Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε ένα ισχυρό crash test για όλη την ελληνική αγορά εξελίσσεται η υπόθεση της Folli Follie, καθώς πρόκειται για μείζον θέμα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας όλου του συστήματος.
Ασχέτως με την τελική έκβαση, η ζημιά έχει γίνει, η υπόθεση της Folli Follie αφήνει πολύ βαριά σκιά πάνω από την αγορά. Το να βλέπεις κλειδωμένες μετοχές στο -30% δεν είναι κάτι που «τιμά» το Χ.Α., καθώς δείχνει μια αγορά που δίνει η ίδια… δικαιώματα, είναι ευάλωτη, τρωτή και εξαιρετικά ρηχή.
Χθες είχαμε τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μη τραπεζικές μετοχές που έφτασαν από 20% έως 32%, ενώ μετοχές ομίλων όπως ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Υγεία, Cenergy Holdings, ΕλβαλΧαλκόρ, J&P Άβαξ, MIG κ.α έφτασαν να καταγράφουν πτώση από 10% έως 18% ενδοσυνεδριακά και στο τέλος έκλεισαν θετικά!
Χρειάστηκε η αφύπνιση των ίδιων των επιχειρηματιών που βγήκαν μπροστά με μπαράζ ανακοινώσεων και προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών για να «ξυπνήσουν» αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης και αντίστασης στη στρεβλή και άρρωστη καταστροφολογία.
Ο όμιλος Folli Follie Group που βρίσκεται σε ανασύνταξη ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο είχε εγκρίνει η γ.σ. τον Ιούνιο του 2017, όμως επαναβεβαιώθηκε στο κρίσιμο και φορτισμένο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Κυριακής 6 Μαΐου, με φόντο τις δυσμενείς εξελίξεις λόγω της «επίθεσης» από το αμερικανικό fund.
Θα κάνει επαναγορά ιδίων μετοχών με ανώτατο όριο τις 6.636.413 μετοχές, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Η Folli Follie μετά το -52% των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων έφτασε να υποχωρεί χθες κατά 14,50%, όμως γύρισε ανοδικά στο μέσο της συνεδρίασης και στο τέλος έκλεισε στο +13,70%, δίνοντας ένα πρώτο σύνθημα ανασύνταξης.
Η Intralot προχώρησε σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τονίζοντας πως η (χθεσινή) διακύμανση της μετοχής της ήταν αδικαιολόγητη και προέκυψε από εσφαλμένη και ανυπόστατη φημολογία.
Παράλληλα, ο CEO της Intralot, Αντώνιος Κεραστάρης, προχώρησε στην αγορά 30.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρίας, συνολικής αξίας 20,8 χιλ. ευρώ.
Επίσης, και η Intracom ενεργοποίησε άμεσα το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ξεκινώντας χθες μέσω της Alpha Finance με την αγορά 50 χιλ. τεμαχίων.
Οι μετοχές του ομίλου Intracom που ενδοσυνεδριακά κατέγραφαν πτώση έως και 30%, στο τέλος επανέκτησαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, ενώ μόνο η Intralot έκλεισε με πτώση 10%.
Η ευθύνη των επενδυτών και οι αγελαίες συμπεριφορές
Πάντως, μεγάλη είναι και η ευθύνη των επενδυτών, που χθες εντρύφησαν στο γενικευμένο πανικό και στις αγελαίες συμπεριφορές, αφήνοντας τη... διαχείριση της περιουσίας τους στους κάθε λογής «εμπόρους» σεναρίων καταστροφής και διακινητών ανυπόστατων φημών.
Η ανασφάλεια ήταν – και παραμένει - ήταν κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς, με τους επενδυτές να είναι έτοιμοι να ρευστοποιήσουν άκριτα τις θέσεις τους, σε κάθε – υπαρκτή ή ανύπαρκτη – είδηση, έκθεση, εξέλιξη κ.λπ.
Οι πωλήσεις υπό το κράτος πανικού, ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος και δυστυχώς αρκετοί χθες το κατάλαβαν, όταν πούλησαν στο -20% ή -25%, αλλά είδαν τις μετοχές τους στο φινάλε να κλείνουν θετικά!
Οι αγορές άλλωστε κατά 80% είναι πρωτίστως ψυχολογία, ενώ η εκάστοτε «αλήθεια» ή ελκυστικότητα των μετοχών, μεταβάλλεται από τους ευρύτερους παράγοντες που διαμορφώνουν τη μαζική ψυχολογία των επενδυτών.
