Διεύρυνε τα κέρδη της η Wall μετά τα πρακτικά της Fed

Διεύρυνε τα κέρδη της η Wall μετά τα πρακτικά της Fed

Κέρδη για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street που διευρύνθηκαν μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο. Στα πρακτικά γνωστοποιήθηκε πως οι “περισσότεροι” συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν πως οι προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, ενδέχεται να καλύπτονται εκείνη τη χρονική στιγμή.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 248 μονάδες ( 1,42%) στις τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 17.737 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 89 μονάδων (1,78%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 5.075 και ο S&P 500 κέρδισε 34 μονάδες ( 1,64%) τερματίζοντας στις 2.084 μονάδες.

Και οι δέκα βασικοί κλάδοι του S&P 500 έκλεισαν με κέρδη με αυτούς της υγείας και των χρηματοοικονομικών να σημειώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Για τον Dow Jones, η Nike (+2,61%) και η Αpple Inc ( +3,17%) ήταν οι “μεγάλοι κερδισμένοι” του δείκτη. Τα κέρδη της Apple Inc ήρθαν λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης για την εταιρεία της Goldman Sachs, πως η μετοχή θα αυξηθεί κατά 43% τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης τα blue chips του Dow Jones την πιο κερδοφόρο ημέρα τους από τις 23 Οκτωβρίου, διευρύνοντας το σερί κερδών τους για τρίτη ημέρα.

Ωστόσο μερικοί αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την άποψη της Fed για την οικονομική ανάπτυξη. Ο διευθυντής της Capital Advisors υποστηρίζει πως “το οικονομικό περιβάλλον πριν ένα χρόνο ήταν καλύτερο από ότι σήμερα και κατά συνέπεια τα οικονομικά δεδομένα λίγο έχουν να κάνουν με τη θέληση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια” και συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως τελικά θα αυξηθούν τα επιτόκια ώστε η Fed “να διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία της”.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών για το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων, στράφηκε επίσης και στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα κ. Dennis Lockhard δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να προχωρήσει τώρα σε αύξηση των επιτοκίων, “τώρα που οι αγορές έχουν ηρεμήσει”. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν η πρόεδρος της Fed του Cleveland k. Loretta Mester που δήλωσε πως η οικονομία μπορεί να διαχειριστεί μια αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο αλλά και ο πρόεδρος της Fed του Richmond κ. Jeffrey Lacker που συνέντευξη του είπε ότι είναι υποστηρικτής αυτής της αύξησης.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων που δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά από την αμερικανική κυβέρνηση, οι κατασκευές νέων κτιρίων σημείωσαν πτώση 11% για τον Οκτώβριο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την προηγούμενη άνοιξη. την ώρα που οι άδειες κατασκευής μονοκατοικιών που αποτελούν τα τρία τέταρτα της αγοράς οικιών, αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Στα επιχειρηματικά νέα και συγκεκριμένα στον κλάδο των μεταφορών, αίσθηση έκανε η είδηση της πιθανής συγχώνευσης της Canadian Pacific με την U.S railroad Norfolk, που γνωστοποιήθηκε μετά την χτεσινή ανακοίνωση της France's Air Liquide πως θα εξαγοράσει την Airgas.

Η μετοχή της εταιρείας Citrix Systems Inc έχασε 10,05% καθώς οι πωλήσεις τριμήνου δεν κάλυψαν τις προσδοκίες των επενδυτών.

 

Διαβάστε Περισσότερα