Δασμοί: Οι συμφωνίες έρχονται, η αβεβαιότητα παραμένει

Δασμοί: Οι συμφωνίες έρχονται, η αβεβαιότητα παραμένει

Η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ πάνω στο φλέγον ζήτημα των εισαγωγικών δασμών ενθουσίασε τους επενδυτές στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν εξαιρετική άνοδο, με την Toyota (7201 TOKYO) να ενισχύεται κατά περίπου 15% και οι δείκτες του χρηματιστηρίου σημείωσαν ιστορικά ρεκόρ.

Η συμφωνία αυτή, με την οποία οι εισαγωγικοί δασμοί των ΗΠΑ για τα ιαπωνικά προϊόντα περιορίζονται στο 15% για τα περισσότερα από αυτά, έφερε ανακούφιση στην Ιαπωνία η οποία φοβόταν τα χειρότερα.

Η ανακούφιση ήταν πιο μεγάλη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, για την οποία η προοπτική δασμών 25% ήταν σχεδόν καταστροφική.

Η παραπάνω συμφωνία βελτίωσε και τη διάθεση των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που φοβούνται περισσότερο τους υψηλούς δασμούς, κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς πολλοί έσπευσαν να πιθανολογήσουν πως σύντομα θα έχουμε κάτι παρόμοιο και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε και από τις σχετικές πληροφορίες των Financial Times και του Bloomberg. Φαίνεται λοιπόν πως αυτή την στιγμή, μετά την συμφωνία ΗΠΑ – Ιαπωνίας και όλες τις άλλες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, οι επενδυτές πιθανολογούν πλέον πως οι δασμοί Τραμπ δεν πρόκειται να πέσουν κάτω του 15% για τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις, κυρίως στις περιπτώσεις βιομηχανικών μετάλλων.

Παρά το γεγονός πως οι δασμοί αυτοί είναι πολύ υψηλότεροι από τους δασμούς που υπήρχαν μέχρι την άνοιξη, οι αγορές δείχνουν ικανοποιημένες που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. 

Οι αγορές λοιπόν θεωρούν πως το τοπίο ξεκαθαρίζει, το σίριαλ των δασμών φτάνει στο τέλος του και πως η προθεσμία της 1ης Αυγούστου θα είναι όντως η τελευταία.

Αυτή η ανακούφιση όμως δεν έχει περάσει με τον ίδιο τρόπο στον επιχειρηματικό κόσμο, ούτε και σε όσους χειρίζονται την υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο εκτός ΗΠΑ.

Για πολλούς από αυτούς η αβεβαιότητα παραμένει, για κάποιους συνοδεύεται από αγωνία και για κάποιους άλλους προστέθηκαν νέοι φόβοι. Θα ξεκινήσουμε από τους τελευταίους έχοντας υπόψη μας ένα χθεσινό άρθρο του Reuters.

Σύμφωνα με αυτό, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών άσκησαν έντονη κριτική στην συμφωνία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία.

Κατά το διεθνές πρακτορείο, η General Motors, η Ford και η Stellantis είναι έντονα ενοχλημένες από το γεγονός πως τα ιαπωνικά αυτοκίνητα θα επιβαρύνονται με δασμούς 15% μπαίνοντας στις ΗΠΑ την στιγμή που τα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν οι ίδιες στον Καναδά και το Μεξικό επιβαρύνονται με 25%.

Έντονη είναι η ενόχληση της συνδικαλιστικής οργάνωσης United Auto Workers, η οποία εκπροσωπεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους των τριών μεγάλων εταιρειών. Οι τρεις εταιρείες τρομάζουν από το ενδεχόμενο επίτευξης παρόμοιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Νότια Κορέα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι Big Three του Detroit θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Παρά το γεγονός λοιπόν πως οι μετοχές των τριών εταιρειών ανέβηκαν πολύ στη συνεδρίαση της Τετάρτης μετά την επίτευξη της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιαπωνίας, οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοί τους νοιώθουν πολύ χειρότερα από πριν και ανησυχούν πολύ.

Το πιθανότερο, κατά την άποψή μας, είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα θελήσει να προκαλέσει την οργή των εργαζόμενων αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το Ντιτρόιτ μπορεί να κοιμάται ήσυχο. 

