Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης επιμένει στο ανοδικό σενάριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης επιμένει στο ανοδικό σενάριο

O Γενικός Δείκτης, αφού δοκίμασε ενδοσυνεδριακά για τρίτη φορά τα υψηλά επταετίας, τα οποία κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη, τελικά έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας στις 957,60 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0.63%. Και με τη διασπορά σε τίτλους να είναι και πάλι παρούσα στο ταμπλό, το ενδεχόμενο ανοδικής συνέχισης είναι ανοιχτό.

Κοιτώντας τη συμπεριφορά των μετοχών, διακρίνονται δύο κατηγορίες: ο τραπεζικός κλάδος και οι μερισματοφόρες επιλογές. Όσον αφορά στην πρώτη, όπως έχει ειπωθεί πολλάκις, συντηρείται μια στιβαρή συμπεριφορά από τις τραπεζικές μετοχές, που όμοιά της δεν έχουμε δει πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν, αναγνωρίζοντας και την πολυετή ταλαιπωρία. Παράλληλα, τόσο η στάθμισή του όσο και η ψυχολογική επίδραση στην πλειονότητα του επενδυτικού κοινού, συνδράμουν στη διατήρηση αισιόδοξου κλίματος, δεδομένου ότι πραγματικά ισχύει πως ο κλάδος αποτελεί βραχίονα για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και τη διάχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε και πάλι κέρδη ανώτερα του Γενικού (+1,89% στις 663,25 μονάδες), ωστόσο μεγαλύτερη αξία έχει το γεγονός ότι το αντίστροφο δεν ισχύει, όπως έχει παρατηρηθεί στα πτωτικά σκέλη, κάτι που ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι τα κεφάλαια που εισήλθαν έχουν μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά στις μερισματοφόρες μετοχές, διαφαίνεται μια προτίμηση υπέρ αυτών, με το επιχείρημα ότι καθώς ο κίνδυνος παγκοσμίως αυξάνεται, με τη Fed να παρεμβαίνει πλέον στην επιτοκιακή στόχευση, παράλληλα με τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, οι επενδυτές αναζητούν σταθερότερες λύσεις, όχι όμως απευθείας χαμηλές αποδόσεις από ομόλογα. Έτσι, η καλύτερη δεύτερη επιλογή είναι το μέρισμα από «ασφαλείς» μετοχές, έστω σε θεωρητικό πλαίσιο, ώστε τα κεφαλαιακά κέρδη (ή ζημίες) να μην είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συμπεριφορά μιας βεντάλιας τέτοιων, που στο ΧΑ παραδοσιακά αποδίδουν καλό μέρισμα, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Jumbo (που ανακοίνωσε μάλιστα αυτό πρόσφατα), η Elval Halcor, ο ΟΠΑΠ, η Καρέλιας, οι ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, η Motor Oil κ.α.

Κατά τα λοιπά, σήμερα ο Δείκτης άλλαξε 8 φορές πρόσημο, επηρεασμένος εν μέρει κι από την αντίστοιχη διστακτικότητα σα παράγωγα του Σικάγο, με τελικά 16 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και 8 από τη μεσαία να κλείνουν ανοδικές.

Στην αγορά παραγώγων, παρατηρήθηκε υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα στα παράγωγα της Alpha και της ETE, με 19,7 και 18,29 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στην ονομαστική αξία. Τέλος, 10 μετοχές κατάφεραν να καταγράψουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με κάποιες εξ αυτών σε νέα πολυετή (λ.χ. BYTE) ή και ιστορικά (λ.χ. CENERGY).