Χθες, αυτή η… μαζική ψυχολογία έφερε αρχικά το άκριτο ξεπούλημα οδηγώντας το Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό των 786,81 μονάδων (-2,95%), όμως, εν μέσω μεγάλου volatility ο Γ.Δ. όχι μόνο μάζεψε όλες τις απώλειές του, αλλά έκλεισε στις 817,92 μονάδες με άνοδο 0,89% κοντά στο υψηλό ημέρας!
Διάτρητο το Χ.Α., παραδόθηκε στους «εμπόρους» των σεναρίων καταστροφής
Τις εγγενείς αδυναμίες ολόκληρου του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, των εποπτικών αρχών, της διοίκησης του Χ.Α. αλλά και την ανωριμότητα της επενδυτικής κοινότητας έβγαλε στην επιφάνεια η υπόθεση της διαμάχης του διεθνούς fund QCM με τον όμιλο Folli Follie.
Ένα σχετικά μικρού μεγέθους και εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα επενδυτικό fund, επέφερε τρομερά καίριο πλήγμα σ'' όλο το κύρος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, βγάζοντας στην επιφάνεια τη θεσμική ανεπάρκεια του συστήματος και την αδυναμία του να θωρακιστεί από τις εκάστοτε – θεμιτές ή αθέμιτες – επιθέσεις διαφόρων κερδοσκοπικών κύκλων.
Η ελληνική αγορά που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που είδε «φάτσα» το Grexit και το χάος της δραχμής, η ελληνική αγορά – και οι ελληνικές επιχειρήσεις – που άντεξαν στο διχαστικό δημοψήφισμα του 2015 αλλά και την επιβολή των capital controls, «παραδόθηκαν» το τελευταίο διήμερο στους... εμπόρους των σεναρίων καταστροφής.
Ασχέτως με την έκβαση που θα έχει η ιστορία με τη διαμάχη του QCM με τον όμιλο Folli Follie, αυτά που έλαβαν χώρα χθες στην αγορά, δεν περιποιούν τιμή για κανένα. Ουδέποτε στη νεότερη ιστορία του Χ.Α. υπήρξε τέτοια – εν λευκώ – παράδοση στα σενάρια καταστροφολογίας, όπως αυτό που έγινε χθες.
Οι φήμες για νέο ή νέα «χτυπήματα» τύπου Folli Follie από το fund QCM αρχικά έστειλε στο καναβάτσο δεκάδες μετοχές που δέχτηκαν καταιγισμό πιέσεων μέσα σ'' ένα απολύτως πανικόβλητο περιβάλλον, μακριά από κάθε επενδυτική λογική.
Ολόκληροι όμιλοι, με εγνωσμένη αξία και επιχειρηματική υπόσταση, παραδόθηκαν στις αόριστες φημολογίες διαφόρων κύκλων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός μετοχών να φτάσει να καταγράφει απώλειες από 10% έως 30%!
Έφτασε η δήλωση ενός άγνωστου λομπίστα για την αλλαγή του κλίματος
Μάλιστα, δείχνει ακόμη μεγαλύτερη δομική και θεσμική ανεπάρκεια αλλά και αναδεικνύει τη «γύμνια» από αναχώματα της αγοράς, το γεγονός ότι το «γύρισμα» μετά το μεσημέρι και η βελτίωση του κλίματος, δεν προήλθε από κάποια παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του προέδρου του Χ.Α. ή τη δήλωση κάποιου επιφανούς επιχειρηματία!
Αντιθέτως προήλθε από τη δήλωση στο Reuters του επικεφαλής του QCM, Gabriel Grego, όπου ξεκαθάρισε πως το fund δεν έχει στα σκαριά άλλη «ελληνική» περίπτωση παρόμοια με τη Folli Follie!
Δεν περιποιεί τιμή ούτε για την εποπτική αρχή, ούτε τη διοίκηση του Χ.Α., ούτε τους εισηγμένους αλλά ούτε τους επενδυτές το γεγονός ότι μια δήλωση ενός – ουσιαστικά άγνωστου ξένου λομπίστα – έφτασε για να γυρίσει το κλίμα στο χρηματιστήριο!
Τούτο ασφαλώς καταδεικνύει ότι η γενικότερη λειτουργία και εποπτεία της αγοράς έχει αρρυθμίες. Παράλληλα, καταδεικνύει ότι είναι απαραίτητο να θωρακιστεί περαιτέρω το σύστημα ελέγχου των ισολογισμών των εταιρειών, άρα να... ελεγχθούν ή να μπουν σε πιο αυστηρές γραμμές, οι ορκωτοί λογιστές που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαφάνεια των εταιρειών που αξιολογούν.