Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά διμήνου κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά διμήνου κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεδρίαση που εξέπληξε θετικά, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι αγοραστές αγνόησαν την επιφυλακτική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και τη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων (η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου προσεγγίσει το 3%) και με απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις – πονταρίσματα, σε μετοχές που εικάζουν πως έχουν πιθανότητες εισόδου στον δείκτη MSCI Standard Greece, ώθησαν τον γενικό δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, έστω και αν αυτή την κίνηση ακολούθησαν σχετικά λίγες μετοχές του FTSE25 και ακόμα λιγότερες από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι από 14 Απριλίου, έως και 29 Απριλίου ο οίκος MSCI θα επιλέξει τρεις τυχαίες συνεδριάσεις και από αυτές θα δει, με βάση τα κριτήριά του, ποιες εισηγμένες πληρούν τις προϋποθέσεις να βρίσκονται στους δείκτες του. Να σημειωθεί πως έχει ενδιαφέρον η αναδιάρθρωση που θα ανακοινωθεί, καθώς έχουν αφαιρεθεί οι ρωσικές μετοχές, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται 6 μετοχές και συγκεκριμένα οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank.

Δεν βλέπει αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI η Société Générale, ενώ δεν αναμένει αλλαγές για τις ελληνικές εισηγμένες στο rebalancing αυτού του μήνα, αφήνοντας μικρές πιθανότητες για μεταβολές που θα αφορούν Εθνική και Jumbo. Στην έκθεσή της, δεν κάνει καμία αναφορά για τη μετοχή της Μυτιληναίος. Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η ερχόμενη Μ. Παρασκευή, 22/4, με την πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P, η οποία τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο δύο βήματα χαμηλότερα (ΒΒ) από την επενδυτική βαθμίδα, με θετική προοπτική.

Από την άλλη, για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ δεν μεταβάλλει τις προβλέψεις του και στις εαρινές του εκτιμήσεις. Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 2,6% το 2023 και πληθωρισμό 4,5% φέτος και 1,3% του χρόνου.

Από το τραπεζικό ταμπλό, ασφαλώς και ξεχώρισε το +4,17% για την μετοχή της Εθνικής, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν, παρά την έκθεση της Société Générale, ότι μπορεί να πάρει θέση στον MSCI Standard Greece.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τρ. Πειραιώς, κ. Μεγάλου, “η τράπεζα αναμένεται να διανείμει το 35% των κερδών της στους μετόχους για την οικονομική χρήση του 2024, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δοθεί μέρισμα και για την χρήση του 2023, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η ΤΕΝΕΡΓ (+5,46%), τραβώντας ψηλότερα και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,05%), ενώ σε νέο, ιστορικά, υψηλό κλείσιμο, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο ΜΥΤΙΛ (+5,90%).

«Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, την Μ. Τετάρτη την σκυτάλη παίρνουν Κρι Κρι, Ακρίτας, Space Hellas, Moda Bagno και Viohalco, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή. Την Μ. Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη χρήσης η Λούλης, η μετοχή της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης και η Μπουτάρης έχει προγραμματισμένη μια πολύ σημαντική συνέλευση, στην οποία θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης της Εταιρείας. Επισημαίνεται ακόμα ότι στις 19 Απριλίου (Μ. Τρίτη) η Entersoft θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη α’ τριμήνου 2022. Στο εξωτερικό συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των: 18/4 Bank of America 19/4 Johnson & Johnson, IBM, Netflix, 20/4 P&G, Tesla, 21/4 AΤ&T, Philip Morris 22/4 America Express και Verizon», σημειώνει η Beta Sec.

«Στο μηνιαίο γράφημα, βλέπουμε πως αν και ο Απρίλιος κλείσει πάνω από το 890 – 900, τότε έχουμε όλες τις προοπτικές να στοχεύσουμε και πάλι την ζώνη του 970 – 1050. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να προβληματιζόμαστε, όμως όλα δείχνουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι μεγάλες για τα επόμενα χρόνια. Αν κάποιος προσπαθεί να κερδίσει βραχυπρόθεσμα την αγορά και ειδικά την ελληνική, είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα τα καταφέρει. Η «ρηχότητα» της αγοράς, από μόνη της, είναι ένας λόγος για αυτό. Από την άλλη, οι σωστές επιλογές και η διαχείριση του χρήματος είναι ικανά να δώσουν σημαντικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά μας.

Νομοτελειακά τα αποτελέσματα τόσο της οικονομίας, όσο και των εταιρειών, θα δώσουν αυτό που πρέπει στο ταμπλό. Ήδη και ανεξαρτήτως γενικού δείκτη, οι αποδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια είναι θεαματικές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα», εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη δηλώνει η Jefferies για την πορεία των ελληνικών μετοχών, αλλά και για την ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. κινείται διστακτικά τους τελευταίους μήνες και το ενεργειακό σοκ που ακολούθησε το σοκ της πανδημίας, έχει πλήξει τα οικονομικά μεγέθη.

Στις μετοχές με τις κορυφαίες επιδόσεις σε ότι αφορά την απόδοση κερδοφορίας, η Jefferies τοποθετεί τις Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Mytilineos. Στις μετοχές με κορυφαίες επιδόσεις σε ότι αφορά την απόδοση κεφαλαίου τοποθετεί τις ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Θράκης, Jumbo και Autohellas, ενώ στη λίστα με τις μετοχές – “survivors” του X.A διατηρεί τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil.

«Στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου 2021 και Α΄ τριμήνου 2022 αντίστοιχα. Για τον ΓΔΧΑ αναμένουμε σχετικά συρρικνωμένη μεταβλητότητα, εν μέσω χαμηλότερου όγκου συναλλαγών, πιθανότατα με το πρώτο επίπεδο σημαντικό επίπεδο στήριξης να εντοπίζεται στην περιοχή των 880 μονάδων. Ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης διατηρεί τα επίπεδα τιμών, καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ΕΤΕ θα εισέλθει αυτή τη φορά στον δείκτη MSCI Standard Greece», τονίζει η Leon Depolas Sec.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 634,97 (-0,94%) και 653,28 μονάδων (+1,91%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 645,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,75%. Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μεταξύ 916,32 (-0,29%) και 927,94 μονάδων (+0,98%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 926,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,81% και σε νέα υψηλά διμήνου. Ο τζίρος στα 102 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΤΕ (+4,17%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,05%), ΜΠΕΛΑ (+5,23%), ΜΥΤΙΛ (+5,90%) και ΤΕΝΕΡΓ (+5,46%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,92%), ΔΕΗ (-2,29%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,62%), ΚΟΥΕΣ (-1,65%), ΜΟΗ (-2,55%), ΟΛΠ (-1,01%) και ΟΠΑΠ (-1,60%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν θετικά οι ΠΛΑΚΡ (+9,76%), ΑΣΚΟ (+5,02%), ΕΛΤΟΝ (+4,60%) και ΠΛΑΙΣ (+4,53%).