Καθόλου ήσυχοι δεν είναι και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές, παρά τις έντονες φήμες για μία επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σε χθεσινό άρθρο του cnbc.com είδαμε πως παρά την πεποίθηση των αρμοδίων παραγόντων και Ευρωπαίων διπλωματών πως μία συμφωνία στα πρότυπα αυτής με την Ιαπωνία είναι πολύ πιθανόν να συναφθεί σύντομα με τις ΗΠΑ, το κλίμα είναι ακόμα πολύ τεταμένο.

Καθώς είναι σίγουρο πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί προσωπικά από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις, οι αξιωματούχοι της ΕΕ που ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις και την υποστήριξη των θέσεων των ευρωπαϊκών θέσεων δεν είναι καθόλου ήσυχοι.

Ακόμα και τώρα επεξεργάζονται με συστηματικό και εντατικό τρόπο τα σχέδια αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που η φημολογούμενη συμφωνία καταρρεύσει και η αμερικανική πλευρά προχωρήσει τελικά στην επιβολή δασμών αρκετά υψηλότερων του 15%.

Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η λεγόμενη «πυρηνική επιλογή», η οποία περιλαμβάνει δυναμικά αντίμετρα που θα αυξήσουν κατά πολύ την ένταση μεταξύ των δύο μερών.  

Το ζήτημα των αντίμετρων απασχολεί και τον Καναδά, όπου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών δεν φαίνεται να προχωρούν πολύ εποικοδομητικά. Σε προχθεσινό άρθρο του Bloomberg είδαμε πως ο πρωθυπουργός της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia) προειδοποίησε πως η επιβολή και άλλων δασμών σαν απάντηση στην πολιτική του προέδρου Τραμπ θα βλάψει έντονα την επαρχία του χωρίς να κάνουν τον Αμερικανό πρόεδρο να υποχωρήσει.

Ο David Eby δεν είναι «μαλακός» απέναντι στους Αμερικανούς. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιβολής δασμών στα αμερικανικά προϊόντα και στο μποϊκοτάζ πολλών άλλων.

Μιλώντας όμως στο Bloomberg, ο Eby παραδέχθηκε πως αυτές οι κινήσεις δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τελικά έχουν βλάψει περισσότερο τους Καναδούς από τους Αμερικανούς.

Οι δηλώσεις του Eby αποτελούν προφανώς μήνυμα προς τον Μαρκ Κάρνεϊ, τον πρωθυπουργό του Καναδά ο οποίος ακολουθεί μία σχετικά άκαμπτη στάση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και, πιθανότατα, μπερδεύουν ακόμα πιο πολύ την κατάσταση και δυσκολεύουν το έργο του.

Μπορεί στο ιαπωνικό μέτωπο η ορατότητα να είναι σχεδόν πλήρης αλλά στο καναδικό τα πράγματα μάλλον είναι γεμάτα θολούρα. 

Η αβεβαιότητα όμως δεν περιορίζεται στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Υπάρχει και μέσα στη χώρα. Σε χθεσινό άρθρο του Bloomberg είδαμε πως την ερχόμενη Πέμπτη 31η Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξέταση της έφεσης που έχει ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση Ομοσπονδιακού δικαστηρίου που ακύρωσε την απόφασή του για την επιβολή των δασμών.

Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, το Ομοσπονδιακό Εφετείο φαίνεται πως σκοπεύει να εξετάσει χωρίς καθυστέρηση την υπόθεση, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούσαμε σύντομα να μάθουμε την απόφασή του, η οποία θα μπορούσε να φέρει ένα τρομερό μπλέξιμο στην περίπτωση που είναι απορριπτική της προεδρικής έφεσης.

Βέβαια, δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο θα σημαίνει και πολλά πράγματα αν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έχουν μέχρι τότε υπογράψει όλοι συμφωνίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτή είναι μία άλλη υπόθεση. 

Πολλές λοιπόν οι εστίες αβεβαιότητας και ίσως και αγωνίας, ακόμα και τώρα που φαίνεται πως τελειώνει το σίριαλ των δασμών Τραμπ.

Αν μέχρι την 1η Αυγούστου οι ΗΠΑ καταφέρουν να πείσουν όλους τους εμπορικούς τους εταίρους τους να υπογράψουν συμφωνίες, θεωρητικά τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν πλήρως. Στην πράξη όμως, τότε θα αρχίσει η μεγαλύτερη αβεβαιότητα από όλες: η πραγματική επίπτωση των δασμών στις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και στην παγκόσμια οικονομία.