field_kentriki_fotografia
Shutterstock
Shutterstock
Δελτίο θυέλλης - Οδηγίες προς τους ναυτιλομένους

Η Αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη ωστόσο οι αγορές τιμολογούν δύο ακόμα αυξήσεις έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, στην επόμενη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση κατά 75 μονάδες ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Το όλον αθροίζει σε επιτόκιο παρέμβασης 4,5%, επίπεδο το οποίο ήδη τιμολογείται στα διετή κρατικά ομόλογα.

Ο στόχος για πληθωρισμό 2% έχει πλέον απομακρυνθεί για τις αρχές του 2025, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023. Το σενάριο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έβαλε για πρώτη φορά δυνατά στην εικόνα και το ενδεχόμενο ύφεσης. Ήδη η οικονομία των ΗΠΑ έχει διαβεί το κατώφλι των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και από ότι φαίνεται η τάση αυτή θα «γράψει» και στο σύνολο της χρονιάς. 

Αν ο πληθωρισμός ήταν προϊόν υπερβάλουσας ζήτησης τα σημάδια αποκλιμάκωσης θα γίνονταν πιο έντονα από την επόμενη ημέρα της αύξησης. Οι λόγοι ωστόσο που οδηγούν ψηλότερα τις τιμές των αγαθών συνδέονται κυρίως με το ενεργειακό κόστος και την διατήρηση του τιμών φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα.

Σε όλες τις βασικές κατηγορίες εμπορευμάτων (ναύλοι, ξυλεία, μέταλλα, τρόφιμα) παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών από το τις αρχές Αυγούστου. Σε επίπεδο παραγγελιών διαπιστώνεται επιβράδυνση όχι μόνο στο παραδοσιακό εμπόριο αλλά και σε άλλες βασικές οικονομικές δραστηριότητες όπως η κατασκευή. Για τις αγορές ο συνδυασμός ακριβού κόστους χρήματος, πληθωρισμού και ύφεσης μόνο διάθεση για επενδύσεις δεν δημιουργεί. 

Προς το παρόν δεν υπάρχει κατηγορηματική απάντηση στο τι αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο, αφού φαίνεται να έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι το σημείο καμπής. Κατά περίπτωση ωστόσο θα μπορούσαν να επισημανθούν τα εξής: 

  • Τα μετρητά στην τράπεζα χάνουν την αξία τους από τον πληθωρισμό. Τα καταθετικά επιτόκια απέχουν σημαντικά από το να χαρακτηριστούν ελκυστικά ακόμα και για προθεσμίες μεγαλύτερες του ενός έτους.
  • Τα κρυπτονομίσματα αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων αφού ακολουθούν την κατεύθυνση των δεικτών της αγοράς, στην πτώση δείχνουν μάλιστα και μεγαλύτερο ζήλο, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο αρχίζει να γίνεται πιο ασφυκτικό απομακρύνοντας κάποια κεφάλαια που αναζητούσαν μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης τώρα θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά σε ένα περιβάλλον οικονομικής συρρίκνωσης. 
  • Τα ακίνητα μπορεί να χάσουν σε απόδοση σε μια συγκυρία συρρίκνωσης των εισοδημάτων ή ακόμα χειρότερα να μείνουν απούλητα χωρίς κάποιο έσοδο. Η αύξηση των επιτοκίων επιδρά στην στεγαστική πίστη περιορίζοντας τις συναλλαγές ενώ και η υπάρχουσα προσφορά ακινήτων με υψηλό κατασκευαστικό κόστος δεν δημιουργεί ακόμα συνθήκες ευκαιρίας. Παρόλα αυτά διαχρονικά η αξία τους διατηρείται ελαφρώς υψηλότερα από τον πληθωρισμό.
  • Τα ομόλογα έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, αλλά το ερώτημα παραμένει πόσο μακρύς είναι ακόμα ο δρόμος που θα διανυθεί πριν η καμπύλη των επιτοκίων αρχίσει να αντιστρέφεται. Τα διετή ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου φαίνεται να έχουν απόδοση (4%) που μπορεί να προφυλάξει την αξία του κεφαλαίου. Ορισμένες εκδόσεις (ΑΤ-1) εκδοτών με υψηλό αξιόχρεο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο έχουν ήδη υψηλές αποδόσεις (7-8%) απευθύνονται ωστόσο σε ειδικό γκρουπ επενδυτών. Διαχρονικά παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις, τα ομόλογα έχουν ουδέτερη απόδοση. 
  • Οι μετοχές τέλος απαιτούν πλέον μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου και χαρακτηριστικά ισολογισμών που να επιτρέπουν έως και τριπλασιασμό του χρηματοοικονομικού κόστους μεσοπρόθεσμα χωρίς περιπέτειες βιωσιμότητας. Τα καλά μερίσματα μπορούν να προφυλάξουν, αλλά πλέον ο πήχης της απαιτούμενης απόδοσης έχει ανέβει πάνω από το 4%, διόλου ευκαταφρόνητο για την πλειοψηφία των εταιριών. Ακόμα, μια ιστορική αναδρομή στο βαθμό ελαστικότητας της κάθε εταιρίας θα έδινε χρήσιμες πληροφορίες ως προς τις επιχειρηματικές επιδόσεις σε παρόμοιες περιόδους. Συγκριτικά με τις άλλες επενδύσεις οι μετοχές διαχρονικά προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον πληθωρισμό. Ωστόσο η επιλογή τους θα πρέπει να λάβει υπόψη τις επιφυλάξεις που αναφέρθηκαν.