Χρηματιστηριακό ράλι: Υψηλές πτήσεις με ελαφρά κενά αέρος
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστηριακό ράλι: Υψηλές πτήσεις με ελαφρά κενά αέρος

«Tο 2024 αναμένουμε να εξελιχθεί σε ένα έτος με λιγότερο συγχρονισμένη δυναμική ανάπτυξης και πληθωρισμού, όπου το σταθερό εισόδημα θα παρέχει επιτέλους εισόδημα, οι μετοχές θα παρέχουν ανάπτυξη και τα μετρητά θα παρέχουν ταμειακές ροές. Η πτήση αυτής της χρονιάς όμως αναμένεται να έχει αρκετά ''κενά αέρος'', γι’αυτό και πρόκειται για μια χρονιά που πραγματικά η διαλογή ομολόγων και  μετοχών θα είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά».

Το παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος της εισαγωγής του outlook της στήλης για το 2024.

Μέχρι στιγμής η αγορά βιώνει μια πραγματικά ευχάριστη πτήση, ενώ τα «κενά αέρος» μέχρι στιγμής δεν φοβίζουν τους επιβάτες καθότι είναι μικρής διάρκειας.

Όμως είμαστε σε ένα ύψος της πτήσης που εκ των πραγμάτων τα κενά αέρος μπορεί να γίνουν λίγο πιο έντονα. Οι ενδείξεις άλλωστε για μια τέτοια εξέλιξη στην πορεία είναι αρκετές.

Εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και στην Ευρώπη 

Πριν λίγες ημέρες είχαμε αναλύσει το κλίμα που επικρατεί στην αγορά εμπορικών/επαγγελματικών ακινήτων (σ.σ:Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Η αύξηση του κόστους δανεισμού και η υποχώρηση της ζήτησης των εμπορικών ακινήτων  δεν αφορούν μόνο την αμερικανική αγορά, αλλά έχουν αρχίσει να ανησυχούν και τους επενδυτές στην Ευρώπη. 

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με στοιχεία από τη Μorningstar, για 11 συνεχόμενους μήνες καταγράφονται  εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων στην Ευρώπη, οι οποίες μάλιστα τους τελευταίους τρεις μήνες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ/ μήνα.

Το αποτέλεσμα είναι  το συνολικό  καθαρό ενεργητικό των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσιμων ανοιχτού τύπου αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων-ΕΤFs- να έχει μειωθεί περισσότερο από 10%,  στα 180,7 δις ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τα τέλη  του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την Barkow Consulting, στη Γερμανία η ένταση των ρευστοποιήσεων στην αγορά είναι πιο εμφανής. Οι Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι υπόψιν πρέπει να δώσουν προειδοποίηση ενός έτους προκειμένου  να ρευστοποιήσουν τα μερίδια τους, απέσυραν περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων κατά τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους.

Η πίεση είναι εμφανής και στην αγορά των ομολόγων, με τα ομόλογα της Deutsche Pfandbriefbank  και όχι μόνο, να υποχωρούν λόγω της έκθεσής τους τόσο στην αγορά εμπορικών ακινήτων της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ. (σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις εάν δεν αντιμετωπίσουν επαρκώς τους κινδύνους από τα εμπορικά ακίνητα. 

Ολοένα και πιο κάτω το «κουβαδάκι» για τα επιτόκια

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες σε κάθε ευκαιρία προετοιμάζουν την αγορά για την  παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα σχεδόν για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αυτή την εβδομάδα ο Barkin προστέθηκε στους αξιωματούχους της Fed με  την άποψη ότι χρειάζεται υπομονή όσον αφορά τον χρόνο που απαιτείται για να  μειωθούν τα επιτόκια.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ECB, Lane, ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για την πορεία της οικονομίας έτσι ώστε να προχωρήσει στην μείωση των επιτοκίων, ενώ ο Kazaks, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα στοιχήματα για τις εαρινές μειώσεις των επιτοκίων είναι υπερ-αισιόδοξα.

Οι τελευταίες δηλώσεις των αξιωματούχων της ECB και της Fed περιορίζουν τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων στις συνεδριάσεις τους τον Απρίλιο και Μάιο σε 52% και 71% αντίστοιχα, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς.

Η αλήθεια είναι ότι αν και ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν τους αξιωματούχους των Κεντρικών Τραπεζών να ανησυχούν για τη πιθανή επάνοδο του. 

