«Βλέπει» ξανά τις 11.000 μονάδες ο DAX

«Βλέπει» ξανά τις 11.000 μονάδες ο DAX

Τα βελτιωμένα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ με τη σημαντική μείωση της ανεργίας που πιθανότατα θα ανοίξουν το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων από τη FED τον προσεχή Δεκέμβριο, ήταν η αφορμή για εντυπωσιακό ανοδικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κυρίαρχος ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης που γύρισε σε θετικό πρόσημο ξεπερνώντας τις 11.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 17 Αυγούστου, δηλαδή κινείται ήδη σε νέα υψηλά δυόμιση μηνών! Καταλύτης για το γύρισμα του γερμανικού δείκτη ήταν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ όπου η ανεργία τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 5%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πιο αναλυτικά, το μήνα Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 271.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 182.000 θέσεις εργασίας. Οδηγώντας έτσι το ποσοστό της ανεργίας στην αμερικανική οικονομία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Αυτά τα στοιχεία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις της FED που πιθανότατα θα υλοποιήσει την εκπεφρασμένη πρόθεσή της για αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο. Σενάριο που πλέον καθίσταται το επικρατέστερο.

Εν μέσω αυτών των ανακοινώσεων λοιπόν ήδη ο γερμανικός DAX διαπραγματεύεται στις 11.026 μονάδες με άνοδο 1,26%, ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώνεται στις 4.998 μονάδες με άνοδο 0,36% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαπραγματεύεται στις 6.360 μονάδες με οριακή πτώση 0,08%.

Ο δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στις 381 μονάδες με άνοδο 0,59%.

Σε ότι αφορά τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο ιταλικός FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 22.423 μονάδες με άνοδο 0,91%, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία διαπραγματεύεται στις 10.445 μονάδες με κέρδη 0,13%.

Φυσικά, το focus των επενδυτών εστιάζεται και στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz ανακοίνωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση καθαρών κερδών για το 3ο τρίμηνο του 2015, καθώς υπήρξαν εκροές στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πτώσεων στις ασφαλίσεις. Τα καθαρά κέρδη της Allianz διαμορφώθηκαν στο 3ο τρίμηνο στα 1,40 δισ. ευρώ (πτώση 15%) έναντι 1,50 δισ. ευρώ που ήταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιπλέον, ο μεγάλος ναυτιλιακός όμιλος Moller-Maersk ανακοίνωσε αποτελέσματα συμβατά με τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών, ενώ χθες τα καθαρά κέρδη και έσοδα της Deutsche Telekom αυξήθηκαν στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω της θυγατρικής της T-Mobile στις ΗΠΑ.