Εκατό συν δυο συνεδριάσεις από την αρχή του έτους: Ένας απολογισμός όλο εκπλήξεις

Εκατό συν δυο συνεδριάσεις από την αρχή του έτους: Ένας απολογισμός όλο εκπλήξεις

Να σας πω την αλήθεια το θέμα αυτό ήθελα να το γράψω την περασμένη Τετάρτη που η Αγορά συμπλήρωσε 100 συνεδριάσεις. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο υπάρχει περισσότερος χρόνος για μελέτη και γράψιμο. Επομένως, αντί του στρογγυλού «100» πάμε να δούμε τι έχουμε κάνει ως Αγορά στις 100 +2 συνεδριάσεις που έχουμε διανύσει από την αρχή του έτους. Έτσι και αλλιώς και στις 100 συνεδριάσεις οι διαφορές θα ήταν μικρές.

Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει κέρδη 11% από την αρχή του έτους δεν έχει αφήσει αδιάφορες τις εισηγμένες μετοχές οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα (126) γράφουν κέρδη από 1,6% έως 133%.

Στους χαμένους συναντάμε 25 εταιρείες με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς η οποία λόγω της ανακεφαλαιοποίησης της γράφει απώλειες 93% και πιθανότατα θα είναι και η μετοχή που θα μείνει στην τελευταία θέση της λίστας έως το τέλος της χρονιάς.

Στις πρώτες δέκα θέσεις των αποδόσεων δεν συναντάμε κάποια μετοχή της πρώτης γραμμής, ως επί το πλείστων η δεκάδα απαρτίζεται από χαρτιά μέτριας ως μικρής εμπορευσιμότητας, μάλιστα η μετοχή της Ξυλεμπορίας είχε περάσει και μερικές μέρες σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να δημοσιεύσει ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.

Πρώτη σε απόδοση η μετοχή της Ίλυδας, εταιρεία του κλάδου πληροφορικής, η οποία γύρισε το 2020 σε κέρδη και λόγω της αιχμής του κλάδου και της περιορισμένης εμπορευσιμότητας γράφει κέρδη 133% από τις αρχές του έτους και 462,5% σε σχέση με πέρυσι. Αίσθηση προκαλεί η παρουσία του ομίλου της Ιντρακομ η οποία «δίπλωσε» από την αρχή του έτους χωρίς να έχει περάσει ακόμα σε κερδοφορία.

Στη μεγάλη Κεφαλαιοποίηση τα σκήπτρα κρατάει η Eurobank (+38%) βοηθούμενη από την εισαγωγή της στον MSCI και τη συνεπή εμφάνιση κερδών με παράλληλη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από πέρυσι η μετοχή έχει εμφανίσει αύξηση 104% αλλά δεν είναι η πρώτη σε απόδοση σε βάθος 52 εβδομάδων.

Η Μυτιληναίος ακολουθεί με απόδοση έτους 29% και 99% σε 52 εβδομάδες το οποίο θα ήταν πολύ υψηλότερο (108%) αν συνυπολογίζονταν και το μέρισμα της περυσινής χρήσης. Και αυτή όμως δεν είναι η μεγαλύτερη σε απόδοση σε βάθος 52 εβδομάδων. Την πρώτη θέση έχει η μετοχή της ΔΕΗ η οποία έχει κρατήσει τα περυσινά κέρδη και είναι και 19% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς ο FTSE-25 έχει με αρνητικές αποδόσεις την Ελλάκτωρ (-20% λόγω της επικείμενης αύξησης) την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Σαράντης.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, δικαίως Πλαστικά Θράκης, Cenergy, ΑΒΑΞ και Quest καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις με αποδόσεις από 65% έως 35%, απόλυτα εναρμορνισμένες με τις ισχυρές επιδόσεις κερδοφορίας που εμφανίζουν. Τρεις εταιρείες βρίσκονται στο βάθος της λίστας με αρνητική απόδοση κυρίως λόγω του ράλι που έχει προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια (Profile και Παπουτσάνης) αλλά και λόγω δυσμενών αποτελεσμάτων (Τράπεζα Αττικής). Στην κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη από πλευράς θεμελιωδών, οι επιδόσεις είναι περίπου γραμμικές με το οικονομικό αποτέλεσμα και η αντίδραση της Αγοράς έχει πιο ορθολογικά κριτήρια.

Στα μικρά χαρτιά τέλος με τα καλά θεμελιώδη η εικόνα είναι πληθωρικότερη αφού κατά μέσο όρο η απόδοση τους είναι στο 33%  από την αρχή του έτους. Κάποιες από τις εταιρείες της λίστας θα πρέπει να μας εξηγήσουν κάποια στιγμή το λόγο αυτής της τόσο ευδαιμονικής εικόνας και εδώ σίγουρα η εμπορευσιμότητα έχει παίξει το ρόλο της. Αυτός είναι σίγουρα ο λόγος που η μετοχή της Flexopack απέχει από το πάρτι και μάλιστα είναι η μοναδική με αρνητική απόδοση παρά τα κέρδη ρεκόρ που εμφάνισε πέρυσι. Το χαμηλό free float σίγουρα δε βοηθάει στο να κεφαλαιοποιηθούν τα καλά νέα τιμωρώντας έτσι τη μετοχή σε μια περίοδο που μετοχές με πολύ πιο αδύναμα νούμερα έχουν πάρει την ανηφόρα των αποδόσεων.

Σε γενικές γραμμές αυτό το οποίο μας δείχνουν οι πρώτες 102 ημέρες είναι μια ικανοποιητική προσαρμογή των περισσότερων εταιρειών με την επιχειρηματική τους διαδρομή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν λόγοι που θα μάθουμε ή δε θα μάθουμε για το πως συνδέεται η άνοδος με κάποιο νέο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις περιπτώσεις που δεν θα μάθουμε, το ταμπλό θα επαναφέρει τα πράγματα στην τάξη. Με το σκληρό δρόμο της πτώσης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.