Εναλλαγές θέσεων και ήπια διόρθωση στο Χ.Α. πέριξ των 880 μονάδων

Εναλλαγές θέσεων και ήπια διόρθωση στο Χ.Α. πέριξ των 880 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ελεγχόμενες διορθωτικές τάσεις λαμβάνουν χώρα στη συνεδρίαση της Πέμπτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά όχι μόνο να μη φοβίζει – ακόμη και στις πτώσεις της – αλλά να πιστοποιεί ότι οι long έχουν τον απόλυτο έλεγχο και καθορίζουν ξεκάθαρα το momentum.

Ασχέτως με το ήπια αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, η εικόνα τόσο του FTSE 25 όσο και ευρύτερα του ταμπλό είναι μεικτή, ενώ πολύ έντονη κινητικότητα υπάρχει σε μετοχές μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης όπως MIG, Νηρέας, Σελόντα κ.α. με φόντο κάποιες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 4ήμερο ανοδικό σερί, κερδίζοντας σ' όλες τις ημέρες άνω του 1%, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο, ενώ αθροιστικά τα κέρδη του ξεπερνούν το 5% αυτό το διάστημα.

Εύλογα, κάθε αποφόρτιση, κατοχύρωση κερδών και διόρθωση είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και απαραίτητη για την αγορά, ώστε να ανακτώνται δυνάμεις και ρευστότητα. Άλλωστε, ένας σημαντικός λόγος της ιδιαίτερης δυναμικής που έχει δείξει η αγορά εσχάτως, οφείλεται στην πανικόβλητη αναδίπλωση των short, που γυρνούν τις θέσεις τους σε long, ώστε να μην… εκτεθούν περισσότερο.

Αρκετοί εγχώριοι αλλά και διεθνείς «παίκτες» έχασαν την αγορά, οπότε προχωρούν σε τάχιστη αναδίπλωση, κάτι που ανατροφοδοτεί τη δυναμική της αγοράς, ενώ είναι η αιτία των αυξημένων όγκων και τζίρων τις τελευταίες ημέρες.

Κατ'' επανάληψη έχουμε αναφέρει στο Liberal ότι η διάσπαση των υψηλών 6μήνου και της «σκληρής» αντίστασης των 858,08 μονάδων θα άλλαζε επίπεδο την αγορά, θα ξεμπλοκάριζε όλο το σύστημα και θα «έλυνε» τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της αγοράς. Και τούτο διότι οι 858,08 μονάδες αποτελούσαν την υψηλότερη κορυφή τριετίας, κάτι που είχε καταστήσει αυτή τη ζώνη ιδιαιτέρως κομβική για τη συνέχεια.

Πλέον, είναι σαφές ότι το Χ.Α. αλλάζει επίπεδο, καθώς τουλάχιστον έως τις 1.000 μονάδες δεν υπάρχουν σοβαρές – τεχνικές ή άλλες – δυσκολίες, τουλάχιστον θεωρητικά, με τα ισχύοντα δεδομένα.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 881 μονάδες με μικρή πτώση 0,31%, ενώ στο χαμηλό ημέρας διόρθωσε έως τις 875,67 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ, κινούμενη μάλλον σε ηπιότερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας.

Θυμίζουμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η αξία συναλλαγών ήταν ξανά πολύ ενθαρρυντική καθώς ανήλθε στα 107,76 εκατ. ευρώ, με τα 10,73 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου να είναι πακέτα.

Σήμερα στον Large Cap ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 2% η Lamda Development, ενώ κέρδη 1,92% έχει η ΕΧΑΕ, που ασφαλώς έχει μείνει πίσω, ενώ η αύξηση των τζίρων στο Χ.Α. ευνοεί τον όμιλο. Ηπιότερη άνοδο σημειώνουν τίτλοι όπως Folli Follie (+4,70% χθες), Μυτιληναίος, ΔΕΗ (+15,69% χθες), Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν κ.α. Αντιθέτως, ελεγχόμενες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, με τη Eurobank στο -2,20%, Πειραιώς -1,44% και Εθνική -1,02%.

Σε ήπια διόρθωση και η Aegean Airlines -1,09% μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά, ενώ πιέσεις 1,99% δέχεται ο τίτλος της Coca Cola HBC, επηρεάζοντας την εικόνα του Γ.Δ. Επίσης σε ήπια αρνητική τροχιά είναι μετοχές όπως Viohalco, ΟΤΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζουν μετοχές όπως MIG +5,15%, Νηρέας +3,40%, Υγεία +1,56%, ΟΛΘ +1,36%, Πλαστικά Θράκης +1,-09% κ.ο.κ.

Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα υπάρχει στις ιχθυοκαλλιέργειες με φόντο την πώληση Νηρέα και Σελόντα, με την τελευταία να κερδίζει 8,33% με την Περσέας στο +9,55%. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύονται έναντι 37 που υποχωρούν.