Μετά από ένα 48ωρο ισχυρών διακυμάνσεων μεταξύ 700-730 μονάδων η αγορά της Αθήνας ολοκληρώνει την εβδομάδα με τους πωλητές να κερδίζουν κατά κράτος τους αγοραστές στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η ενισχυμένη διάθεση κατοχύρωσης κερδών σε συνδυασμό με την έντονη αίσθηση… προεκλογικής περιόδου μετά τη φιέστα για την έξοδο από τα μνημόνια, συνθέτουν το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, με τον τζίρο να παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα.
Επόμενος καταλύτης, σύμφωνα με αναλυτές και τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο, θα είναι οι κινήσεις των πολιτικών αρχηγών στη σκακιέρα της ΔΕΘ, όπου αναμένεται να αυξηθεί η ορατότητα αναφορικά με το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Παρ' όλα αυτά, η έντονη παροχολογία από πλευράς κυβέρνησης εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να μην υπάρξουν νέα επεισόδια με τους δανειστές, έστω και… εκτός μνημονίου.
Την ίδια ώρα, το διεθνές περιβάλλον παραμένει γεμάτο εστίες αβεβαιότητας, με την Ιταλία να παίρνει τη σκυτάλη από την Τουρκία και να θεωρείται ο νούμερο ένα κίνδυνος για τις αγορές το επόμενο διάστημα.
Στο ταμπλό, από την έναρξη των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα της τάξης του 0,5% διολισθαίνοντας κάτω από τις 730 μονάδες με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της κίνησης προς την περιοχή των 750 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για την αγορά της Αθήνας παραμένει αυτό της διαφύλαξης των ελάχιστων τιμών στις 700 μονάδες (χαμηλά Νοεμβρίου 2017) τα οποία όσο δεν διασπώνται, δίνουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Οι προσδοκίες αυτές δεν συνάδουν με το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται κυρίως με άξονα την Ιταλία η οποία μέρα με τη μέρα εξελίσσεται σε πυριτιδαποθήκη για την Ευρώπη.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε κόκκινο χρώμα για την πλειονότητα των δεικτών και των επιμέρους μετοχών, με τον ΓΔ κλείνει στις 724,85 μονάδες, με απώλειες 0,87%. Σε αρνητικό πεδίο οι τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να υποαποδίδει και να υποχωρεί κατά 1,30% στις 739,71 μονάδες. Στο ίδιο κλίμα και τα περισσότερα blue chips, με την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΠΑΠ να υποχωρούν άνω του 3% και 2% αντίστοιχα.