Γιατί οι ταύροι συσσωρεύονται στα call options πετρελαίου

Γιατί οι ταύροι συσσωρεύονται στα call options πετρελαίου

Με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) να αγγίζουν υψηλά επίπεδα που η αγορά είχε να δει εδώ και δεκαετία, οι ταύροι συγκεντρώνουν τα πυρομαχικά τους στην αγορά παραγώγων στο αργό πετρέλαιο, στοιχηματίζοντας ότι το ράλι θα επιμείνει. Στένωση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου υπήρχε και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τα futures στο Brent και το West Texas Intermediate (WTI) 15% σε υψηλά 10 και 14 ετών αντίστοιχα.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων στη Ρωσία, παρόλο που δεν στόχευσαν τις ημερήσιες ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου των 4 με 5 εκατ. βαρελιών, επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα της να εξάγει αργό πετρέλαιο. Οι εξαγωγές της Ρωσίας αντιστοιχούν γύρω στο 8% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου που σημαίνει ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία.

Στην αγορά παραγώγων οι traders οσμίζονται ευκαιρίες για κέρδη και φορτώνονται δικαιώματα (options) με τους όγκους συναλλαγών να έχουν εκτοξευτεί την τελευταία εβδομάδα, ιδιαίτερα μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συμβολαίων options από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου ήταν 126.000. Έκτοτε έχει αυξηθεί στα 178.000 συμβόλαια ημερησίως και τις δύο πρώτες ημέρες του Μαρτίου 240.000 συμβόλαια άλλαζαν χέρια κάθε ημέρα.

Τα δικαιώματα αγοράς (call options) κλέβουν την παράσταση, στοιχήματα ότι οι τιμές αργού πετρελαίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι όγκοι δικαιωμάτων που λήγουν σε εβδομαδιαία βάση έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η τιμή πετρελαίου ανεβαίνει.

Το πετρέλαιο τύπου Brent άγγιξε τα $120 το βαρέλι την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012 ενώ το αργό WTI ξεπέρασε τα $116, επίπεδο που η αγορά είχε να δει από το 2008.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η τιμή του Brent κατά μέσο όρο προβλέπεται στα $110 το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο.

Οι traders στην αγορά δικαιωμάτων μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν τη μεταβλητότητα για να κερδίσουν χωρίς να αγοράσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο. Η αγορά κάνει μεγάλες αυξομειώσεις σε ημερήσια βάση, φουσκώνοντας τον δείκτη μεταβλητότητας OVX στο αργό πετρέλαιο, που απεικονίζει τις προσδοκίες της αγοράς για τις μελλοντικές διακυμάνσεις, στις 63 μονάδες από τον μέσο όρο των 40 μονάδων τις τελευταίες 200 ημέρες.

Τα δικαιώματα αγοράς (call options) στο αργό πετρέλαιο WTI που λήγουν στα μέσα Απριλίου με τιμή εξάσκησης τα $120 το βαρέλι, ένα στοίχημα ότι τα futures στο WTI θα ξεπεράσουν την τιμή αυτή μέχρι τότε, ήταν το δημοφιλέστερο trade την εβδομάδα που πέρασε.

Οι traders συσσωρεύονται στα δικαιώματα αγοράς στο WTI, χτίζοντας κερδοσκοπικές θέσεις, παρόλο που τα συμβόλαια αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται από παραγωγούς για προστασία έναντι πτώσης των τιμών. Οι πετρελαιοπαραγωγοί τα χρησιμοποιούν για να χετζάρουν αλλά με την κατάσταση να έχει ξεφύγει λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία, η εικόνα έχει αντιστραφεί.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά όλη την εβδομάδα καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Παρόλο που οι κυρώσεις δεν στόχευσαν τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιβάρυναν τις βιομηχανίες της και η κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει τη στένωση στην προσφορά τους ερχόμενους μήνες.

Οι traders δυσκολεύονταν να πουλήσουν ρωσικό πετρέλαιο όλη την εβδομάδα, με τη Shell την Παρασκευή να είναι η μόνη που αγόραζε αργό που πουλήθηκε με έκπτωση 28% σε σχέση με το Brent.

H αναστάτωση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πιεζόμενη από τους βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, εξετάζει τη μείωση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία παρόλο που προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες στην παγκόσμια προσφορά και στους καταναλωτές.

Αν και οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία είναι μικρές σε παγκόσμια κλίμακα, η αγορά ανησυχεί ότι και άλλες χώρες μπορεί να κάνουν το ίδιο βήμα, επισημαίνει η UBS.

H Βρετανία επίσης ετοιμάζεται να στοχεύσει τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας στο επόμενο στάδιο κυρώσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της την Παρασκευή. Η κυβέρνηση είχε αντισταθεί σε τέτοια κίνηση μέχρι τώρα λόγω ανησυχιών ότι θα επιδείνωνε τους λογαριασμούς ενέργειας. Η πλειοψηφία στις ΗΠΑ είναι υπέρ της ιδέας να απαγορευτούν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία με το 80% να τάσσεται υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos την Παρασκευή.

Ο Καναδάς απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου την εβδομάδα που πέρασε. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου είναι η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Γερμανία και η Ολλανδία. Μερικά διυλιστήρια έχουν σταματήσει να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και οι εταιρείες trading δείχνουν διστακτικές στις συναλλαγές τους με αντισυμβαλλόμενες στη Ρωσία που το πωλούν, φοβούμενες περαιτέρω κυρώσεις.