Εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια το Χ.Α., ξανά σε πτώση σύσσωμος ο FTSE 25

Εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια το Χ.Α., ξανά σε πτώση σύσσωμος ο FTSE 25

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με μόλις τέσσερις μετοχές του FTSE 25 σε άνοδο και με τις τραπεζικές μετοχές ξανά σε αρνητικά πρόσημα μετά το διήμερο αντίδρασης, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε στις πτωτικές συνεδριάσεις την Τετάρτη, με το τζίρο να παραμένει «κολλημένος» στη ζώνη των 40-42 εκατ. ευρώ.

Ήταν άλλη μια συνεδρίαση που επιβεβαίωσε ότι η αγορά δεν μπορεί να βρει κανένα σοβαρό και ανθεκτικό momentum αυτό το διάστημα και όσο στις τράπεζες υπάρχουν τόσα πολλά – άλυτα – θέματα, τα οποία μάλιστα «γεννούν« διαρκώς διαρροές, σενάρια και εικασίες, που σε καμιά περίπτωση δεν χτίζουν εποικοδομητικό για επενδύσεις κλίμα.

Ο τραπεζικός κλάδος έφτασε σε τέλμα και σε αδιέξοδο, κάτι που καθρεφτίστηκε στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα με τα διαρκή χαμηλά 5μήνου και την απώλεια περίπου 4 δισ. κεφαλαιοποίησης το Σεπτέμβριο. Τελευταία, υπάρχει ένα ανασκούμπωμα και μια διάθεση φυγής προς τα εμπρός, εντούτοις ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Οι επικεφαλής των τραπεζών υποσχέθηκαν πρόσφατα στη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Λαγκάρντ σε συνάντηση στο Λονδίνο ότι θα τρέξουν όλες τις διαδικασίες τόσο για την αντιμετώπιση του βραχνά των κόκκινων δανείων, όσο και την κίνηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, κινητικότητα καταγράφεται στις προσπάθειες αναχρηματοδότησης, με την Εθνική να κάνει χθες επίδειξη ισχύος, βγαίνοντας στις αγορές μετά από χρόνια, εξασφαλίζοντας 750 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,9%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα  2 δισ. ευρώ.

Ασφαλώς, η θετική έκβαση της έκδοσης ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες που θα επιδιώξουν να κάνουν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, με εκδόσεις ομολόγων που θα είναι καλυμμένα με «καλά» δηλαδή εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αποστασιοποιημένη από το παγκόσμιο bull market η ελληνική αγορά

Όλα αυτά λοιπόν, μένει εκτιμηθούν από την αγορά η οποία πάντα αντιδρά πρωτύτερα, πάντα προηγείται των (θετικών ή αρνητικών) εξελίξεων, άρα δείχνει το δρόμο. Μέχρι στιγμής λοιπόν, η αγορά παραμένει «νεκρή» ή τουλάχιστον εντελώς αδιάφορη σ'' ότι αφορά τις τράπεζες.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνει την πλήρη και μόνιμη αποστασιοποίησή του από το διεθνές κλίμα, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην απαξίωση και στη μιζέρια.

Δυστυχώς η αγορά δεν έχει καταφέρει να ελκύσει εσχάτως λίγο παραπάνω ρευστότητα από τα ιλιγγιώδη ποσά που κυκλοφορούν διεθνώς, βλέποντας μάλιστα το τζίρο να μειώνεται στα 40 εκατ. ευρώ, έναντι 100 εκατ. περίπου το Μάιο και άνω των 70 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές Ιούνιο και Ιούλιο.

Το Χ.Α. αντανακλά τη στασιμότητα που επικρατεί στην οικονομία, τη ματαίωση επενδύσεων, την εσωστρέφεια της πολιτικής που ασχολείται με ήσσονος σημασίας «projects», βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία σ'' όλες τις κατηγορίες των παγκόσμιων δεικτών.

Ασχέτως με τις μικροαντιδράσεις, η μεγάλη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, εδώ και καιρό, δείχνει προβληματισμό, απαξίωση και μείωση πρωτοβουλιών.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 748,61 μονάδες με πτώση 0,81% κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 748,35 μονάδες (-0,88%) και υψηλό στις 757,76 μονάδες (+0,36%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα γνωστά επίπεδα που έχει παγιωθεί εσχάτως και στα 41,31 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 42,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34,65 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.970,76 μονάδες με πτώση 0,70%, ο Mid Cap στις 1.008,59 μονάδες με απώλειες 0,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,67% στις 773,92 μονάδες.

Στο χώρο των τραπεζών, η Eurobank δέχτηκε τις περισσότερες πιέσεις χάνοντας 4,24%, η Πειραιώς -2,01%, Attica Bank -1,85%, Alpha Bank -1,21%, ενώ η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη.

Στον υπόλοιπο FTSE 25 ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Viohalco +2,29%, Coca Cola +0,38%, Μυτιληναίος +0,24% και ΕΛΠΕ +0,14%, ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Jumbo -2,54%, ΑΔΜΗΕ -2,14%, Lamda Development -2,10%, Fourlis -1,82%, Τιτάν -1,52%, ΟΛΠ -1,51%, Motor Oil -1,55%, Ελλάκτωρ -1,27%, Folli Follie -1,39% και Aegean Airlines -1,22%.

Στην ευρύτερη αγορά, καλή εικόνα παρουσίασαν τίτλοι όπως Frigoglass +7,92% (κίνηση ασανσέρ εσχάτως), Χαλκόρ +6,48%, Νηρέας +5,31%, Σελόντα +5,26%, Mevaco +4,74%, Reds +3,78%, Μοτοδυναμική +3,07%, Attica Συμμετοχών +2,54%, Υγεία +1,83%, ΕΛΤΕΧ Άνεμος +1,47% και MLS +1,42%.

Στο σύνολο της αγοράς 30 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 67 που έκλεισαν με απώλειες.