Μια ακόμη πτωτική συνεδρίαση, την 7η στις οκτώ τελευταίες συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι όσο κρατάει η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών η αγορά θα υποφέρει από νευρικότητα, ανασφάλεια και ρευστοποιήσεις.
Εν μέσω αρνητικού κλίματος διεθνώς και εν μέσω φουλ εξέλιξης στις αυξήσεις κεφαλαίου, με άνοιγμα δύο ακόμη βιβλίων προσφορών σήμερα, αυτά των Εθνικής και Eurobank, οι πιέσεις στην αγορά ήρθαν φυσιολογικά.
Άλλωστε, κανένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο δεν προβαίνει σε σημαντικές αγοραστικές πρωτοβουλίες αυτή την περίοδο που υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες, τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι διαφαίνεται ότι βρίσκεται κοινή βάση στα κεντρικά ζητήματα.
Μια νέα... ρήξη, που θα άλλαζε εντελώς την ατζέντα κανέναν δεν συμφέρει, ειδικά από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά των δανειστών, που θέλουν να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά και να πιέσουν, με κάθε τρόπο, για την επιστροφή της χώρας στο έλασσον της... κανονικότητας.
Βραχυχρόνια πάντως, όσο κρατάει το μαρτύριο και το παρασκήνιο με τα ανοικτά βιβλία των τραπεζών, οι πιέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη του Χ.Α. με τον τραπεζικό κλάδο μόνιμα στην... πυρά των πωλητών! Τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια πιέζουν για όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές για τις αμκ, με την ελληνική πλευρά να μην έχει άμυνες και αναχώματα σε οποιαδήποτε... απαίτηση.
Άλλωστε για να πετύχουν οι αμκ μόνο σε τιμές πλήρους απαξίωσης μπορεί να γίνει η είσοδος των ξένων χαρτοφυλακίων, όπως π.χ. στην περίπτωση της Eurobank που ισχυρά σχήματα έχουν «κλειδώσει» τη συμμετοχή τους, μόνο αν η αύξηση γίνει στα 0,04 ευρώ.
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κάλυψη των αμκ γίνεται με σημαντική δυσκολία, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τρομερούς σκοπέλους στο να βρουν τα κεφάλαια που στοχεύουν!!
Όπως και να ''χει κανένας – εδώ που έφτασαν τα πράγματα με τη μνημειώδη απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και τη γενικευμένη καταστροφή στην οικονομία – δεν στέκεται στην τρέχουσα χρηματιστηριακή εικόνα των τραπεζικών μετοχών. Σ'' αυτή τη φάση το ζητούμενο είναι κατ'' αρχήν η επιτυχία των αμκ και το κεφαλαιακό... διαβατήριο για την επόμενη ημέρα, ώστε οι τράπεζες να εξασφαλίσουν το έλασσον της κανονικής τους λειτουργίας, όσο εφικτό είναι αυτό σε τέτοιες ασφυκτικές συνθήκες.
Σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό ζητούμενο, αν εξομαλυνθούν οι συνθήκες, αν πετύχει η αύξηση, αν υπάρξει η συμφωνία για τη δόση και γίνουν και τα (νέα) reverse split, τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να παρουσιάσουν εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως, κυριάρχησαν οι πιέσεις στην Εθνική που απώλεσε το 13,33% της αξίας της με κλείσιμο στα 0,39 ευρώ, πλησίον πλέον των ιστορικών χαμηλών της που βρίσκονται στα 0,35 ευρώ!
Η Alpha Bank είχε πτώση 3,75%, αμετάβλητη η Eurobank, ενώ με κέρδη 5,56% και 4,44% έκλεισαν οι Attica Bank και Πειραιώς αντίστοιχα.
Κατά τα λοιπά, στο χώρο του Large Cap οι τελευταίες εξελίξεις σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ πίεσαν σημαντικά τους δύο τίτλους που υποχώρησαν κατά 4,70% και 4,52% αντίστοιχα, στην κορυφή των απωλειών από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Με σημαντικές απώλειες επίσης οι ΟΤΕ -2,75%, Motor Oil -3,85%, ΟΛΠ -3,25%, Lamda Development -2,88%, Grivalia Properties -2,55% και ΓΕΚ Τέρνα -2,21%. Αίσθηση έκανε ο αυξημένος όγκος – σε πτωτική συνεδρίαση του ΟΠΑΠ που διακίνησε 1,7 εκατ. τεμάχια, με τους ξένους να βγαίνουν πωλητές, ενώ στον αντίποδα τα καλά αποτελέσματα στη Jumbo ώθησαν τον τίτλο στο +2,26% με ισχυρό όγκο 489.617 τεμαχίων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 659,18 μονάδες με απώλειες 1,30%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 657,47 μονάδες και υψηλό στις 670,16 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,33 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 209 εκατ. τεμάχια.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 195,61 μονάδες με πτώση 1,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 156,89 μονάδες με νέες συντριπτικές απώλειες σε ποσοστό 7,62%!
Πάντως, είναι θετικό το ότι (ακόμη) κρατούνται οι 650 μονάδες για το Γ.Δ. (μέσω στηρίξεων από Coca Cola HBC, Jumbo και Folli Follie), καθώς μια απώλεια και αυτών των επιπέδων, θα οδηγούσε πολύ χαμηλότερα...