Η Κίνα ρίχνει τα Χρηματιστήρια - "κίτρινος πυρετός" στις διεθνείς αγορές

Η Κίνα ρίχνει τα Χρηματιστήρια - "κίτρινος πυρετός" στις διεθνείς αγορές

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες πάνω από 5% κινείται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα, υποχωρεί σε ποσοστό 5,01% στις 586,63 μονάδες, σε μια κρίσιμη -και από τεχνικής απόψεως- συνεδρίαση.

Η σημερινή είναι η τρίτη συνεδρίαση κατά την οποία ο Γ.Δ. βρίσκεται κάτω των 628 μονάδων και, πιθανή (έως βέβαιη) αδυναμία επιστροφής πάνω από αυτές σήμερα, ουσιαστικά ακυρώνει το ανοδικό σήμα και σηματοδοτεί διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων (όπως ήδη έχει γίνει).

Πέραν της τεχνικής πλευράς η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί κι ένα κρίσιμο τεστ για τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα στην ελληνική αγορά, για το εάν έχουν αποφασίσει να από-επενδύσουν από περιφερειακά χρηματιστήρια (όπως το ελληνικό) προτιμώντας πιο ασφαλείς τοποθετήσεις και αγορές.

Τον τόνο θα δώσουν για ακόμη μία φορά οι τράπεζες και κάποιες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις οποίες είναι κυρίως τοποθετημένοι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Η μετοχή της ΕΤΕ βρίσκεται στα €0,298 με απώλειες 5,70%, της ΑΛΦΑ στα €2,21 με απώλειες 3,91%, της ΠΕΙΡ στα €0,269 με απώλειες 4,61% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,965 με απώλειες 3,50%.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση και για την μετοχή της ΔΕΗ, που χρειάζεται να κλείσει με θετικό πρόσημο ώστε να δοθεί αγοραστικό σήμα. Η μετοχή βρίσκεται στα €3,91 με απώλειες 3,22%.

Στην μετοχή του ΟΠΑΠ το πτωτικό σήμα πώλησης κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί σήμερα εάν η μετοχή κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Να σημειώσουμε πως δεν υπήρξε (μέχρι στιγμής) κάποια ανακοίνωση από την εταιρεία σχετικά με την φορολόγηση των €0,05 ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε εφαρμογή από τις 1/1 με την εταιρεία μέχρι στιγμής να μην έχει περάσει τον φόρο στα παιχνίδια της. Πιθανή αναδρομική πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου από την εταιρεία ενδέχεται να πλήξει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Η μετοχή βρίσκεται στα €6,91 με απώλειες 3,36%.

Πτωτικό σήμα και από την μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ με σημείο στήριξης τα €15,1652. Η μετοχή βρίσκεται στα €15,50 με απώλειες 3,13%.

Ο τζίρος στο ταμπλό βρίσκεται μέχρι στιγμής στα €26 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη, 4 κινούνται ανοδικά, 42 πτωτικά και 7 παραμένουν αμετάβλητες.

Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Διευρύνουν τις απώλειες τους οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς επικρατεί ένα γενικευμένο sell off στα διεθνή χρηματιστήρια.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται πως τα χρηματιστήρια είναι συγκοινωνούντα δοχεία καθώς και σήμερα οι μεγάλες απώλειες που οδήγησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης το χρηματιστήριο της Κίνας επηρεάζουν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του κόσμου.

Οι πιθανότητες για το January effect (άνοδος των χρηματιστηρίων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου) ουσιαστικά θα είναι αυξημένες εάν από την επόμενη εβδομάδα επικρατήσει στα χρηματιστήρια μια κάποια σχετική ηρεμία, καθώς το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.

Οι επενδυτές θα αποτιμήσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται πλέον και, καθώς απομένουν περίπου έξι συνεδριάσεις έως τα μέσα του Ιανουαρίου, ίσως να δούμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο ένα μίνι ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ουσιαστικά θα περίμενε κανείς πως τα κεφάλαια τα οποία από-επενδύουν από τις ασιατικές αγορές θα τοποθετούνται στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Υπάρχει προς το παρόν μία προτίμηση των κεφαλαίων κυρίως προς πιο συντηρητικές επενδύσεις όπως τα δεκαετή κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης κι αυτά των ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις των περισσοτέρων επενδυτικών οίκων που ήθελαν τις ευρωπαϊκές μετοχές να υπέρ-αποδίδουν το 2016 μάλλον θα κριθεί σε μεγαλύτερο βαθμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς αυτήν την περίοδο οι επενδυτές εμφανίζονται risk averse (αποφυγή κινδύνου).

Εξάλλου η ΕΚΤ θα πρέπει σε σύντομα χρονικό διάστημα να αποκαλύψει περισσότερα από το «οπλοστάσιο» της (εάν πραγματικά υπάρχει) όσο αφορά τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με την αντιμετώπιση της αναιμικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη και της κρίσης χρέους.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος της ενέργειας, της εξόρυξης πρώτων υλών καθώς και οι μετοχές των εταιρειών που έχουν αυξημένο μερίδιο των πωλήσεων τους στην αγορά της Κίνας, καθώς τόσο η πιθανότητα επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας όσο και η διολίσθηση του γουάν, κάνουν ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα για τους Κινέζους καταναλωτές με συνέπεια την μείωση των πωλήσεων για τις εταιρείες που εξάγουν στην Κίνα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία έγιναν περισσότερο ευδιάκριτες εχθές και σήμερα το πρωί, καθώς μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της FED σχετικά με την απόφαση της στις 16 Δεκεμβρίου και τις αμφιβολίες των μελών της σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, το κοινό νόμισμα βρέθηκε να ενισχύεται πάνω από τα 1.08 σε σχέση με το δολάριο παραμένοντας όμως σε ημερήσια βάση με σήμα πώλησης. Κατά το μέσον της συνεδρίασης η ισοτιμία του κοινού νομίσματος ενισχύεται κατά 0,82% στα 1,0868 μετατρέποντας το σε ημερήσια βάση το σήμα πώλησης σε ουδέτερο.

