Εντυπωσιακό ράλι για την τουρκική λίρα - Προσοχή συνιστούν οι FT

Εντυπωσιακό ράλι για την τουρκική λίρα - Προσοχή συνιστούν οι FT

Κέρδη άνω του 7% από την αρχή της εβδομάδας, καταγράφει η τουρκική λίρα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα καθώς μετά το επεισοδιακό Σαββατοκύριακο και την αναστάτωση που επικράτησε στην κυβέρνηση Ερντογάν, οι ρυθμιστικές αρχές χαλάρωσαν τους κανόνες για τη συναλλαγή τουρκικών λιρών μέσω παραγώγων, μία κίνηση που εκλαμβάνεται από την επενδυτική κοινότητα ως υποχώρηση του Τούρκου προέδρου.

Πάντως, την ίδια ώρα οι Financial Times «εξέδωσαν»… επενδυτική οδηγία προς όσους θέλουν να τοποθετηθούν στην Τουρκία μετά τις μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν στο οικονομικό επιτελείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνουν οι FT, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ και η τοποθέτηση στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη ενός ανθρώπου που επέκρινε επί μακρόν τις επιλογές του αποτελεί μία έμμεση παραδοχή ήττας από τον Ερντογάν. «Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με το κατά πόσο οι πρόσφατες αλλαγές αποτελούν θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης», προειδοποιούν οι FT.

Όμως η οικονομική θεωρία που ασπάζεται ο Ερντογάν είναι κατά των υψηλών επιτοκίων, που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για το νέο οικονομικό επιτελείο να διαχειριστεί την κατάσταση με αποτελεσματικό τρόπο, τονίζουν.

Στον απόηχο της χαλάρωσης των περιορισμών στις συναλλαγές με λίρες, της αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη και της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, η τουρκική λίρα καταγράφει ράλι τις τελευταίες ημέρες με την ισοτιμία της με το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 8 λιρών, φτάνοντας χθες μέχρι και τις 7,82 λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή, το όριο για τις τράπεζες όταν πωλούν τουρκικές λίρες αυξάνεται στο 5% του μετοχικού τους κεφαλαίου από 2% προηγουμένως, για συναλλαγές διάρκειας 7 ημερών. Για συναλλαγές 30 ημερών το αντίστοιχο όριο αυξάνεται στο 10% από 5%, ενώ για συναλλαγές διάρκειας ενός έτους αυξάνεται στο 30% από 20%.

Οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2018 σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν τα πονταρίσματα κατά της τουρκικής λίρας. Όμως με κινήσεις σαν αυτή οι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν την Τουρκία, εκτιμώντας ότι το περιβάλλον δεν είναι φιλικό, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων μέσα στο 2020.