Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 1932 για τη Wall Street

Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 1932 για τη Wall Street

Ισχυρές απώλειες στην πρώτη συνεδρίασης της χρονιάς για τη Wall Street καθώς το επενδυτικό κλίμα έχει επηρεαστεί και στην αμερικανική ήπειρο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Είχε προηγηθεί η βουτιά στις ασιατικές αγορές και ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 276 μονάδες (1,58%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.149 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 104 μονάδων (2,09%) και έκλεισε στις 4.903 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε επίσης 31 μονάδες (1,51%) και τερμάτισε στις 2.013 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες περιόρισαν τις ζημίες τους, μετά τη μεγάλη "βουτιά" τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Οι 450 μονάδες που έφτανε να χάνει ο Dow Jones αποτελεί το μεγαλύτερο επίπεδο απωλειών σε πρώτη συνεδρίαση του έτους από το 1932. Παράλληλα ο βιομηχανικός δείκτης έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων.

Ένα ακόμη ενδεικτικό γεγονός που αποτυπώνει το άσχημο ξεκίνημα της Wall για το έτος, είναι πως το ETF “SPY” (με υποκείμενο τον S&P 500) , άνοιξε με πτώση την πρώτη μέρα του χρόνου, για πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές Bespoke Investment Group.

Το αρνητικό κλίμα πυροδότησε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έπειτα από την εκτέλεση σιίτη κληρικού από την Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, η κίνηση αυτή αναζωπύρωσε τις ανησυχίες σχετικά με την γεωπολιτική σταθερότητα που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του πετρελαίου κατά 2% κατά τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης του νέου έτους.

Αυτή την ώρα ο κλάδος της τεχνολογίας της πληροφορίας και ο χρηματοοικονομικός καταγράφουν απώλειες πάνω από 2,5% ενώ ο κλάδος της ενέργειας έχει τις μικρότερες απώλειες καθώς το πετρέλαιο κερδίζει σήμερα έδαφος.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Wunderlich Securities κ. Art Hogan σε δηλώσεις του στο CNBC, υποστήριξε πως ότι η σημερινή πτώση οφείλεται κατά ένα μέρος στην Κίνα, αλλά και στις υπερβολικές αντιδράσεις των επενδυτών. « Ο δείκτης PMI της Κίνας δεν έχει αλλάξει πολύ για να προκαλέσει αυτή την αντίδραση. Ωστόσο, είναι σύνηθες η αγορά να αντιδρά υπερβολικά όταν το βασικό σενάριο για το 2016, είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά».

Ύφεση στην μεταποίηση δείχνουν τα μάκρο

Την ίδια ώρα, ο μεταποιητικός δείκτης ISM έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για τον τομέα της μεταποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης έπεσε στις 48,2 μονάδες για τον Δεκέμβριο από τις 48,6 του Νοεμβρίου. Κάθε μέγεθος κάτω από τις 50 μονάδες παραπέμπει σε ύφεση.

Όπως επισήμανε ο κ. Mark Luschini , επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Janney Montgomery Scott, τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά στοιχείων που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έδειξαν ύφεση στον κλάδο της μεταποίησης.

Παράλληλα, οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν πτώση 0,4% για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, που είναι και η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Βουτιά σε Ασία και Ευρώπη

Στο Λονδίνο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6,092.50 μονάδες με απώλειες 2,40%. Η στήριξη στον FTSE 100 βρίσκεται στις 5,960.47 μονάδες. Στη Γερμανία ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 10,281 μονάδες με απώλειες 4.30%. Η στήριξη για τον DAX 30 βρίσκεται στις 10,111.10 μονάδες. Να σημειωθεί πως οι γερμανικές μετοχές πραγματοποίησαν σήμερα την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015. Στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4,524 μονάδες με απώλειες 3,27%. Η στήριξη για τον CAC 40 βρίσκεται στις 4,495.89 μονάδες.

Νωρίτερα, σημειώθηκε κατάρρευση του κινεζικού δείκτη και την αναστολή συναλλαγών στην ηπειρωτική Κίνα, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, και των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, κοντά σε χαμηλά τριών ετών βρέθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Κίνα πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες απώλειες -6,85% για τον Shanghai Composite, που κατέγραψε κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους από το 1990. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ανήλθε στο 48,2 από 48,6 της προηγούμενης μέτρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε από το γραφείο στατιστικής, η πτώση του μεταποιητικού δείκτη PMI δείχνει αδυναμία της προσφοράς και της ζήτησης η οποία είναι αποτέλεσμα της συνεχόμενης πτώσης του πετρελαίου, του χονδρεμπορίου καθώς και της πτώσης της τιμής των πρώτων υλών.