Επανάσταση με υδροπάνελ: Πόσιμο νερό από αέρα και ήλιο

Επανάσταση με υδροπάνελ: Πόσιμο νερό από αέρα και ήλιο

Ρεύμα από φωτοβολταϊκά

Πόσιμο νερό από υδροηλεκτρικά πάνελ

Οι εταιρείες που έχουν έξυπνες λύσεις για να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. Οι επενδύσεις σε λύσεις ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή μπορεί να προσφέρουν οικονομικές αποδόσεις και πραγματικά οφέλη σε ιδιώτες, εταιρείες και κοινότητες. Πρόκειται για μια νέα αγορά που σιγά σιγά κάνει την εμφάνισή της και αναμένεται να ξεπεράσει τα 170 δισ. δολ. τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ποιο είναι το πρώτο private equity του είδους, ποιοι συμμετέχουν και πού έχει επενδύσει.

Στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα της Γλασκώβης που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία τον Νοέμβριο του 2021, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που είχε αναδειχθεί ήταν ότι οι πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου ενώ ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών ρύπων, εντούτοις δεν δεσμεύουν αρκετά χρήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, στις οποίες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι και οι πιο έντονες.

Συντάχθηκε λοιπόν ένα σύμφωνο το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε μια έκκληση προς τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου να διπλασιάσουν τη «συλλογική τους παροχή χρηματοδότησης για την κλιματική προσαρμογή». Η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει μια χρηματοδότηση πέριξ των 40 -50 δις δολαρίων ετησίως έως το 2025.

Αν και ακούγεται εντυπωσιακό το ποσό, εντούτοις δεν είναι αρκετό. Η Έκθεση για το Κενό Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόστος που σχετίζεται με την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στην κλιματική αλλαγή θα υπερβεί τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Αν όμως συμπεριλάβουμε στο κάδρο το γεγονός ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πιθανότατα να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τότε κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ένα έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως το 2030 σε χρηματοδότηση.

Μια νέα αγορά ανατέλλει

Τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τη λεγόμενη χρηματοδότηση προσαρμογής - 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως – προερχόταν κυρίως από κυβερνητικές και δημόσιες πηγές.

Οι ιδιώτες επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παρέμεναν επιφυλακτικοί να επενδύσουν σε μη δοκιμασμένες τεχνολογίες, πόσο μάλλον από τη στιγμή που βρίσκονται πάντα υπό πίεση να εξασφαλίσουν αποδόσεις για τους επενδυτές τους.

Πρόσφατα όμως το κλίμα αυτό άλλαξε. Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών κεφαλαίων στις κλιματικές τεχνολογίες εκτινάχτηκαν στα ύψη σύμφωνα με στοιχεία της PwC, ξεπερνώντας τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Από αυτά, οι επενδύσεις που συνδέονται με τον τομέα των μεταφορών συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσό, 22 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενες από τη χρηματοδότηση των βιομηχανιών ενέργειας και γεωργίας.

Το πρώτο private equity που επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στο κλίμα και επενδύει σε τεχνολογίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι το Lightsmith Climate Resilience, το οποίο ανήκει στην Lightsmith Group, έναν όμιλο που επιδιώκει να δημιουργήσει ελκυστικές αποδόσεις από την επενδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που απευθύνονται σε κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες.

Η Lightsmith Group συνεργάζεται με τις νεοφυείς εταιρείες προκειμένου να τις βοηθήσει να προωθήσουν το προϊόν τους παγκόσμια. Η αειφόρος εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Lightsmith Group λοιπόν μέσω του Lightsmith Climate Resilience συγκέντρωσε 186 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να επενδύσει σε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις από πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες και άλλες κλιματικές διαταραχές.

Στοχεύει έξι τεχνολογικούς τομείς: έξυπνη διαχείριση νερού και αποδοτικότητα νερού, ανθεκτικά συστήματα τροφίμων, γεωργικές αναλύσεις, γεωχωρική νοημοσύνη, ανάλυση εφοδιαστικής αλυσίδας και καταστροφές μοντελοποίηση κινδύνου και μεταφορά κινδύνου. Η γεωγραφική εστίαση είναι στη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Καραϊβική. Στοχεύει σε αποδόσεις 20-25%.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ένας εκ των συνιδρυτών του Lightsmith Group, ο Jay Koh με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στη Carlyle Group «Οι τεχνολογίες ανθεκτικότητας στο κλίμα είναι μια παραμελημένη επενδυτική ευκαιρία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα ξεπεράσει τα 170 δισ. δολ. τα επόμενα χρόνια.

