Η χειρότερη πρώτη εβδομάδα έτους στην ιστορία της Wall Street

Η χειρότερη πρώτη εβδομάδα έτους στην ιστορία της Wall Street

Η χειρότερη πρώτη εβδομάδα έτους στην ιστορία ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα για τη Wall Street καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες κοντά στο 6%.

Στη σημερινή συνεδρίαση και ενώ είχαν προηγηθεί τόσο η ανάκαμψη των κινεζικών χρηματιστηρίων όσο και τα αισιόδοξα μηνύματα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, οι τρεις βασικοί δείκτες διεύρυναν τις απώλειές τους μισή ώρα πριν τη λήξη των συναλλαγών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η συνεδρίαση χαρακτηριζόταν από συνεχείς εναλλαγές προσήμων με ήπιες μεταβολές.

Σε αυτό κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης έχασε 168 μονάδες (1,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 16.346 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 45 μονάδων (0,97%) και έκλεισε στις 4.644 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 21 μονάδες (1,09%) και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 1.922 μονάδες.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Dow Jones έφτασαν το 6,2% ενώ του Nasdaq το 7,3%. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες εβδομάδας 6%.

Σήμερα, το κλίμα ήταν ευνοϊκό καθώς οι διεθνείς αγορές έδειξαν σήμερα σημεία ανάκαμψης μετά το χθεσινό «μίνι κραχ» που ξεκίνησε από την Ασία. Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Απασχόλησης των ΗΠΑ, έδειξαν για άλλη μια φορά πως τα μηνύματα από την αγορά εργασίας είναι ενθαρρυντικά,  την ώρα που στην αγορά εργασίας στο τέλος του 2015, δημιουργήθηκαν 297.000 νέες θέσεις ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Ωστόσο ξένοι αναλυτές αναφέρουν πως η αιτία αυτής της νευρικότητας των επενδυτών παραμένει η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου, που αυτή την εβδομάδα οι τιμές του κατέγραψαν εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 10%.

Οι επενδυτές ανέμεναν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που καθορίζουν το ρυθμό με τον οποίο η Fed θα προχωρήσει στις νέες αυξήσεις επιτοκίων που είχε προαναγγείλει. Τα ισχυρά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, «ανοίγουν το δρόμο» για να συνεχίσει η Κεντρική Τράπεζα το σχέδιο δράσης της.

Ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς της Standard Life Investments κ. MacDonagh υποστηρίζει πως η αγορά περιμένει δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2016, ενώ ο στόχος της Fed είναι τέσσερις. Τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στέλνουν το μήνυμα πως πλέον η αγορά θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις εκτιμήσεις της.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υπουργείο απασχόλησης των ΗΠΑ και τα αναθεωρημένα στοιχεία, δημιουργήθηκαν 252.000 νέες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 211.000, ενώ η αύξηση του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στις 307.000 από τις 298.000 σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα στο 2015.

Το πρωί, με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία έπειτα από τις μεγάλες απώλειες που δέχθηκαν αυτή την εβδομάδα. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να στηρίξει το γουάν λειτούργησε ως πιεσμένο ελατήριο όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες φάσης μιας χρηματιστηριακής αγοράς.