Το «φάντασμα» της Black Monday δεν «τρόμαξε» τη Wall

Το «φάντασμα» της Black Monday δεν «τρόμαξε» τη Wall

Με μικτές τάσεις και οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες, τριάντα χρόνια μετά την επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας».

Τα μακροοικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας της Κίνας καθώς και οι πολιτικές αναταράξεις στην Ευρώπη με επίκεντρο την Ισπανία που η Καταλονία διεκδικεί την ανεξαρτησίας της, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 5,44 μονάδες ή 0,02% κλείνοντας στις 23.163 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq  σημείωσε οριακές απώλειες 19,15 μονάδων ή 0,29% και έκλεισε στις 6.605 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,84 μονάδων ή 0,03% στις 2.562 μονάδες.

Σήμερα συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία της Wall Street. Ήταν Δευτέρα 19 Οκτωβρίου του 1987 όταν ο Dow Jones διολίσθησε κατά 508 μονάδες, χάνοντας το 22,6% της αξίας του. Η καταστροφή ήταν τέτοια που πολλοί πίστεψαν ότι μόλις ξεκινούσε μία νέα Μεγάλη Ύφεση, ίσως σφοδρότερη και από το 1929.

Στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία, ο πολιτικός διχασμός μεγαλώνει. Ο Carles Puigdemont αγνόησε, όπως αναμενόταν, το τελεσίγραφο της Μαδρίτης που του ζητούσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, επιχειρώντας να πετάξει και πάλι το μπαλάκι στην απέναντι πλευρά, ζητώντας διάλογο.

Η απάντηση του Mariano Rajoy ήταν άμεση, καθώς η απόφαση είχε ληφθεί ήδη: Η Μαδρίτη προχωρά στην πλήρη ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του συντάγματος, αίροντας την αυτονομία της Καταλονίας.

Στο οικονομικό μέτωπο, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του ΑΕΠ της Κίνας. Ειδικότερα, με ρυθμό 6,9% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, για να διαμορφωθεί στα 59,3288 τρισεκατομμύρια γουάν (8,9614 τρισ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η πρόβλεψη του Πεκίνου ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ στο 6,5%, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, το ΑΕΠ κατέγραψε ετήσια αύξηση 6,8%, έναντι 6,9% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την NBS.

Στα μάκρο της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1973 διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που τέλειωσε στις 14 Οκτωβρίου. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 22.000 και έφτασε (μετά την εποχική προσαρμογή) στις 222.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Σημειώνεται ότι η μείωση είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Απρίλιο, εξαιτίας της απότομης αύξησης που καταγράφηκε στο ενδιάμεσο διάστημα, μετά το πέρασμα των τυφώνων Harvey και Irma. Ξεπέρασε, μάλιστα, τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν 240.000 νέες αιτήσεις στη συγκεκριμένη εβδομάδα. 

Νωρίτερα, α πώλειες κατέγραψαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς το πέπλο αβεβαιότητας που καλύπτει την Καταλονία έχει μεγαλώσει, ενώ παράλληλα τα οικονομικά αποτελέσματα φέρουν μικτά πρόσημα.