Του Απόστολου Σκουμπούρη
Επιβεβαίωσε ο μήνας Απρίλιος ότι παραδοσιακά είναι ένας καλός μήνας για τις αγορές, δίνοντας την ευκαιρία στην ελληνική αγορά να διορθώσει ανοδικά τις πτωτικές στρεβλώσεις που προήλθαν από «εξωγενείς» παράγοντες το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, τακτοποιώντας σημαντικά και την τεχνική εικόνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης με το ράλι αντίδρασης του τελευταίου τριημέρου έφτασε στα επίπεδα που είχε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και «έσκασε» η ιστορία με τη Novartis, με την πολιτική τοξίνη να μολύνει όλη την αγορά, την οικονομία και το δημόσιο βίο.
Η υπόθεση της Novartis και η προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει σύσσωμη την αντιπολίτευση μέσω της «επιβολής» αυτού του σκανδάλου, συνδυαστικά με τη διατάραξη του διεθνούς κλίματος στις αγορές, κλόνισε την αγορά από τις αρχές Φεβρουαρίου, καταστρέφοντας μάλιστα και τα σημαντικά κέρδη (+9,53%) που είχε καταγράψει ο Γ.Δ. τον Ιανουάριο.
Μάλιστα, με πτώση 4,91% το Φεβρουάριο και 6,60% το Μάρτιο, το Χ.Α. γύρισε σε πτωτική τροχιά σε επίπεδο έτους στα τέλη Μάρτη. Ο Απρίλιος λοιπόν, όχι μόνο πήρε πίσω τη ζημιά, αλλά πλέον γύρισε και θετικά το 2018, με τις τράπεζες να ηγούνται πλέον στα κέρδη του έτους, με άνοδο άνω του 16% σε επίπεδο κλαδικού δείκτη.
«Κλειδί» για την αλλαγή πλεύσης της αγοράς τον Απρίλιο ήταν πρωτίστως ο τραπεζικός κλάδος και η θετική προεξόφληση ότι στα stress tests που ανακοινώνονται το προσεχές Σάββατο δε θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και δε θα χρειαστούν (τουλάχιστον σ'' αυτή τη φάση) νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Έτσι, ο κλάδος βγήκε με έμφαση στο προσκήνιο, αυξάνοντας όγκους και τζίρους, αναλαμβάνοντας εκ νέου τα ηνία της αγοράς, ενώ οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές, ξεπέρασαν την τιμή που είχαν κάνει την ΑΜΚ το 2015.
Πλέον, με το ράλι των τελευταίων ημερών, ο τραπεζικός δείκτης ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες κλείνοντας σήμερα στις 1.031,07 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τον περασμένο Αύγουστο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνα Απρίλη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,96%, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 31,35%, ενώ ο FTSE 25 +9,50%.
Ο Μάιος λοιπόν θα μπει από καλύτερη αφετηρία, καθώς πλέον η αγορά δεν απέχει πολύ από τα υψηλά τριετίας και τις 895,64 μονάδες που βρέθηκε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό της 1ης Φεβρουαρίου.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 858,22 μονάδες με άνοδο 1,06% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 859,60 μονάδες (+1,22%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 850,00 μονάδες (+0,09%) λίγο μετά το άνοιγμα.
Κύριο ποιοτικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η σημαντική ενίσχυση της αξίας συναλλαγών που ανήλθε στα 93,52 εκατ. ευρώ, με τα 14,32 εκατ. ευρώ ήτοι το 15,44% του συνόλου σε πακέτα σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, Autohellas και Ικτίνος. Μάλιστα, ήταν ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων!
Πάντως, παρά την άνοδο του Γ.Δ., των τραπεζών και του FTSE 25 η εικόνα της αγοράς δεν ήταν μονοδιάστατα ανοδική, κάτι που μαρτυράται από το γεγονός ότι 53 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ μεικτή ήταν και η εικόνα και στον Mid Cap. Στην αγορά υπάρχει δηλαδή κινητικότητα, πολλοί κωδικοί προβαίνουν σε κατοχύρωση και «κλείδωμα» κερδών, κάτι εποικοδομητικό για την αγορά, ειδικά αν επαναεπενδύονται τα κεφάλαια...
Τα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης
Σήμερα λοιπόν στις τράπεζες κυριάρχησε η Πειραιώς με άνοδο 5,15%, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 3,05%, η Εθνική +3,05% με όγκο 46,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank κέρδισε 0,18%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως Motor Oil +4,11%, ΕΛΠΕ +2,67%, ΔΕΗ +1,71%, ΕΧΑΕ +1,76%, ΟΠΑΠ +1,22% κ.λπ. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Lamda Development και Aegean Airlines.
Στο μεσαίο χώρο, κυριάρχησε για άλλη μια συνεδρίαση η Ικτίνος που έκλεισε σε νέο υψηλό 18 ετών με άνοδο 8,76% και όγκο 315.256 τεμάχια, κέρδη άνω του 2% είχαν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Νηρέας και 1,39% το Πλαίσιο.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Medicon Hellas, Γ.Ε. Δημητρίου, Κτήμα Λαζαρίδη, Τεχνική Ολυμπιακή, Όμιλος Ιντεάλ, Βιογιατζόγλου, Ελγέκα, Ευρωσύμβουλοι, Κέκροψ, Σωλ. Τζιρακιάν κ.λπ. Αντιθέτως, πιέστηκαν τίτλοι όπως Φιερατέξ, Μπήτρος, Δρομέας, Ντρουκφάρμπεν, Π.Γ. Νίκας, Forthnet, F. G. Europe, Pasal, ΣΙΔΜΑ, Unibios, Κορδέλλου, Αλουμύλ, Lavipharm και ΕΚΤΕΡ.