Οι ανησυχίες των επενδυτών επιβεβαιώνονται και από την άνοδο της τιμής του χρυσού όπως στις πρώτες πρωινές ώρες άγγιξε και τα $1,100/ουγγιά με την τιμή να ενισχύεται κατά 0,62% στα $1,098/ουγγιά. Ώθηση έδωσαν και οι δηλώσεις του γνωστού μεγάλο-επενδυτή George Soros ο οποίος δήλωσε εχθές ότι τα χρηματιστήρια εισέρχονται πλέον σε κρίση.

Απόδειξη των συγκοινωνούντων δοχείων των διεθνών χρηματιστηρίων αποτελεί και το παρακάτω γράφημα το οποίο απεικονίζει την συσχέτιση μεταξύ S&P 500 και Eurostoxx 600 η οποία ανέρχεται στο 0,62και είναι η υψηλότερη από τις 25 Αυγούστου, καθώς βρίσκεται πάνω και από τον Κινητό Μέσο Όρο εννιά μηνών που είναι 0,56.

 

 

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Στα κυριότερα εταιρικά νέα της ημέρας έχουμε:

Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα αναχρηματοδοτήσει την αγορά αυτοκινήτου ή θα δώσει πίστωση σε 110.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της στις ΗΠΑ. Η μετοχή σημειώνει πτώση 5,5%.

Η μετοχή της Dialog Semiconductor Plc υποχωρεί κατά 8,7% ύστερα από πληροφορίες που διέρρευσαν ότι η Microchip Technology Inc επανεξετάζει το ενδιαφέρων της Atmel Corp η οποία τον Σεπτέμβριο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρων να εξαγοράσει την Dialog Semiconductor Plc.

Η μετοχή της Pandora A/S ενισχύεται κατά 3,5% ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση των πωλήσεων της κατά 40%.

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα της ημέρας έχουμε:

Στην Γερμανία ο δείκτης βιομηχανικών παραγγελιών σε μηνιαία βάση για τον μήνα Νοέμβριο ανήλθε στο 1,5% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για 0,1%.

Επίσης στην Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις για τον μήνα Νοέμβριο ανήλθαν σε μηνιαία βάση 0,2% από -0,1%, ενώ σε ετήσια βάσει ανήλθαν στο 2,3% από 2,5%.

Στην Μεγάλη Βρετανία ο δείκτης κατοικιών Halifax για τον μήνα Δεκέμβριο σε ετήσια βάση ανήλθε στο 9,5% από 9%, ενώ σε μηνιαία βάση ανήλθε στο 1,7% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης στην ευρωζώνη για τον μήνα Δεκέμβριο ο δείκτης ανεργίας σημείωσε πτώση  στο 10,5% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις για τον μήνα Νοέμβριο σημείωσαν πτώση στο 0,3% από -0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100  βρίσκεται στις 5.907 μονάδες με απώλειες 2,73%. Η στήριξη για τον FTSE 100 βρίσκεται πλέον στις 5.677,62 μονάδες με το ισχυρό πτωτικό σήμα (καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών από τον ΚΜΟ 50 ημερών) από τις 31/7 να επιβεβαιώνεται.

Από τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και πτώση είναι:

Home Retail Group Plc                  £137.31      +3.71%

HOME:LSE 

JD Sports Fashion Plc                    £1.054         +2.13%

JD:LSE

Acacia Mining Plc                          £184.90       +1.99%

ACA:LSE

Poundland Gro                      £170.80          -11.04%

PLND:LSE

Anglo American Plc              £244.95          -9.41%

AAL:LSE

Aberdeen Asset Management Plc    £250.00    -7.41%

ADN:LSE

Στην Γερμανία ο δείκτης DAX 30 βρίσκεται στις 9.866 μονάδες με απώλειες 3.41%. Η στήριξη για τον DAX 30 βρίσκεται πλέον στις 9.501,16 μονάδες με το ισχυρό πτωτικό σήμα (καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών από τον ΚΜΟ 50 ημερών) από τις 4/9 να επιβεβαιώνεται. Να υπενθυμίσουμε πως ο DAX 30 χρειαζόταν μερικές μόνο ανοδικές συνεδριάσεις ώστε να δώσει αγοραστικό σήμα.

Από τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και πτώση είναι:

Volkswagen AG                      €112.30     -5.55%

VOW3:GER

Daimler AG                             €68.11       -5.09%

DAIX.N:GER

BMW AG                                €84.31       -5.03%

BMWX:GER

Στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 4.358,80 μονάδες με απώλειες 2,72%. Η στήριξη για τον CAC 40 βρίσκεται πλέον στις 3.985,34 μονάδες με το ισχυρό πτωτικό σήμα (καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών από τον ΚΜΟ 50 ημερών) από τις 22/9 να επιβεβαιώνεται.

Από τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και πτώση είναι:

ArcelorMittal SA                        €3.47     -6.03%

MT:AEX

Companie de Saint Gobain SA   €36.18   -5.03%

SGO:PAR

Peugeot SA                                  €14.09   -4.73%

UG:PAR