Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εκ νέου πτωτικά κινείται σήμερα Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, προβληματίζοντας τα μέγιστα για την ξεκάθαρη αδυναμία αντίδρασης, παρ' ότι έχει ήδη ένα πτωτικό σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων στις εφτά τελευταίες.
Ο Γενικός Δείκτης, παρ' ότι αρχικά έφτασε έως τις 829,06 μονάδες με άνοδο περίπου 0,70%, εντούτοις έχει γυρίσει στις 822 μονάδες με πτώση 0,1%, πλησιάζοντας να απωλέσει όλα τα σημαντικά κέρδη που είχε αποκομίσει κατά τη διάρκεια του εξαιρετικού Ιανουαρίου 2018!
Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 31 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε αυξημένο – έναντι της χθεσινής ημέρας – τέμπο, οπότε λογικά θα προσεγγίσει τα 70 – 80 εκατ. ευρώ στο σύνολο.
Ασφαλώς και η αγορά προβληματίζει με την εικόνα της το τελευταίο διάστημα, ξέχωρα από τη διεθνή διόρθωση.
Χθες η ελληνική αγορά παρ' ότι έφτασε αρχικά έως το +1,91%, εντούτοις έκλεισε στο ναδίρ της συνεδρίασης, σε μια ημέρα ισχυρής ανοδικής αντίδρασης σε διεθνές επίπεδο.
Είναι σαφές ότι η έξαρση της σκανδαλολογίας πλήττει την αγορά διαμορφώνοντας ένα ακραία νοσηρό και τοξικό κλίμα, που σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί την οικονομία και το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει σημαντική επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, κάτι που αρχικά επιβλήθηκε από το διεθνές κλίμα διόρθωσης, όμως φαίνεται πως σταδιακά εγχώριοι είναι οι λόγοι της περαιτέρω αύξησης των αποδόσεων.
Μέσα σ' ένα τοξικό και «άρρωστο» περιβάλλον και ένα δημόσιο βίο αλληλοκατηγοριών και σχεδόν… τυχοδιωκτικών παρασκηνιακών διώξεων, σοβαρή επενδυτική εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί.
Καμιά αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα μέσα σε συνθήκες τυχοδιωκτισμού, «τυφλών» απειλών και κατηγοριών που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αναξιοπιστίας, ανασφάλειας και αστάθειας.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ημερήσια αξία συναλλαγών έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς από τα 82 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας, χθες μόλις που έφτασε στα 50,22 εκατ. ευρώ, όντας ο μικρότερος των τελευταίων είκοσι συνεδριάσεων!
Η ανησυχία αρκετών διαχειριστών και funds που εδρεύουν στο Λονδίνο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο δημόσιο βίο της χώρας είναι εντονότατη και αυτό – κατ' αρχήν – μαρτυράται από την παύση νέων πρωτοβουλιών στο Χ.Α.
Σε δεύτερο χρόνο, ίσως υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις, ακόμη πιο δυσμενείς για την ελληνική αγορά.
Σήμερα, λοιπόν, η αγορά επιβεβαιώνοντας όλα τα παραπάνω, δείχνει ανήμπορη να βγάλει σοβαρή αντίδραση, παρά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.
Στις τράπεζες, αυξήθηκαν οι πιέσεις, με την Πειραιώς στο -3,81%, Εθνική -2,25%, Eurobank -1,08% και Alpha Bank -0,66%.
Στο χώρο του FTSE 25 πλέον η εικόνα είναι αλλαγμένη σε σχέση με το ξεκίνημα, καθώς μόνο η Folli Follie και η Τιτάν κρατούνται σε θετικό έδαφος.
Ισχυρές πιέσεις 4,48% δέχεται ο τίτλος της ΔΕΗ, η Σαράντης -5,41% με πολύ μικρό όγκο, η Viohalco -3,64%, Lamda Development -2,37%, Μυτιληναίος -2,38%, Τέρνα Ενεργειακή -1,50%, ΑΔΜΗΕ -1,33%, Πειραιώς -1,01% κ.ο.κ.
Πτωτικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών στο χώρο του Mid Cap με κύριο χαρακτηριστικό τους περιορισμένους όγκους και τζίρους, ενδεικτικό της στάσης αναμονής και της διστακτικότητας των επενδυτών, ενώ πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια…
Στο σύνολο της αγοράς, 16 μετοχές ενισχύονται έναντι 59 που υποχωρούν, επιβεβαιώνοντας το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.
Καμιά αλλαγή ελληνικού ενδιαφέροντος στους δείκτες MSCI
Κατά τα λοιπά, αργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες Morgan Stanley Capital International (MSCI) που αφορούν την καθιερωμένη τριμηνιαία αναθεώρηση, χωρίς να υπάρχει καμιά προσθήκη ή διαγραφή ελληνικής εταιρείες.
Γενικότερα, ξέχωρα από τις ελληνικές συμμετοχές, στο δείκτη MSCI Global Standard υπήρξαν συνολικά δύο προσθήκες ενώ διαγράφηκε μια μετοχή, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 2 Μαρτίου.
Θυμίζουμε ότι στο δείκτη MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ (στάθμιση 19,1%), Alpha Bank (16,79%), ΟΠΑΠ (14,86%), Εθνική Τράπεζα (11,57%), Eurobank (10,31%), Jumbo (10,01%), Tιτάν (7,04%), Πειραιώς (6,35%) και Folli Follie (3,98%).
