Διόρθωση στον FTSE, ανοδικά οι τράπεζες, σταθεροποίηση στο Γ.Δ.

Διόρθωση στον FTSE, ανοδικά οι τράπεζες, σταθεροποίηση στο Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση μερικής διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τα αντανακλαστικά των πωλητών να «ξυπνούν» ύστερα και από την αρχική νέα ανοδική κίνηση στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ενώ παρουσιάστηκαν και κάποια σημάδια εύλογης κόπωσης.

Πλην της χθεσινής ημέρας που ο τζίρος έφτασε στα 44,33 εκατ. ευρώ, σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις – και σήμερα – η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται σταθερά κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ είναι καταφανές ότι καινούρια κεφάλαια δεν μπαίνουν στο σύστημα.

Μπορεί λοιπόν να μην υπάρχουν σοβαρές ρευστοποιήσεις στην αγορά, όμως για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή επιπέδου και κίνηση προς τις 680 -700 μονάδες, όπως και να ''χει, χρειάζεται να προστεθούν 15-20 εκατ. ευρώ περισσότερα ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ήταν νομοτελειακό ότι θα επιχειρήσει να κλείσει την «ψαλίδα» με τις αποδόσεις των ομολόγων που κινούνται σε χαμηλά 7-8 μηνών και αυτό έγινε εν μέρει, αν και το Χ.Α. υπολείπεται καταφανώς από το να θεωρηθεί ότι έχει κάνει έστω και τη στοιχειώδη ανάκαμψη.

Παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο – σε επίπεδο Γενικού Δείκτη - απέχει μόλις 74 μονάδες από τα χαμηλά τριετίας και τις 592 μονάδες που βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο... Αν διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις λοιπόν και αν υπάρξουν αλλαγές πολιτικών πιο φιλικών προς τις επενδύσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει περιθώρια σημαντικής ανόδου.

Σήμερα πάντως, εν μέσω σκηνικού εξισορρόπησης στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σταθεροποιητικά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κρατώντας το μεγαλύτερο μέρος από τα χθεσινά κέρδη. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 666,96 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%, κάτι που διαμορφώθηκε στο φινάλε και στις δημοπρασίες, ενώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 675,06 μονάδων (+1,14%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,35 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.759,39 μονάδες με άνοδο 0,47%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.096,73 μονάδες με πτώση 0,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 452,97 μονάδες με άνοδο 0,54%.

Οι τράπεζες από κεκτημένη ταχύτητα συνέχισαν ανοδικά αλλά όχι με ομοιογενή εικόνα, χάνοντας προς το τέλος τα περισσότερα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους, ενώ σε κάποια blue chips βγήκαν ορισμένες ρευστοποιήσεις.

Έχοντας συμπληρώσει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ανοδικό σερί και με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά τεσσεράμισι μηνών, εύλογα βγαίνουν και κάποιες ελεγχόμενης μορφής ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. δεδομένου ότι αρκετά blue chips έχουν άνοδο το 2019 από 10% έως 15%.

Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 3,58% και η Εθνική +1,38%, ενώ αδιάφορη ήταν η εικόνα των Alpha Bank και Eurobank. Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ισχυρή στήριξη έδωσε η Coca Cola HBC με άνοδο 3,25% (με φόντο την εξαγορά εταιρείας στη Σερβία), ενώ πιέστηκαν άνω του 2% μετοχές όπως Jumbo, Viohalco, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Fourlis.

Στον Mid Cap πτώση άνω του 4% είχε η Space Hellas, η Intralot -3,32%, MIG -2,12%, Attica Bank -2,52% και η Intracom Holdings -1,59%. Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν οι Ικτίνος +2,79%, Νηρέας +1,93%, Κλουκίνας Λάππας +1,67%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +1,06%, Intrakat +1,22% και Τεχνική Ολυμπιακή +1,40%.

Στην ευρύτερη αγορά ξεχώρισε η Revoil έχοντας ράλι +10% με όγκο 334.335 τεμάχια και τζίρο 200 χιλ. ευρώ, καθώς επίσης οι Ελγέκα, Βιοκαρπέτ, Μινωικές Γραμμές, Κρέτα Φαρμ, Medicon και Ελινόιλ. Πιέστηκαν τίτλοι όπως Unibios, Reds, Ίλυδα, Βογιατζόγλου Systems, Ιατρικό Αθηνών, Σελόντα, ΙΑΣΩ και Quality & Reliability. Στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές έκλεισαν ανοδικά έναντι 55 που υποχώρησαν.