Η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας - Ιράν συνεχίζει να κυριαρχεί στον OPEC

Η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας - Ιράν συνεχίζει να κυριαρχεί στον OPEC

Κοντά στα 50 δολάρια κινείται η τιμή του πετρελαίου σήμερα, εν αναμονή του αποτελέσματος της συνάντησης των κρατών-μελών του Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), για την οποία αναλυτές και επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού καταγράφουν άνοδο 0,33% στα 49,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του Brent ενισχύονται 0,34% στα 49,93 δολάρια στο ICE του Λονδίνου.

Οι φήμες ότι ο Οργανισμός εξετάζει ένα ανώτατο όριο στην παραγωγή διατηρούνται και στηρίζονται έντονα από τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο το Ιράν συντηρεί την αντίθεσή του σε αυτά τα σχέδια.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε πως επιθυμεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα και εμφανίστηκε διατεθειμένος να ακούσει τις προτάσεις του Ιράν.

Ο Ιρανός ομόλογός του, Bijan Zanganeh, ωστόσο, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει σε «πάγωμα» της παραγωγής.

Παράλληλα, επισήμανε πως χωρίς συγκεκριμένες ποσοστώσεις ανά χώρα, ο OPEC δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά, τοποθετώντας το «δίκαιο» ποσοστό του Ιράν στ0 14,5% της συνολικής παραγωγής του OPEC, ήτοι στα 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το Ιράν σχεδιάζει σημαντική αύξηση της παραγωγής με στόχο τα 4,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε διάστημα πέντε ετών. Τον Απρίλιο, η παραγωγή έφτασε στα 3,38 εκατ. βαρέλια, αυξημένη κατά 150.000 βαρέλια σε σχέση με το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Platts.

Από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία για την παραγωγή του OPEC πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το Ιράν.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Abdalla Salem el-Badri, δηλώνοντας στο cnbc, πολύ ικανοποιημένος με τη σημερινή κατάσταση της αγοράς και χαρούμενος που η τιμή του πετρελαίου κινείται κοντά στα 50 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως ο OPEC μαζί και με άλλα κράτη, απέτυχαν κατά τη συνάντησή τους στα μέσα Απριλίου στη Ντόχα, να λάβουν κάποια απόφαση για τη μείωση ή το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου.

Σήμερα, η μόνη συγκεκριμένη απόφαση που αναμένεται να ληφθεί, είναι η εκλογή νέου γενικού γραμματέα. Ο Abdalla Salem el-Badri, θα αποσυρόταν λόγω συνταξιοδότησης το 2013, αλλά παρέμεινε έως τώρα στη θέση του καθώς το καρτέλ, του οποίου η «ενότητα» έχει γίνει πολύ εύθραυστη, δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει για τον νέο ηγέτη.

Ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει πραγματική εξουσία στον OPEC, όπως ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, για παράδειγμα, αλλά ο ρόλος του διαμεσολαβητή βοηθά συχνά στην εξομάλυνση των διαφορών εντός του Οργανισμού. Ο Badri, της Λιβύης, θεωρείται ουδέτερος παρατηρητής στις εσωτερικές αντιπαλότητες, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν αλλά και ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες όπως το Κουβέιτ και φτωχότερες όπως η Βενεζουέλα.