Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το αλάνθαστο κριτήριο που είναι το «φίλτρο» των τριών ημερών θα δείξει και θα... μαρτυρήσει αν η χθεσινή διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί «ρωγμή» στο ανοδικό momentum ή ήταν απλώς ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο κλείδωμα ρευστότητας, μετά το αξιοσημείωτο ανοδικό κρεσέντο των τελευταίων εβδομάδων.
Αυτό που προβλημάτισε έως και αιφνιδίασε ορισμένους αναλυτές αλλά και επενδυτές χθες, ήταν η αιχμηρότητα των πιέσεων που έλαβαν χώρα (ενδοσυνεδριακά) στις τράπεζες που έφτασαν να γράφουν απώλειες έως και 8,43%. Έχοντας... εθιστεί το τελευταίο διάστημα αποκλειστικά σε ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις, η χθεσινή – καθολικά πτωτική συνεδρίαση – αιφνιδίασε και έβγαλε από τη... νιρβάνα την αγορά, στην οποία κυριαρχούσαν οι long εδώ πολλές εβδομάδες.
Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο, όχι μόνο δεν έφερε κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips, υπήρξε μείωση των απωλειών άνω του 50% από τα χαμηλά ημέρας.
Δεν επικράτησαν φαινόμενα πανικού ή αγελαίων συμπεριφορών, ενώ το γεγονός ότι περιορίστηκαν οι πιέσεις (με τη συνδρομή της Coca Cola HBC) μένει να δούμε πως και αν θα επιδράσει σήμερα στην αγορά.
Όπως και να ''χει πάντως, η αγορά θα δώσει τις απαντήσεις. Άλλωστε, τόσο η διόρθωση, όσο και η αντίδραση των αγορών, δεν προειδοποιεί, ούτε κάνει το χατήρι των... πολλών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά ήταν – στην ουσία – χωρίς κανονική διόρθωση και σε μόνιμη βάση σχεδόν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, παρά τις μίνι αποφορτίσεις ενδοσυνεδριακά...
Για όσους γνωρίζουν το... μωσαϊκό των αγορών, το φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων, όπου σε 25 συνεδριάσεις από τις 6 Δεκεμβρίου οι είκοσι ήταν ανοδικές και μόλις πέντε πτωτικές, εκ των οποίων μόνο η μία σε ποσοστό -1,26% (συνεδρίαση 28ης Δεκεμβρίου), ασφαλώς δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν...
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε ένα χωρίς ανάσα ράλι άνω των 150 μονάδων από τα χαμηλά των 701 μονάδων (κλείσιμο 16/11/2017), με ελάχιστες ενδιάμεσες – τεχνικές - αποφορτίσεις, οπότε κάποια στιγμή θα έρχονταν και η κανονική διόρθωση. Αρκεί να παρουσιαζόταν η αφορμή και το σωστό timing.
Αυτή η αφορμή, δόθηκε χθες. Η αγορά, έτσι κι αλλιώς είχε παρουσιάσει σημάδια κόπωσης στις τελευταίες συνεδριάσεις, μπροστά στο κομβικό στοίχημα να υπερβεί τα προηγούμενα υψηλά του καλοκαιριού (858,08 μονάδες από 17 Ιουλίου), που αυτομάτων θα σήμαινε ότι οδεύει σε νέα υψηλά τριών περίπου ετών.
Θα ήταν απολύτως παράδοξο η αγορά να αλλάξει τόσο τάχιστα επίπεδο χωρίς πρωτύτερα να πάρει ουσιαστικές ανάσες και να συγκεντρώσει δυνάμεις. Πλέον, εξυπακούεται ότι τα επίπεδα των υψηλών του Ιουλίου είναι η επόμενη «δύσκολη» αντίσταση, η οποία αν ξεπεραστεί, τότε η αγορά, εν μέσω αναβαθμισμένου – τεχνικά – προφίλ, θα μπορέσει να κινηθεί αρκετά υψηλότερα.
Θετικό ότι το κλείσιμο έγινε μακριά από τα χαμηλά ημέρας
Στα θετικά από τη χθεσινή διόρθωση, είναι το γεγονός ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και τα περισσότερα blue chips αλλά και οι τράπεζες έκλεισαν πολύ υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας... Βγήκαν δυνάμεις ανασύνταξης, υπήρξαν αγορές, κάτι που οδήγησε σε θεαματικό μάζεμα αρκετών τίτλων από τα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 2,29%, όμως έκλεισε με πτώση 1,33%, ενώ ήταν η πρώτη συνεδρίαση εδώ και τέσσερις εβδομάδες που κινήθηκε καθ'' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε πτωτική τροχιά.
Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 4,73% όμως έκλεισε τελικώς με διόρθωση 2,25%. Μια πτώση απολύτως... συμβατή μετά τα κέρδη άνω του 18% που είχε ο δείκτης το Δεκέμβριο αλλά και το +11% που είχε στις πρώτες εννέα συνεδριάσεις του 2018.
Σ'' ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των επιμέρους τραπεζικών τίτλων, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες
4,38% (παρ'' ότι έχανε έως 8,43%), η Alpha Bank υποχώρησε 2,50% (έχανε έως 3,50%), η Eurobank -2,36% (5,73%), ενώ η Εθνική έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα, χάνοντας μόλις 0,58% παρ'' ότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το -4,09%.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη αγορά – στην τελική εικόνα - δεν υπήρξαν διαδικασίες μαζικού ξεπουλήματος ή άτακτων ρευστοποιήσεων, αντιθέτως το γεγονός ότι 43 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 72 που υποχώρησαν σε μια συνεδρίαση με σχεδόν καθολικά πτωτική εικόνα στον Large Cap, δείχνει ότι μάλλον κράτησαν τα small caps... H αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 6,27 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα που σημαίνει ότι υπήρξε «καθαρός» τζίρος άνω των 70 εκατ. ευρώ.
Μένει να δούμε αν η διόρθωση ολοκληρώθηκε, αν οι long δυνάμεις της αγοράς θα ανασκουμπωθούν πάραυτα, ή αν θα υπάρξει πιο γενικευμένη «κοιλιά» ώστε να συγκεντρωθούν δυνάμεις, να γίνει αναδιάταξη ρευστότητας, αλλά και να μπουν στην αγορά όσοι (αρκετοί) έχασαν την άνοδο...
Photo αρχείου από Intimes