Του Απόστολου Σκουμπούρη
Για ένατη διαδοχική συνεδρίαση στις ισάριθμες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου συνεχίστηκε η συσσώρευση, η στάση αναμονής και η συγκέντρωση δυνάμεων πέριξ των 750 μονάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πρόκειται για συνεδριάσεις... καρμπόν, με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, άνευρο κλίμα, μειωμένες πρωτοβουλίες και γενικώς συνεδριάσεις που μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει κανένα momentum σ'' αυτή τη φάση.
Τα σοβαρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής έως ότου διαφανούν κάποιες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ώστε να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Έτσι, μετά τις μεγάλες κινήσεις που έγιναν το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, πλέον έχουμε περάσει σε φάση συσσώρευσης και αναμονής (και) στον κλάδο, με τις όποιες πρωτοβουλίες να αφορούν μόνο trading.
Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει σταδιακά κάποιο – έστω αρχικό – ξεκαθάρισμα, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε ανασκούμπωμα, προσπαθώντας να σώσει ότι σώζεται από το μακροχρόνιο τέλμα που είχε περιέλθει, λόγω της διαρκούς αναβολής στις κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις.
Τελευταία, υπάρχει διάθεση και αποφασιστικότητα φυγής προς τα εμπρός, εντούτοις ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Οι επικεφαλής των τραπεζών δείχνουν διάθεση να «τρέξουν» τις όλες τις διαδικασίες τόσο για την αντιμετώπιση του βραχνά των κόκκινων δανείων, όσο και την κίνηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών.
Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αποτελούμενη από τους Ν. Καραμούζη, Γ. Χαντζηνικολάου, Χρ. Μεγάλου, Αρτ. Θεοδωρίδη και B. Ψάλτης με τον Π. Τόμσεν και την Ντ. Βελκουλέσκου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα καυτά θέματα του κλάδου, και ήταν μια συνέχεια της συνάντησης που είχαν στις 28 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες τραπεζίτες με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Λονδίνο, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώσαν οι Financial Times.
Μένει να δούμε τη συνέχεια λοιπόν και πως αυτό θα καθρεφτιστεί στην αγορά, η οποία πάντα πρώτη γνωρίζει να προεξοφλεί τις εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές.
Πάντως, το θετικό είναι ότι έχουν σταματήσει οι μεγάλες ρευστοποιήσεις, κάτι που επιτρέπει στην αγορά να πάρει τεχνικές ανάσες και να συσσωρεύει με σχετική ευκολία πέριξ των 750 μονάδων.
Τα στατιστικά και η εικόνα της συνεδρίασης
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 751,35 μονάδες εν μέσω πολλαπλών εναλλαγών στα πρόσημα, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 747,24 μονάδες (-0,18%) και υψηλό στις 753,50 μονάδες (+0,65%).
Ο τζίρος, για πολλοστή συνεδρίαση παρέμεινε «κολλημένος» στη ζώνη των 40 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 40,34 εκατ., ενώ ο όγκος έφτασε στα 36 εκατ. τεμάχια με τα 30 εκατ. στις τράπεζες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.978,28 μονάδες με άνοδο 0,38%, ο Mid Cap στις 1.013,84 μονάδες με άνοδο 0,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 787,30 μονάδες με άνοδο 1,73%.
Στις τράπεζες έγιναν κάποιες βραχυχρόνιου τύπου τοποθετήσεις με μικρούς όγκους ενώ ο κλάδος είχε μεικτή εικόνα. Ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 4,10%, η Alpha Bank στο +3,07%, η Εθνική +0,69%, ενώ η Eurobank είχε πτώση 0,55% και η Attica Bank αμετάβλητη.
Στον υπόλοιπο Large Cap οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν με πτώση, ενώ θετικά ξεχώρισαν μόνο οι ΔΕΗ +4,79% και ΑΔΜΗΕ +1,64%. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Viohalco -1,92%, Μυτιληναίος -1,29%, Lamda Development -1,23% και Motor Oil -1,02%.
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή, ενώ θετικά έκλεισαν τίτλοι όπως Υγεία, Intralot, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Profile, Quality & Reliability και MLS.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποιες εξάρσεις καταγράφηκαν από τίτλους όπως Centric +14,19%, Κεκροψ +9,33%, Frigoglass +7,80%, Κλωσ. Ναυπάκτου +6,23%, Space Hellas +3,70%, Δρομέας +3,50%, Έλαστρον +3,45% και ΑΝΕΚ +2,99%.
Στο σύνολο της αγοράς 54 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 45 που έκλεισαν με απώλειες.