Citi: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν «μαξιλάρι» έως €4 δισ. για τα stress tests

Citi: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν «μαξιλάρι» έως €4 δισ. για τα stress tests

Την αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των stress tests, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αυξημένη μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές, επικαλείται η Citi και δίνει σύσταση «neutral» για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, εκτός από την Alpha Bank, για την οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε «buy».

«Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPEs/NPLs και για το κατά πόσο αυτοί θα ληφθούν υπόψη στα stress tests, για τη στάση της ρυθμιστικής Αρχής σε ότι αφορά την κάλυψη των δανείων με προβλέψεις και για τον αντίκτυπο των επερχόμενων ρυθμιστικών ενεργειών (IFRS9, TRIM).

Ο οίκος, συνυπολογίζοντας τον αντίκτυπο στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών από τις ρυθμιστικές ενέργειες, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό απόθεμα 2-4 δισ. ευρώ για τις απαιτήσεις κεφαλαίων που προκύπτουν από τη διαδικασία SREP, καθώς τα stress tests δεν θα θέτουν κάποιο κεφαλαιακό όριο. 

Πιο αναλυτικά, η Citi δίνει τιμή-στόχο στα 2,16 ευρώ για την Alpha Bank (από 2,69 ευρώ προηγουμένως) και στα 3,10 ευρώ για την Τρ. Πειραιώς (από 5,40 ευρώ προηγουμένως). Για τη μετοχή της Eurobank, η Citi δίνει τιμή-στόχο στα 0,80 ευρώ (από 1,05 ευρώ προηγουμένως) και για την ΕΤΕ στα 0,33 ευρώ, από 0,35 ευρώ προηγουμένως.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS9, η Citi εκτιμά ότι με δεδομένο πως ο αντίκτυπος  στα εποπτικά κεφάλαια θα αναγνωριστεί σταδιακά σε πέντε έτη, οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το διάστημα αυτό για να αυξήσουν τις προβλέψεις ενόψει των stress tests χωρίς να πυροδοτείται κεφαλαιακή αύξηση λόγω αναβαλλόμενου φόρου. Με την παραδοχή ότι οι ελληνικές τράπεζες θα φέρουν την κάλυψη των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανά κλάδο στο μέσο όρο, ο συνολικός αντίκτυπος εκτιμάται στα 3,2 δισ. ευρώ ή 7% των προβλέψεων στην Ελλάδα.