Διατηρούνται οι απώλειες για το αργό, νέες προβλέψεις για 20 δολάρια

Διατηρούνται οι απώλειες για το αργό, νέες προβλέψεις για 20 δολάρια

Σε πτωτική πορεία και κοντά σε χαμηλά δωδεκαετίας διατηρούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, με τις ανησυχίες των επενδυτών και τη μεταβλητότητα του κινεζικού χρηματιστηρίου να διατηρούνται έντονες.

Το brent υποχωρεί κατά 0,9% στα 32,64 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, ενώ το WTI καταγράφει απώλειες 2,26% στα 32,45 δολάρια το βαρέλι.

Η Morgan Stanley εκτίμησε σήμερα πως οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα 20 δολάρια, ειδικά αν το δολάριο ενδυναμωθεί περαιτέρω έναντι των άλλων νομισμάτων. «Μια αποδυνάμωση του κινεζικού γουάν κατά 15% είναι ικανή να στείλει το πετρέλαιο στα 20 δολάρια».

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, τόσο το brent όσο και το WTI έχασαν πάνω από το 10% της αξίας τους, ενώ από τα μέσα του 2014 οι απώλειες ανέρχονται στο 70%.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, που επίσης θεωρούν τα 20 δολάρια εφικτή τιμή για το πετρέλαιο, ανέφεραν σε επενδυτικό τους σημείωμα την Παρασκευή, ότι η διατήρηση της χαμηλής τιμής του πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο είναι απαραίτητη προκειμένου οι πετρελαιοπαραγωγοί να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους για να αντικατοπτρίζουν τα 40 δολάρια το βαρέλι για το 2016».

Παράλληλα, η Bank of America Merrill Lynch υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το brent το 2016 στα 46 δολάρια το βαρέλι, από τα 50 δολάρια προηγουμένως, ενώ για το WTI τοποθετεί την τιμή στα 45 δολάρια από τα 48 προηγουμένως.