Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, οι οποίες διευρύνθηκαν έπειτα από τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, με τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις, όχι μόνο να διατηρούνται αλλά και να εντείνονται.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 316 μονάδες (1,8%) και διαμορφώνεται στις 16.843 μονάδες.

Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 80,75 μονάδες, με πτώση 1,1% στις 4.810 μονάδες, έχοντας σημειώσει πτώση έως και 77 μονάδες στο ξεκίνημα, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 34,6 μονάδες (1,7%) στις 1.982,17 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει απώλειες 3,5%.

Ομόφωνη ήταν η ιστορική απόφαση της Federal Reserve το Δεκέμβριο για την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά έπειτα από το 2006, ωστόσο τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν σήμερα εμφάνισαν ένα «ρεύμα» αμφιβολίας ανάμεσα στα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας.

Κάποια μέλη εμφανίστηκαν διστακτικά στην απόφαση, «δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη δυναμική του πληθωρισμού και τόνισαν την ανάγκη στενής παρακολούθησής του».

«Αυτό που επηρεάζει περισσότερο τις αγορές σήμερα αλλά και γενικότερα φέτος είναι οι υποθέσεις πως η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί περισσότερο το 2016 σε σχέση με το 2015. Ανησυχούμε για την Κίνα», ανέφερε στο cnbc ο Art Hogan, στρατηγικός αναλυτής της Wunderlich Securities.

Ενισχύοντας αυτές τις ανυσηχίες, την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Είναι ένας συνδυασμός αυτού του γεγονότος... και της εκτίμησης για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης», ανέφερε ο ίδιος.

Στο ίδιο κλίμα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο για την κινεζική οικονομία όσο και για το γεωπολιτικό ρίσκο έπειτα από την πυρηνική δοκιμή που έκανε η Βόρειος Κορέα.

Νωρίτερα, το κινεζικό γουάν άγγιξε χαμηλό πέντε ετών, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να εμφανίζουν μικτές τάσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Stanley Fischer, δήλωσε σε συνέντευξή του στο cnbc πως οι προσδοκίες της αγοράς για τις μελλοντικές αυξήσεις του επιτοκίου της Fed είναι «πολύ χαμηλές».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Β. Κορέας για την επιτυχή πυρηνική δοκιμή έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα των αγορών. Ωστόσο, εμφανίστηκε αβέβαιος για τη μακροπρόθεσμη επιρροή της είδησης αυτής, καθώς οι ανησυχίες για την Κίνα φαίνονται πιο σημαντικές.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ADP ανακοίνωσε  πως το Δεκέμβριο η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δημιούργησε 257.000 θέσεις εργασίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Δεκέμβριο του 2014.

Το μέγεθος του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στις 211.000 θέσεις από τις 217.000 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Επίσης, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 42,4 δισ. δολάρια το Νοέμβριο από τα 44,6 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, με τις εισαγωγές αγαθών να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, ξεπερνώντας την πτώση των εξαγωγών, οι οποίες έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2012. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9% στα 182,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,7% στα 224,6 δισ. δολάρια.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Apple καταγράφει πτώση άνω του 1%, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες της τάξης του 2,5%, έπειτα από δημοσίευμα του ιαπωνικού τύπου πως θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του iPhone 6.

Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei ανέφερε πως η εταιρεία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή των iPhone 6s and 6s Plus κατά περίπου 30% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Yahoo, καθώς η μέτοχος-εταιρεία Starboard ανέφερε πως οι μέτοχοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση της εταιρείας, ωστόσο κινείται πλέον σε θετικό επίπεδο (+0,25%).

Η Starboard σε επιστολή της ζήτησε διοικητική αναδιοργάνωση και αναθεώρηση της στρατηγικής και των αποφάσεων της εταιρείας, ενω τάσσεται υπέρ της πώλησης ή της απόσχισης των βασικών δραστηριοτήτων, βέβαιη πως υπάρχουν «ενδιαφερόμενοι και αξιόπιστοι αγοραστές».

«Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών και τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εξαγορές, η διοικητική ομάδα δεν έχει καταφέρει να παράγει αποδεκτά αποτελέσματα στην ανάκαμψη των βασικών δραστηριοτήτων, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές», αναφέρει η Starboard στην επιστολή της.