Του Απόστολου Σκουμπούρη*
Σε φάση αποφόρτισης, επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων και αναμονής καινούριων καταλυτών είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Μετά από το βραχυχρόνιο ανοδικό momentum λόγω της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών που έφεραν το Γενικό Δείκτη έως τις 758 μονάδες, η αγορά διόρθωσε το περασμένο διήμερο ενώ πλέον αναζητά τις νέες ισορροπίες πέριξ των 730 μονάδων.
Οι πρωτοβουλίες των ισχυρών μειώθηκαν, όπως έδειξε η συρρίκνωση των συναλλαγών στις δύο διορθωτικές συνεδριάσεις, ενώ χθες οι όγκοι ήταν κατά 50% μικρότεροι έναντι των στάνταρς της περασμένης εβδομάδας.
Εντύπωση ασφαλώς έκανε χθες στην αγορά η μη θετική επιρροή στο χρηματιστήριο του γεγονότος ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατήλθαν σε επίπεδα που είχαν στην προ μνημονίων εποχή, και στο Νοέμβριο του 2009!
Ένας από τους λόγους της ερήμην κίνησης του Χ.Α. έναντι των θετικών εξελίξεων σ' ό,τι αφορά τη μείωση του ρίσκου χώρας, είναι αφενός ότι κάποια πράγματα έχουν προεξοφληθεί, ενώ από την άλλη, ο βραχνάς των πλειστηριασμών φαίνεται πως θα συνεχίσει να στοιχειώνει για πολύ καιρό όλο το σύστημα.
Χθες οι μετοχές των τραπεζών πιέστηκαν σημαντικά, καθώς η νέα εμπλοκή στις διαδικασίες των πλειστηριασμών φέρνει εκ νέου προβληματισμό. Όσο διάθεση και αποφασιστικότητα να υπάρχει, όσο και αν πιέζουν οι εταίροι, η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας, αυτό το θέμα ήταν και παραμένει… ταμπού!
Η ιστορία των πλειστηριασμών θα περάσει δια πυρός και σιδήρου μέχρι να… ρολάρει έστω και λίγο και μέχρι να πετύχει – αν πετύχει – μέρος του σκοπού της που είναι η πίεση και η συμμόρφωση των αδικαιολόγητα κακοπληρωτών. Και αυτό, το διακρίνει η αγορά, κάτι που αντανακλάται πρωτίστως στις τραπεζικές μετοχές.
Βεβαίως, το χρηματιστήριο έχει τους δικούς του κανόνες και δεν προειδοποιεί, ούτε για το timing της διόρθωσης, ούτε για το μέγεθος αυτής, αλλά ούτε για το πότε θα βγάλει ουσιαστική αντίδραση αφήνοντας πίσω τα πρότερα χαμηλά.
Άλλωστε, θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι το Χ.Α. είναι μια Άλλωστε ρηχή, περιφερειακή αναπτυσσόμενη αγορά χωρίς βάθος και χωρίς ικανή μάζα εγχώριων επενδυτών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο χάραξης ξεχωριστής επενδυτικής πολιτικής, έναντι της μονομανίας των ξένων σε συγκεκριμένα χαρτιά.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, σήμερα το Χ.Α. ξεκίνησε εκ νέου πτωτικά, με τον Γενικό Δείκτη να κατέρχεται έως το χαμηλό των 724,71 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατήλθε έως τις 707,68 μονάδες. Αμφότεροι όμως, έχουν γυρίσει σε θετική τροχιά.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 733 μονάδες με άνοδο 0,37%, ενώ η αξία συναλλαγών «τσιμπάει» στο θετικό γύρισμα και διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ.
Η αρχικά σχεδόν καθολική πτωτική εικόνα στο χώρο του FTSE 25 έχει αλλάξει, αν και όγκοι και τζίροι δεν πιστοποιούν κάποια ιδιαίτερη ποιότητα ή ανθεκτικότητα της κίνησης. Σε θετικό έδαφος τώρα διαπραγματεύονται τίτλοι όπως Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Μυτιληναίος, Folli Follie, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Attica Bank, ενώ πτωτικά κινούνται οι Coca Cola HBC, Viohalco, Aegean Airlines, Fourlis, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Lamda Development και Jumbo.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφεται σε τίτλους όπως Υγεία (συνεχίζει το ισχυρό ράλι), Χαλκόρ, ΙΑΣΩ, Νηρέας, Intracom, Ικτίνος κ.α. Στον αντίποδα, πιέζονται μετοχές όπως F.G. Europe, Πλαίσιο Computers, MIG, Cenergy Holdings και Κέκροψ. Στο σύνολο της αγοράς 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 22 που υποχωρούν.