Χρηματιστήριο Αθηνών: Τεχνική αντίδραση ή επιστροφή σε ανοδική τροχιά;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τεχνική αντίδραση ή επιστροφή σε ανοδική τροχιά;

Με κλείσιμο άνω των 873 μονάδων ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ελαφρά μειωμένο τζίρο στα 69,5 εκατ. ευρώ.  Παρά το +1,15% της συνεδρίασης στον Γενικό Δείκτη εξακολουθεί να κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα, κάτι που φαίνεται και από το μειωμένο τζίρο, που περισσότερο ερμηνεύεται ως οπισθοχώρηση των πωλητών, παρά σε αγοραστική ευεξία.

Σχεδόν απούσα η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση με μια δεκαπεντάδα  μετοχών με κέρδη άνω του 2%, το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στα blue chips προπάντων στον τραπεζικό κλάδο που έδειξε σημεία αφύπνισης, όπως είχαμε προϊδεάσει στο άρθρο μας της Τρίτης 

Δικαίωσαν τις προσδοκίες τα αποτελέσματα της Eurobank που ανακοίνωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης με αύξηση προσαρμοσμένων κερδών στα 305 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, 2,3 δις ευρώ νέων δανείων και με μείωση των Npe’s σε 6,05% στο τέλος Μαρτίου. 

Σημαντική  η επισήμανση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Φωκίωνα Καραβία πως δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά η συμπεριφορά των δανειοληπτών, αν και η εκτίμησή του είναι ότι θα υπάρξει οριακή επίπτωση τον Μάιο και Ιούνιο. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον  η αντίδραση αυτή της αγοράς ερμηνεύεται ως ένα  απλό τεχνικό rebound  ή πρόκειται για το ξεκίνημα μιας νέας ανοδικής φάσης του Γενικού Δείκτη. Ο  προς το παρόν μικρότερος τζίρος θα μπορούσε να οφείλεται σε υποχώρηση πωλητών και όχι επανεμφάνιση αγοραστικών δυνάμεων, αλλά δεν ξεχνάμε ότι η αγορά συχνά ανεβαίνει στον τοίχο των ανησυχιών ( wall of worry). 

H διαγραμματική ανάλυση των τριών μεγάλων δεικτών σε συνδυασμό με τις χρηματοροές  θα μας δώσει την απάντηση ως προς τα ποια σημεία οφείλουν να εστιάσουν οι επενδυτές.

 Η συσχέτιση πάντως με τις διεθνείς αγορές δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί παρά τη σχετική διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου,  καθώς οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην κρίση (πόλεμος, ενεργειακό κόστος, υψηλός πληθωρισμός, επισιτιστικές ανησυχίες, διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας), δεν έχουν εκλείψει.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η ζώνη 843-852 αποτέλεσε το τέλος της παρούσας διόρθωσης από τα υψηλά των 951,92 της 21ης Απριλίου.  Ο δείκτης αντιδρά και έχει να αντιμετωπίσει α) την αντίσταση των 880 μονάδων β)  τους τρείς κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 ημερών σε 879-886 και 899 μονάδες  αντίστοιχα.  

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το πλέγμα αντιστάσεων καθώς  θα μας φανερώσει τις διαθέσεις του Γενικού Δείκτη για το επόμενο διάστημα. Η ζώνη 903-912 μονάδες θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του δείκτη στην ανοδική «κανονικότητα», διαφορετικά ένα ακόμα διορθωτικό κύμα  θα είναι προ των πυλών , με την προαναφερθείσα ζώνη να παραμένει σημαντική στήριξη,  με επόμενο στόχο τις 830 μονάδες. 

ΔΤΡ-  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής αγοράς ( προς οποιαδήποτε κατεύθυνση) ολοκλήρωσε την παρούσα διόρθωση στις 539 μονάδες , απ όπου αντέδρασε ανοδικά με ανοδική διάσπαση και των 575 μονάδων , που ανοίγει το δρόμο  προς το  σχεδόν ταυτόσημο σημείο των δυο κινητών 200 ημερών ( 598-600 μονάδες)  και προς την αντίσταση των 605 μονάδων. Η επιστροφή όμως του δείκτη σε ανοδική τροχιά , θα είναι η υπέρβαση των 639 μονάδων.  Επιστροφή κάτω από τις 575 μονάδες , θα επαναφέρει σε θέση οδηγού τους πωλητές με επαναφορά  του δείκτη προς το στόχο των 539 μονάδων.

FTSE/XA –Large Cap  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Στα όρια των 2040 μονάδων ( 2010 ενδοσυνεδριακό χαμηλό), αντέδρασε ο μεγάλος δείκτης της αγοράς, με  εύκολη υπέρβαση των 2076 μονάδων  και κύριο στόχο τις 2170 μονάδες , απ΄ όπου διέρχεται και ο απλός κινητός των 200 ημερών. Το σημείο αυτό, είναι πολύ σημαντικό καθώς ενδεχόμενη υπέρβασή του θα προσδώσει ανοδική δυναμική στο δείκτη, προς τις 2254 μονάδες και την περιοριστική κατερχόμενη G. 

Αντίθετα, ένα νέο διορθωτικό κύμα, θα έχει ως στόχο τις 2040 μονάδες,  με μεγάλη – σημαντική –ισχυρή στήριξη την ανοδική γραμμή τάσης F  από τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2020.