Γιατί η επιτυχία της ΔΕΗ, είναι επιτυχία για όλο το Χρηματιστήριο

Γιατί η επιτυχία της ΔΕΗ, είναι επιτυχία για όλο το Χρηματιστήριο

Το κυριότερο γεγονός της χρηματιστηριακής εβδομάδας που κλείνει σήμερα, δεν είναι άλλο από την επιτυχημένη κατάληξη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το γεγονός ότι μια εταιρεία που πριν από λίγα χρόνια, απασχολούσε τη χρηματιστηριακή επικαιρότητα λόγω της αμφίβολης βιωσιμότητας της, σήμερα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτικών οίκων από το εξωτερικό, είναι από μόνο του καταλυτικό για τη γενικότερη εικόνα της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Αποδείχθηκε περίτρανα, ότι το εγχώριο επενδυτικό οικοσύστημα έχει αλλάξει επίπεδο. Και, ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι κρουνοί των λιμναζόντων κεφαλαίων, μπορούν κάλλιστα να στραφούν προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Και γιατί μπορούν να κατευθυνθούν προς τη χώρας μας;

Διότι ο βαθμός ρίσκου έχει υποχωρήσει αισθητά, η μακροοικονομική εικόνα της οικονομίας έχει βελτιωθεί αισθητά και διότι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο της πραγματικής οικονομίας, όσο και των επιφανών εισηγμένων εταιρειών, θα οδηγήσουν σε υψηλές κερδοφορίες.

Χαμηλό ρίσκο, λοιπόν και δυνητικά υψηλές αποδόσεις. Αρκούν; Όχι. Τι άλλο χρειάζεται;

Χρειάζεται μια ορθολογική και ρεαλιστική αποτίμηση των εταιρειών, που να υπόσχεται ισχυρές δυνατότητες υπεραξιών και ενισχυμένη εμπορευσιμότητα των μετοχών, που να αποτρέπει την πιθανότητα «εγκλωβισμού».

Οι ξένοι επενδυτές δεν είναι αδαείς. Αν δεν δουν ρεαλιστικές τιμές και ενδιαφέρουσες προοπτικές, απλά θα αποστρέψουν το βλέμμα τους και θα αναζητήσουν αλλού ευκαιρίες. Οι ξένοι επενδυτές δεν είναι τα «κορόιδα», στα οποία κάποιοι «πονηροί» περιμένουν να φορτώσουν τις μετοχές τους.

Η υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που ακολούθησε τις αντίστοιχες ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Οι τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αποτελούν «τιμές σταθμούς», στον κύκλο ζωής των μετοχών. Αποτελούν σημείο αναφοράς. Όλοι λέμε για παράδειγμα, ότι σύντομα η μετοχή της Eurobank, θα ξεπεράσει την τιμή της προηγούμενης ΑΜΚ, μέσω της οποίας εισήλθε η Fairfax στη μετοχική βάση της τράπεζας. Οι τιμές των ΑΜΚ είναι κομβικές, υπό αυτήν την έννοια.

Ειδικά οι τιμές των ΑΜΚ που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2021, θα αποτελούν σημείο αναφοράς και σύγκρισης με τις μελλοντικές τιμές. Κι αυτό διότι οι τιμές προσδιορίστηκαν μέσω της προκαταρκτικής διαδικασίας του book building.

Δεν προσδιορίστηκε στην ουσία η τιμή, από τους υπάρχοντες μετόχους και τις διοικήσεις των εταιρειών. Προσδιορίστηκε από αυτούς που συμμετείχαν στις ΑΜΚ. Από αυτούς που αποτίμησαν με διεθνείς όρους και με διεθνείς πρακτικές, τις εταιρείες και τις προοπτικές τους. Και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κέρδος για το χρηματιστήριο. Κέρδος, τόσο ποσοτικό, όσο και ποιοτικό.

Οπότε το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι προσδιόρισαν την τιμή της συμμετοχής τους στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, στα 9 ευρώ, πλησιέστερα δηλαδή στα 10,84 ευρώ, απ’ ότι στα 6,74 ευρώ που ήταν αντίστοιχα τα υψηλά και χαμηλά ακρότατα του 2021, δείχνει ότι οι τιμές στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα τρέχοντα επίπεδα είναι «δίκαιες». Και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι.

Επιπλέον, τα κεφάλαια που συμμετείχαν στη διαδικασία του book building, συγκρινόμενα με τον ημερήσιο χρηματιστηριακό τζίρο, θα μπορούσαν να καλύψουν συναλλακτικά τον χρηματιστηριακό τζίρο ενός μηνός.

Το γιατί οι ξένοι επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν μετοχές από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντί να τις αγοράζουν από το «ταμπλό», δέχεται αρκετές απαντήσεις και ερμηνείες.

Μια απάντηση είναι, ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τον αριθμό των μετοχών που επιθυμούν «με τη μια», ενώ μέσα από το «ταμπλό», μια τόσο μεγάλη εντολή αγοράς θα οδηγούσε σε υπέρμετρη άνοδο των τιμών, αφού οι πωλητές θα εξαφανιζόντουσαν ως δια μαγείας.

Μια άλλη απάντηση είναι η ρηχότητα της αγοράς. Το ποσοστό των «ελεύθερων μετοχών», το λεγόμενο free float, είναι ιδιαίτερα χαμηλό, σε όλο το φάσμα των εισηγμένων εταιρειών. Σε άλλες περιπτώσεις το Δημόσιο, σε άλλες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε άλλες οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι, δρουν ανασταλτικά στην επιθυμία των ξένων επενδυτών να αγοράσουν σημαντικό ποσοστό των εισηγμένων εταιρειών.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, υπήρχε μια ισχυρή υποχώρηση της μετοχικής συμμετοχής του Δημοσίου, μαζί με μια πρωτοφανή κάλυψη από ξένους «παίκτες». Επομένως, η διασπορά των μετοχών ενισχύθηκε και μάλιστα με ποιοτικούς «παίκτες», που εγγυώνται θεωρητικά ότι η ρευστότητα στο σύστημα των συναλλαγών στη μετοχή της ΔΕΗ, θα βελτιωθεί αισθητά.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ξένοι επενδυτές δεν ψήφισαν μόνο ΔΕΗ. Ψήφισαν τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης. Ψήφισαν τον κλάδο της ενέργειας. Και φυσικά υπερψήφισαν το Χρηματιστήριο Αθηνών, διότι είναι εξαιρετικά πιθανόν, όχι μόνο να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες ΑΜΚ, αλλά και να αγοράσουν και άλλες ελληνικές μετοχές από τα πιθανά κέρδη και τις υπεραξίες που θα προκύψουν από τη ΔΕΗ.

Με δυο λόγια, η επιτυχία της ΑΜΚ της ΔΕΗ, αποτελεί επιτυχία για όλο το χρηματιστηριακό οικοσύστημα. Τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Οι δίκαιες αποτιμήσεις, τα ισχυρά επιχειρηματικά σχέδια, το μεγάλο free float και η διαφανής εταιρική διακυβέρνηση, αποτελούν τη «visa» για τα διαβατήρια εισόδου των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.