Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες ρίχνουν κάρβουνο στον καυστήρα του μουτζούρη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες ρίχνουν κάρβουνο στον καυστήρα του μουτζούρη

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια συγκέντρωση γεγονότων στην ελληνική - και όχι μόνο - επενδυτική σκηνή, που από μόνη της θα ήταν αρκετή για να δημιουργήσει ένα έντονα ανοδικό ράλι των τιμών στο Χρηματιστήριο.

Από την αθρόα εισροή ποιοτικών και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ, ομολογιακών εκδόσεων και πακέτων στήριξης, μέχρι τις συνεχιζόμενες ισχυρές εταιρικές επιδόσεις, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει όλες τις θετικές προσδοκίες που απαιτούνται για τη συνέχεια.

Και προφανώς, το κλίμα διεθνώς μόνο θετικό μπορεί να το πει κάποιος, αφού Ευρώπη και ΗΠΑ μοιάζουν ασταμάτητες επιτυγχάνοντας το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, αναγνωρίζοντας επίσης ότι οι «επικίνδυνες» πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν ικανές να αναχαιτίσουν την αγοραστική μανία, ενώ και τα εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου δεν αφήνουν καμία επιλογή.

Ο Γενικός Δείκτης ταλαιπωρείται σε ένα επίπεδο που μεσοπρόθεσμα μπορεί να σηματοδοτηθεί απλά από την αδυναμία του να προσπεράσει τα προ πανδημίας υψηλά επίπεδα των 950 μονάδων. Από μόνο του, αυτό δεν είναι ένα επίπεδο που σημαίνει κάτι, αλλά σίγουρα οριοθετεί μια θετική ψυχολογία εφόσον προσπελαστεί. Θα σημάνει επίσημα και την «ανάρρωση» από την πανδημία.

Τούτο δεν είναι αληθές υπό το πρίσμα της ανάλυσης της συμπεριφοράς επιμέρους μετοχών, καθώς πολλές από τις «ενδιαφέρουσες», είτε δεικτοβαρείς είτε μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης όχι μόνο δεν βρίσκονται υψηλότερα από τα αντίστοιχα προαναφερθέντα επίπεδα, αλλά συνεχίζουν δυναμικά σε νέα πολυετή ή ιστορικά υψηλά.

Ωστόσο, το ΧΑ συνολικά δείχνει αδύναμο να ακολουθήσει τη δυναμική των υπολοίπων, κυρίως διότι τόσα χρόνια δεν μπορούσε να πείσει για την εξυγίανση του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου και το ότι η σοβαρότατη απομείωση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου οφείλεται αποκλειστικά σε αυτόν.

Και έχουμε μπροστά μας ένα κομβικό σημείο όπου ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να έχει συνέλθει μετά από μια πολυετή πορεία που δυσκολευόμαστε να χαρακτηρίσουμε ώστε να αποτυπώσουμε επακριβώς το μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε στους επενδυτές άμεσα ή έμμεσα. 

Και κάτι τέτοιο δεν προέρχεται από την παρατήρηση των χρηματοοικονομικών τους ή των δεσμεύσεων-δηλώσεων των διοικήσεων, αλλά από την αναγνώριση των μετοχών στο ταμπλό, που είναι και ο πραγματικός δείκτης.

Οι Eurobank και ΕΤΕ δείχνουν πραγματικά ασταμάτητες, με +103% και 113% ετήσια απόδοση αντίστοιχα. Πέραν όμως από την ποσοτική διάσταση, που από μόνη της είναι αξιόλογη, έχει σημασία ο αξιοθαύμαστος τρόπος με τον οποίον ξεδιπλώνεται η ανοδική τους κίνηση.

Οι άλλες δύο ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις ΑΜΚ τους, με την πρώτη επίσης να έχει αξιόλογη απόδοση +71% στο εξεταζόμενο διάστημα, ενώ η δεύτερη ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μήνου, με χαμόγελα τόσο σε επίπεδο εσόδων και κερδών όσο και σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και περαιτέρω ικανότητας δανειοδότησης, ανοίγοντας τον χορό για τις υπόλοιπες.

Για τον Γενικό Δείκτη, το επίπεδο των 930-935 μονάδων αφορά τόσο στο άνω όριο του βραχυπρόθεσμου ανοδικού μοτίβου, όσο και την αντίσταση στον μεσοπρόθεσμο ατασικό σχηματισμό. Η ταλαιπωρία των αγοραστών σε αυτό το επίπεδο αναδεικνύει και τη σημασία του, οπότε μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί εφόσον το τρενάκι αποφασίσει επιτέλους να λύσει τα φρένα του.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.