Η Κίνα ήρε την απαγόρευση παραλαβής αεροσκαφών από την αμερικανική Boeing, μετά τη συμφωνία Πεκίνου και Ουάσιγκτον για προσωρινή μείωση των υψηλών δασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.
Όπως αναφέρεται, Κινέζοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν αυτήν την εβδομάδα τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες ότι μπορούν να ξανά αρχίσουν οι παραδόσεις αεροσκαφών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη έρχεται έναν μήνα μετά τον επαναπατρισμό τουλάχιστον τριών αεροσκαφών από το κέντρο παράδοσης της Boeing στην Κίνα πίσω στις ΗΠΑ, εν μέσω εμπορικής έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Τότε, το Bloomberg είχε αναφέρει ότι η Boeing βρισκόταν αντιμέτωπη με άτυπη απαγόρευση εισαγωγών από την Κίνα, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Παρότι το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει επισήμως την αιτία διακοπής των παραδόσεων, πηγές της βιομηχανίας που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι δεν είχαν γνώση για κάποια επίσημη εντολή κατά των αεροσκαφών Boeing.
Υπενθυμίζεται ότι, η Boeing είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι πελάτες στην Κίνα δεν επρόκειτο να παραλάβουν νέα αεροσκάφη λόγω των επιβληθέντων δασμών, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να μεταπωλήσει δεκάδες αεροσκάφη που προορίζονταν για την κινεζική αγορά.
Ωστόσο, σε συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα στη Γενεύη, ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να μειώσουν αμοιβαίους δασμούς που ξεπερνούσαν το 100%, στο πλαίσιο μιας περιόδου διαπραγμάτευσης 90 ημερών.
Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα για σχόλιο.
Πριν από δύο εβδομάδες, το Πεκίνο είχε δηλώσει ότι οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες και η Boeing είχαν υποστεί σοβαρές επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς.
Η κινεζική αγορά αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του εμπορικού ανεκτέλεστου υπόλοιπου της Boeing και αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές αερομεταφορών στον κόσμο.
Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, στελέχη της Boeing είχαν αναφέρει ότι σχεδιάζεται η παράδοση 50 αεροσκαφών σε κινεζικές εταιρείες το 2025, με τα 41 να βρίσκονται ήδη σε φάση παραγωγής ή να έχουν ολοκληρωθεί.
Αν και η Boeing είχε δηλώσει πως άλλοι πελάτες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα αεροσκάφη που απορρίφθηκαν από την Κίνα, δίστασε να τα ανακατανείμει λόγω της δυσκολίας προσαρμογής – ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα καθίσματα, που είχαν ήδη επιλεγεί και αγοραστεί από κινεζικές εταιρείες.
Σύμφωνα με την Boeing, οι Κινέζοι πελάτες αναμένεται να παραλάβουν 25 από τα 30 εναπομείναντα αεροσκάφη 737 MAX που κατασκευάστηκαν πριν το 2023 και δεν έχουν ακόμα παραδοθεί.
Επιπλέον, τουλάχιστον τέσσερα φορτηγά αεροσκάφη 777 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση παραγωγής για την κινεζική αγορά, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και με βάση δεδομένα της πλατφόρμας Aviation Flights Group.
Να σημειωθεί ότι η Κίνα είχε ήδη εξαιρέσει ορισμένα αεροναυπηγικά εξαρτήματα, όπως κινητήρες και σκέλη προσγείωσης, από τους αυξημένους δασμούς, πριν από τη συμφωνία της Δευτέρας.