Το συνεχιζόμενο έμφραγμα στην Ερυθρά Θάλασσα και στη διώρυγα του Σουέζ που έχει ανεβάσει τους χρόνους παράδοσης και το κόστος,  η κλιμάκωση της αποπαγκοσμιοποίησης ειδικά στον νευραλγικό τεχνολογικό τομέα και η δυνατή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι μερικοί από αυτούς.

Μόνο όσον αφορά τον πρώτο παράγοντα, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών κατά 100% θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές των εισαγωγών σε 38 χώρες μέλη του σε αύξηση κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ προβληματίζει εδώ και καιρό, παραμένοντας ισχυρή παρά την πρόσφατη αύξηση των απολύσεων από μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με τα  κυβερνητικά στοιχεία,  η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. 

Τα στοιχεία αυτά ευθύνονται κυρίως για την επαναξιολόγηση των πιθανοτήτων για  μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο στον Μάιο, κάτι απόλυτα λογικό, καθώς εάν η ισχύς στην αγορά εργασίας, το καταναλωτικό κλίμα και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών παραμείνουν ανθεκτικοί, η Fed εκ των πραγμάτων θα  χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Η παράταση αυτή όμως σημαίνει ότι  ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που ωριμάζει φέτος το χρέος τους, θα αναγκαστούν να το αναχρηματοδοτήσουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες για όσες επιθυμούν να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις θα έχει άμεσο αντίκρυσμα στα περιθώρια κερδοφορίας. 

Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι αναλυτές που πιστεύουν ότι σιγά σιγά εισερχόμαστε σε ένα κεφάλαιο με μεγάλες ομοιότητες με εκείνο της περιόδου  1964 -1981, διάστημα κατά το οποίο  η οικονομία ήταν ισχυρή, αλλά η χρηματιστηριακή αγορά δεν ωφελήθηκε εν τέλει αναλογικά, λόγω της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων και των στενών νομισματικών συνθηκών.

Όσον αφορά τώρα την Ευρώπη, εδώ τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά, καθώς πιθανότατα η  Λαγκάρντ αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια λόγω «ανώτερης βίας»,  ήτοι λόγω των φόβων για ύφεση. 

Η ECB στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο αναφέρει ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη πιθανόν να έχει παραμείνει στάσιμη στο 4ο  τρίμηνο του 2023, ενώ όπως προκύπτει από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, ενισχύεται το ενδεχόμενο  εξασθένισης της οικονομίας στο επόμενο άμεσο διάστημα. 

Γίνεται κατανοητό οι επενδυτές δεν θα υποδεχθούν με ενθουσιασμό  μια μείωση των επιτοκίων κάτω από τον φόβο μιας ύφεσης.

Δεν συμμετέχουν όλες οι μετοχές στο ράλι

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και η συνεχιζόμενη άνοδος των μετοχών τεχνολογίας εκτίναξαν τους δείκτες. Όμως η άνοδος δεν έχει διαχυθεί εξίσου σε όλο το εύρος των χρηματιστηριακών ταμπλό. 

Οι μετοχές Magnificent Seven οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος ράλι, καθώς αποτελούν τους βασικούς παίκτες στο κύμα ανόδου  από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου.

Το AI είναι ξεκάθαρα η κινητήρια δύναμη για την τελευταία κίνηση 500 του S&P.

Το εύρος των μετοχών όμως που ηγούνται του ράλι αποτελεί ένα ζήτημα.Δείτε για παράδειγμα τα στατιστικά των τελευταίων ημερών. Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 10 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. 

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι πέριξ  του 50%  των μελών  του S&P 500 παραμένουν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών.

Βλέπετε,  παρά τα καλά εταιρικά αποτελέσματα αρκετές εταιρείες δεν καταφέρνουν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, με τις απογοητευτικές επιδόσεις στην Ασία για ένα μέρος του ταμπλό- βλέπε Apple ή Loreal- και τις διαταραχές στο εμπόριο λόγω της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα για κάποιες άλλες –βλέπε Maersk- να επιβαρύνουν την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων. 

Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ του 2024, με δύο πολέμους εν εξελίξει και περιορισμένη ορατότητα ως προς το πότε θα επανέλθει η εμπορική ροή στην κανονικότητα, καθώς ουδείς ξέρει αν τα προβλήματα στην Ερυθρά θα  επιλυθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, μήνες ή αν θα  μας απασχολήσουν για ολόκληρο το έτος.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.