Γιατί η Αργεντινή πάτησε το κουμπί του πανικού: Υποτίμηση 18% του πέσο, αύξηση επιτοκίων  118%
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η Αργεντινή πάτησε το κουμπί του πανικού: Υποτίμηση 18% του πέσο, αύξηση επιτοκίων  118%

Μετά από προσπάθειες να αποφύγει μια υποτίμηση του πέσο που θα επιδείνωνε τον πληθωρισμό και θα έπληττε τη δημοτικότητά της, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκανε ακριβώς αυτό τη Δευτέρα. Πάτησε το κουμπί του πανικού.

Ήταν μια παραδοχή από τον πρόεδρο Alberto Fernandez οτι η κυβέρνηση είχε εξαντλήσει τις επιλογές της αλλά και τους πόρους για να στηρίξει μια μη διατηρήσιμη ισοτιμία μετά την ήττα του συνασπισμού των Περονιστών στον πρώτο γύρο εκλογών της Κυριακής, πρόβα για τις προεδρικές εκλογές στις 22 Οκτωβρίου.

Η υποτίμηση του πέσο κατά 18% έφερε την ισοτιμία του στα 350 ανά δολάριο από 287 πριν και συνοδεύτηκε από μεγάλη αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες στο 118% από 97%.

Στους δρόμους του Buenos Aires, πολλοί έσπευσαν να αγοράσουν δολάρια πληρώνοντας έως και 12% παραπάνω, μέχρι και 690 πέσος για ένα δολάριο. Τα ομόλογα της χώρας έκαναν βουτιά ενώ οι μετοχές στο χρηματιστήριο κατάφεραν να σβήσουν τις αρχικές απώλειες και να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

Ο πρόεδρος Fernandez γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που φέρνει μια υποτίμηση με κυριότερο ένα σπιράλ υποτίμησης-πληθωρισμού που μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο να σταματήσει. Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τρέχει με ετήσιο ρυθμό 116%.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, δίνοντας την πρωτιά σε έναν φιλελεύθερο οικονομολόγο της ακροδεξιάς, τον Javier Milei που συγκέντρωσε το 30,5% των ψήφων. 

Η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση «Μαζί για την Αλλαγή» έμεινε πίσω με 28% ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός των κεντροαριστερών Περονιστών έπεσε στην τρίτη θέση με 27%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια μομφή για τους Περονιστές, την κύρια πολιτική δύναμη της Αργεντινής για δεκαετίες καθώς και για τη λαϊκιστική τους πτέρυγα γύρω από την αντιπρόεδρο Cristina Fernandez de Kirchner. Η Kirchner επί μακρόν ήταν η έκφραση του σκεπτικισμού όσον αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και υποστηρικτής γενναιόδωρων δαπανών για την ευημερία, πολύ λίγο αρεστή όμως στις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Εμείς είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση. Μια διαφορετική Αργεντινή θα είναι αδύνατη με τα ίδια παλιά πράγματα που πάντα αποτύγχαναν,» τόνισε σε ομιλία του ο Milei. 

Ο Milei θεωρεί τους αξιωματούχους της Αργεντινής ανίκανους να διαχειριστούν επιτυχώς την προσφορά χρήματος και να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Προτείνει δραστική μείωση των φόρων και των κρατικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, τη δολαριοποίηση της οικονομίας και την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας.

Η εκλογική του νίκη δείχνει ότι η ατζέντα της ακροδεξιάς έχει απήχηση στους ψηφοφόρους της Αργεντινής, κουρασμένους από την ασωτία της κυβέρνησης και τις οικονομικές κακουχίες. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα τον Οκτώβριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές που επηρεάζουν τον τεράστιο αγροτικό τομέα της Αργεντινής, ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σόγιας, αραβόσιτου και βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Θα είναι κρίσιμο για τα αομόλογα, το νόμισμα της χώρας και τις συνομιλίες της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια συμφωνία χρέους ύψους $44 δισ.