 153 ETH.

Και δεν είναι μόνο ο προσφιλής «πίθηκος» σε πτωτική τάση. Εκπρόσωπος της OpenSea ήρθε σε επαφή με το Fortune για να διαψεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφωνώντας με την απόφαση της DappLabs να μετρήσει τον όγκο συναλλαγών σε δολάρια.

Υποστηρίζει δηλαδή ότι τα ποσοστά αλλάζουν όχι μόνο από τη δραστηριότητα των χρηστών, αλλά και από την κυμαινόμενη αξία των κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, στα σοβαρά, μπορεί αυτό να σταθεί ως επιχείρημα.

Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη τα νούμερα που δίνει η OpenSea, - υπολογίζοντας τον όγκο σε ETH - οι συναλλαγές εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 62% από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και βρίσκονται σε τροχιά περαιτέρω πτώσης τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πλατφόρμα εποπτείας των κρυπτονομισμάτων, Dune Analytics.

Υπάρχει, τέλος, κι ένα κραυγαλέο παράδειγμα που, επίσης, λέει πολλά: τον Ιούλιο, η OpenSea απέλυσε το 20% του προσωπικού της, κρατώντας 230 υπαλλήλους. Και σε αυτό η πλατφόρμα έχει απάντηση: η τεχνολογία εξελίσσεται και οι δημιουργοί προσαρμόζονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα στο ανέβασμα της δουλειάς τους.

Είναι νωρίς βέβαια να μιλάμε για το τέλος των NFT’s. Ίσως, βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της απόλυτης κυριαρχίας μιας πλατφόρμας, καθώς κι άλλα εργαλεία, παρά τις δυσκολίες της εποχής, φιλοδοξούν να πάρουν μερίδιο από την πίτα των NFT’s. Μετά τη θερινή ραστώνη, ο Σεπτέμβριος θα δείξει πολλά.