Η αυξανόμενη ξηρασία, το άγχος στη γεωργία και η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα οδηγήσουν τη ζήτηση για δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία για την κατανόηση αυτών των κινδύνων και τις λύσεις για τη διαχείρισή τους».

Ο μεγαλύτερος επενδυτής του ταμείου είναι το Green Climate Fund (GCF), ένα έργο του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε το 2010 για να διοχετεύσει χρήματα σε αναπτυσσόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν μερικούς από τους υψηλότερους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και είναι λιγότερο υπεύθυνες για την πρόκληση της.

Άλλοι επενδυτές είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Asian Infrastructure Investment Bank, το KfW για λογαριασμό του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το Nordic Development Fund, το Ίδρυμα Rockefeller και η PNC Financial Services Group.

Οι πρώτες επενδύσεις

Η Lightsmith Climate Resilience έχει ήδη επενδύσει στην Sourse Global, μια εταιρεία τεχνολογίας συλλογής νερού εκτός δικτύου που βασίζεται στην παραγωγή πόσιμου νερού από το φως του ήλιου και τον αέρα και στην India'sWayCoolFoods , μια πλατφόρμα συγκέντρωσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και εταιρεία παροχής υπηρεσιών αλυσίδας εφοδιασμού που χρησιμοποιεί αυτοματισμούς και ψηφιακή τεχνολογία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων αυξάνοντας παράλληλα την αγροτική παραγωγή.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα επαναστατικά υδροπάνελ της Source Global, τα οποία με κόστος περίπου 2000 δολάρια ανά τεμάχιο, δημιουργούν πόσιμο νερό από τον αέρα και τον ήλιο, δίνοντας νέες δυνατότητες σε μέρη που υποφέρουν από την έλλειψη νερού και όχι μόνο.

Μοιάζουν αρκετά με τα ηλιακά πάνελ, αλλά με τη διαφορά ότι αντί για ηλεκτρισμό παράγουν νερό. Πρόκειται για μια τεχνολογία που ενσωματώνει πολλαπλές πατενταρισμένες εφευρέσεις μαζί με ιδιόκτητα εμπορικά μυστικά, καθιστώντας τη μια μοναδική στο είδος της τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών νερού που χρησιμοποιεί τη δύναμη του ήλιου για να εξάγει καθαρό, πόσιμο νερό από τον αέρα.

Το νερό που συλλέγεται στη συνέχεια εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία για ιδανική σύνθεση και γεύση, καθιστώντας το ως ένα πόσιμο νερό εξαιρετικής ποιότητας.

Τα υδροπάνελ τα οποία είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, μπορούν να εγκατασταθούν ακόμα και πάνω ή κοντά στο σπίτι μας με εύκαμπτες σωληνώσεις για να παραδίδουν το απόθεμα πόσιμου νερού απευθείας σε μια βρύση.

Αυτή τη στιγμή, τα υδροηλεκτρικά πάνελ της Source υπάρχουν σε 52 χώρες και δίνουν τη δυνατότητα για καθαρό πόσιμο νερό σε ξενοδοχειακές μονάδες και πανεπιστημιακές κοινότητες έως μεμονωμένα νοικοκυριά.

Σκεφτείτε πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία για μέρη όπως η Ινδία, όπου 800.000 χωριά δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Πόσο σημαντική είναι όμως και για τον πλανήτη ή για την υγεία μας καθώς κατά τη διάρκεια των 15 ετών ζωής του, ένα μόνο υδροπάνελ εξαλείφει την ανάγκη για 54.000 πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης, απαλλάσσοντας μας από τα επικίνδυνα μικροπλαστικά τα οποία έχουν πλέον εισχωρήσει στη διατροφική μας αλυσίδα.

Στη Sourse Global εκτός του Lightsmith Group έχουν επενδύσει η Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς, η BlackRock και η εισηγμένη Duke Energy.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.