Έχασε τις 600 μονάδες το ΧΑ με εντυπωσιακά μειωμένο τζίρο

Έχασε τις 600 μονάδες το ΧΑ με εντυπωσιακά μειωμένο τζίρο

Με αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2020 και έναν από τους μικρότερους της τελευταίας τριετίας έλαβε χώρα η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., αντανακλώντας το «πάγωμα» των επενδυτικών πρωτοβουλιών των ισχυρών χαρτοφυλακίων, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες και στις 596,34 μονάδες με πτώση 1,28% που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Το Χ.Α. ύστερα από το μίνι ράλι αντίδρασης και μερικής ανασύνταξης που έκανε κατά τη διάρκεια του Απριλίου όπου ενισχύθηκε κατά 12,53%, δεν μπόρεσε να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή των 640 – 650 μονάδων, με αποτέλεσμα πέσει προς τις 600 μονάδες τις προηγούμενες ημέρες, όμως σήμερα έχασε και αυτό το όριο.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης όπως προαναφέρθηκε ήταν η περαιτέρω συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών η οποία διαμορφώθηκε μόλις στα 23,72 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι μακράν η μικρότερη του τρέχοντος έτους, αλλά και μια από τις μικρότερες των τελευταίων ετών. Πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα σε όλες τις έως τώρα συνεδριάσεις του Μαΐου, που δείχνει ότι τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις πρωτοβουλίες τους.

Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 40,9 εκατ., μειωμένος κατά 27,3% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου, ενώ την περασμένη Παρασκευή η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 31,9 εκατ. ευρώ, για να μειωθεί περαιτέρω σήμερα.

Η πτώση σήμερα ήρθε πρωτίστως λόγω απουσίας αγοραστών, παρά λόγω καταιγισμού πωλητών, κάτι που μαρτυράται από τις πενιχρές συναλλαγές ακόμα και σε προβεβλημένα χαρτιά του FTSE 25. Οι επενδυτές, ύστερα από δύο μήνες lockdown που ασφαλώς θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου αλλά και του συνόλου της χρήσης, είναι πολύ επιφυλακτικοί, περιμένοντας νέους καταλύτες.

Είναι κοινός τόπος ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες και επιχειρηματίες, καθώς η αγορά, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με εντελώς αλλαγμένες συνήθειες σε όλα τα επίπεδα.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, πλήττεται τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση, ενώ οι επιχειρήσεις, πλην εξαιρέσεων, άνοιξαν με… πτωτικό gap (πτωτικό κενό) συγκριτικά με τους τζίρους που κατέγραφαν πριν τον ερχομό της κρίσης του κορονοϊού. Μάλιστα, τα εμπορικά καταστήματα προβαίνουν σε εκπτώσεις έως και 70% προκειμένου να ελκύσουν καταναλωτές, να κάνουν τους πρώτους τζίρους τους, αλλά και να ξεστοκάρουν, μετά από δύο μήνες απραξίας.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες κάνουν όχι μόνο δυσμενείς εκτιμήσεις, αλλά σχεδόν «ακυρώνουν» τη φετινή χρήση, εύλογα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι κάλλιστα το Χ.Α. μπορεί να δει άμεσα χαμηλότερα από τα τωρινά επίπεδα. Βεβαίως, ένα μεγάλο τμήμα από τη ζημιά που έχει γίνει, έχει καταγραφεί και προεξοφληθεί μέσα στις τιμές, όμως οι αγορές ως γνωστόν είναι κατά 80% ψυχολογία και δεν κινούνται αμιγώς με «λογιστικές» λογικές.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «θα περιμέναμε να δούμε ακόμα μία σοβαρή διόρθωση πριν δοκιμάσουμε και πάλι μία σοβαρή ανοδική κίνηση στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, τεχνικά, όσο η ζώνη των 588 – 595 αντέχει, δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή μεγαλύτερης διόρθωσης. Από εκεί και πέρα, οι 628 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση που αν κατοχυρωθεί μπορεί να δώσει κίνηση έως τις 650 μονάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη «ο τραπεζικός δείκτης είναι το κλειδί μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά του χαλώντας σημαντικά την συνολική εικόνα της αγοράς. Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να αναμετράται με το επίπεδο των 300 μονάδων με το stop μας να είναι στις 303 μονάδες σε κλείσιμο», τονίζει ο χρηματιστής. Θυμίζουμε πως σήμερα ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 309,10 μονάδες (-0,11%), έχοντας απώλειες 9,33% το Μάιο.

Κατά τα λοιπά, σήμερα στον Large Cap ξεχώρισε η Aegean Airlines με άνοδο 4,27%, ενώ πτώση άνω του 3% είχαν οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Lamda Development, με τις Coca Colca HBC, OTE, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ να υποχωρούν άνω του 2%. Στον Mid Cap διόρθωσαν σήμερα οι Πλαστικά Θράκης και Cenergy Holdings με -6,95% και -3,19% αντίστοιχα, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 39 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 63 που υποχώρησαν.