Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία και έχουν αυξήσει τον κίνδυνο στις αγορές, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στις κεφαλαιαγορές του εξωτερικού και να ακολουθεί και η Ελλάδα. Μετά την άνοδο του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σήμερα ο ΓΔ κινήθηκε έντονα πτωτικά και μάλιστα με μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας, εξέλιξη που οδήγησε ξανά σε ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού ελέγχου. Έκλεισε με απώλειες 3,85% στις 891 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές αλλά και την Coca Cola να υποχωρούν περισσότερο από τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά γρήγορα κινήθηκε και πάλι κάτω από τις 900 μονάδες. Ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε έως 8% και η Coca-Cola έπεσε 7,5%,λόγω της έκθεσής της στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Λόγω απόστασης αγοραστών και πωλητών αλλά και λόγω των διαθέσεων ξεπουλήματος από τους επενδυτές, πολλές ήταν οι μετοχές όπου οδηγούνται σε δημοπρασία (ΑΜΕΜ).
Σημειώνεται πως ο Γενικός Δείκτης είναι και πάλι πάνω στον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, με απώλειες 3,85% και στις 891 μονάδες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό αι όσο μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα, αφού το ουκρανικό ζήτημα είναι αυτό που κατευθύνει την επενδυτική ψυχολογία. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας.
Oι κυρώσεις
Υπενθυμίζεται πως οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, οδηγώντας το ρούβλι σε τεράστια πτώση.
Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής Ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ρωσικό ρούβλι χάνει τη Δευτέρα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή των νέων κυρώσεων.