Ανοδικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές, κλείνοντας μια εβδομάδα με κέρδη, στον απόηχο μάλιστα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης για την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ο Μάριο Ντράγκι, κατάφερε λίγο πριν αποχωρήσει από την ΕΚΤ να ρίξει στην αγορά 20 δισ. ευρώ το μήνα, με στόχο να τονώσει την εμπιστοσύνη. Ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα χαλάρωσης ποσοτικής χαλάρωσης και μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,5%.
Στην ενίσχυση των αγορών, συνέβαλαν και οι νέες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύναψης μιας προσωρινής εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, ρίχνοντας τους τόνους στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4%.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 7.367 μονάδες, ενώ άνοδο 0,5% σημείωσε και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη DAX να κλείνει στις 12.471 μονάδες.
Στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 0,22% στις 5.655 μονάδες.
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στην Ιταλία να έχει κέρδη 0,43% στις 22.178 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε 0,57%.
Στα εταιρικά νέα, η Deutsche Bank, θα πληρώσει 15 εκατ. δολάρια για δικαστικές αγωγές σε βάρος της σχετικά με ομόλογα των αμερικανικών οργανισμών Fannie Mae και Freddie Mac.
Τέλος, στην άρνηση της πρότασης εξαγοράς από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που κατατέθηκε την Τετάρτη ύψους 32 δισ. λιρών προχώρησε η LSE, η οποία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την «έκπληξη και την απογοήτευσή» της για την «ανήθικη πρόταση» του HKEX, μόλις δύο ημέρες αφότου της είχαν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις των ιθυνόντων του ασιατικού δείκτη.
Στην ανακοίνωση της LSE αναφέρεται πως η απόφαση για την άρνηση της προσφοράς από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ λήφθηκε με ομοφωνία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς υπήρξαν θεμελιώδεις διαφωνίες με τους όρους της πρότασης, ενώ παράλληλα θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
