Γιατί η ρευστότητα μετακινείται στα ομόλογα

Γιατί η ρευστότητα μετακινείται στα ομόλογα

Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου επιβεβαιώνουν μια από τις μεγαλύτερες τάσεις φέτος: Οι επενδυτές σπεύδουν να κλειδώσουν αποδόσεις στην αγορά των ομολόγων, πριν ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος μετά από πάρα πολύ καιρό πληρούνται οι τρεις σημαντικοί παράγοντες που θέλει να βλέπει ένας επενδυτής ομολόγων: η νομισματική πολιτική παραμένει σφιχτή, ο πληθωρισμός μειώνεται και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων, με έναν μέτριο αποπληθωρισμό και άνιση ανάπτυξη, θα φέρει μεταβλητότητα στην αγορά, αλλά οι υψηλότερες αποδόσεις λειτουργούν ήδη ως ένα εξαιρετικό «μαξιλάρι» για τα ομόλογα, όπως άλλωστε και η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Βλέπετε, ειδικά τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης προσδίδουν σταθερότητα σε ένα χαρτοφυλάκιο, κάτι που είναι βασικό ζητούμενο μια χρονιά υψηλού γεωπολιτικού κινδύνου όπως το 2024.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που στη συγκεκριμένη συγκυρία τα ομόλογα δίνουν την ευκαιρία να κλειδώσει κανείς για τα επόμενα χρόνια αξιόπιστα κουπόνια και πληρωμές κεφαλαίου, με σχετικά μικρό πιστωτικό κίνδυνο.

Ήδη η ζήτηση για κρατικά αλλά και εταιρικά ομόλογα στην Ευρώπη τρέχει με ρυθμό-ρεκόρ.

Στο πρώτο μόλις 15νθήμερο του Γενάρη, οι επενδυτές έχουν προσφέρει περισσότερα από 1 τρις ευρώ για εκδόσεις από κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, αλλά και εταιρείες όπως η Banco Santander ή η Enagas.

Ενδεικτικό της ακόρεστης διάθεσης για ομόλογα τόσο από τα ETFs, όσο και από ιδιώτες επενδυτές με μεγάλο απόθεμα ρευστού, είναι το γεγονός ότι οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό εκδόσεων της τάξης των 221,5 δισ. ευρώ κατά 4,63 φορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ροή χρημάτων στην αγορά τις πρώτες 15 ημέρες ενός νέου έτους, με το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ να καταγράφεται το 2021, αλλά για τις πρώτες 25 ημέρες της νέας χρονιάς.

Τα κρατικά ομόλογα συνήθως έχουν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια περιόδων γεωπολιτικού κινδύνου, κάτι που φαίνεται να ενστερνίζονται και φέτος τόσο οι διαχειριστές όσο και οι μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, με τη ζήτηση μόνο για κρατικό χρέος να έχει ήδη φτάσει τα 550 δις ευρώ.

Στις κορυφαίες επιλογές ήταν τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας ύψους 15 δις ευρώ - παρά το ρίσκο σχετικά για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ -  και τα πράσινα 25ετή ομόλογα της Γαλλίας.

Φέτος είναι μια χρονιά που σπεύδουν αρκετοί εκδότες να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του 2024, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές περιόδους αστάθειας αργότερα μέσα στο έτος, δεδομένου ότι οι Κεντρικές τράπεζες εξετάζουν μειώσεις επιτοκίων, αλλά και λόγω των εκλογών σε αρκετά σημεία του πλανήτη.

Επιπλέον, οι προσδοκίες στα τέλη του έτους για πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων οδήγησε την αγορά των ομολόγων σε ράλι στα τέλη του 2023, με αποτέλεσμα σήμερα η μέση απόδοση των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων να κυμαίνεται πέριξ του 3,7%. Είναι λογικό λοιπόν οι εκδότες να «τρέχουν» να επωφεληθούν από τις μικρότερες αποδόσεις, κάτι που καθιστά την αναχρηματοδότηση για τις εταιρείες πολύ φθηνότερη σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες.

Από την πλευρά τους οι διαχειριστές funds και οι ιδιώτες επενδυτές αναμένουν ότι το 2024 θα είναι έτος μειώσεων των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, επομένως επιθυμούν να προσθέσουν τώρα μεγαλύτερη διάρκεια στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι τρέχουσες εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν τόσες φόρες!.

Εκείνο το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και το επισημαίνει εύστοχα το Bloomberg είναι το ευρύ φάσμα των εκδοτών οι οποίοι προσέρχονται στην αγορά.

Συνήθως στις αρχές του έτους κυριαρχούν τα κράτη-εκδότες κορυφαίας πιστοληπτικής ικανότητας. Αν και πράγματι ηγούνται και φέτος, με προσφορά χρέους κατά 45% μεγαλύτερη απ’ ό,τι την ίδια ακριβώς περίοδο πέρυσι, εντούτοις συναντούμε και πολλούς εκδότες χρέους χαμηλότερης βαθμολογίας που δραστηριοποιούνται αυτές τις ημέρες.

Ακόμα και οι εκδόσεις τραπεζικού χρέους χαμηλής εξασφάλισης μέχρι στιγμής έχουν βγει με εξαιρετική επιτυχία στις αγορές.

Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, ο κατακλυσμός εκδόσεων χρέους τόσο υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης όσο και χαμηλότερης θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου, με πολλούς εκδότες να θέλουν να προλάβουν την αύξηση της αβεβαιότητας που μπορεί να κάνει την επενδυτική κοινότητα πιο εκλεκτική στις επιλογές της και τους επενδυτές να σπεύδουν να κλειδώσουν καλές αποδόσεις πριν τη μείωση των επιτοκίων.

Η βασική απαίτηση της χρονιάς

Συμπερασματικά, πράγματι το 2024 έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί στη χρυσή χρονιά της ζήτησης για ομόλογα, καθώς οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» καλές αποδόσεις για αρκετά χρόνια και οι εκδότες να αναχρηματοδοτήσουν με επιτυχία το χρέος τους.

Η βασική απαίτηση της χρονιάς όμως για έναν επενδυτή είναι πρωτίστως στη φερεγγυότητα του εκδότη.

Μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, με δύο πολέμους εν εξελίξει, αρκετά καυτά επόμενα μέτωπα και τεράστιους πολιτικούς κινδύνους γύρω από τις εκλογές στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές, επιβάλλουν αυστηρά κριτήρια επιλογής.

Μια προσεκτική επιλογή του εκδότη και μια καλή διαφοροποίηση ως προς τη διάρκεια των ομολόγων είναι μια συνετή προσέγγιση, καθώς όταν οι αποδόσεις είναι ακόμα υψηλές, καλό είναι να διαλέγουμε για το χαρτοφυλάκιό ομόλογα πολύ υψηλής ποιότητας με κάποια διάρκεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος και για βραχυπρόθεσμα ομόλογα υψηλής ποιότητας, ειδικά για τους επενδυτές που έχουν έναν σύντομο χρονικό ορίζοντα επένδυσης.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.